Ob vsej koordinatorski zmedi v Sloveniji glede cepiv v Srbiji povsem drugačna zgodba. Tja odhajajo tudi Slovenci

Bili smo na beograjskem sejmišču, kjer je glavna cepilna postaja Srbije. V Beogradu ob par trikih cepijo vsakogar od koderkoli.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepljenje kot po tekočem traku. Ljudje si lahko vrsto cepiva izberejo sami. 
Robert Balen

Človek iz Slovenije se ne more dovolj načuditi. V Beogradu, v Srbiji, poteka cepljenje zoper covid-19 kot po maslu, da ne rečemo kot v Švici, ker slednje ne bi bilo res. Bili smo na beograjskem sejmišču, kjer je glavna cepilna postaja Srbije. Ob vsej koordinatorski zmedi v Sloveniji glede cepiv samo buljiš. "Evo, danes cepimo s pfizerjem, sputnikom in sinopharnom, kajti astrazeneco, ki je sicer manj priljubljena, tudi pri nas nekoliko racionaliziramo. Cepiva Moderne in Janssena pa bodo prišla v kratkem," mi pove Ana Petrović - zares sposobna - koordinatorka cepljenja s srbskega ministrstva za elektronsko upravo in informacijske tehnologije.

Prav ona naju je s fotoreporterjem Robertom Balenom rutinirano, saj so vsi svetovni mediji že bili tu ali pa v kratkem pridejo, popeljala skozi sejmiščno halo. Ta bi zavoljo pandemije sicer zevala prazna, a je Srbija pod predsednikom Aleksandrom Vučićem tam organizirala cepljenje - kot trdijo, iz humanitarnih razlogov - ne le za lastne državljane, marveč tudi za tuje. Ker da se ne Vučić ne njegova vlada pri cepljenju "kao" nikoli nista ozirala na svetovne ideološke delitve.

​Ob tem le povejmo, da je delegacija iz Moskve v sredo popoldan v resnici obiskala slovensko vlado. To smo v Večeru napovedali prejšnji teden. Vendar o sestanku, čeprav smo o tem naši vladi, torej Ukomu Uroša Urbanije, poslali jasno vprašanje, odgovora doslej nismo dobili. Smo pa z druge strani izvedeli, da se je ruska delegacija s predstavniki vlade Janeza Janše dogovarjala prav o uvozu cepiva Sputnik v Slovenijo. Najbolj zanimivo je, da poslej Slovenija uradno že upošteva cepljenje s sputnikom kot razlog, da cepljenega z njim na slovenski meji ne pošljejo več v obvezno 14-dnevno karanteno. In večina Slovencev, s katerimi smo včeraj govorili v Beogradu, a so hoteli ostati anonimni, je izbrala prav cepivo Sputnik.

Govorka srbskega ministrstva za elektronsko upravo in informacijske tehnologije Marija Nikšić nam je v Beogradu še povedala, da se je do 17. ure cepilo "3,206.760 srbskih državljanov. Od tega jih je drugo cepljenje imelo 1,293.406. Cepljenih pri nas je bilo tudi okoli 40 tisoč državljanov drugih dr​žav. Kot vidite, so bili danes spet cepljeni ljudje iz regije, med njimi nekaj Slovencev, pa še iz Bolgarije in Italije ter od drugod. Vendar največja večina pride ob pomoči njihovih nacionalnih gospodarskih zbornic." Posamezniki, je dodala Nikšićeva, se še zmeraj lahko prijavijo za cepljenje na srbskem elektronskem portalu. Dobili bodo povabilo, "pri čemer imajo pri vrstnem redu cepljenja, ki je pri nas zastonj za vse, vseeno prednost naši državljani in tujci s prebivališčem v Srbiji".

Obširno reportažo iz Beograda boste lahko prebrali v ponedeljek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta