Občina mladim za zelo nizko ceno prodajala zemljišča, zdaj tam stojijo vile z bazeni za turiste

M.R.
15.09.2023 10:37

Zemljišče v bližini morja za 1,5 evra na kvadratni meter. 900 kvadratnih metrov za 1500 evrov. To so bile pred približno desetimi leti cene zemljišč v Sukošanu, da bi pomagali mladim družinam pri reševanju stanovanjskega vprašanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sukošan leži okoli 10 kilometrov južno od Zadra. 
Profimedia

A namesto družinskih hiš so zrasle vile z bazeni, namenjene turizmu. O tem so včeraj poročali v oddaji Provjereno na hrvaški televiziji Nova TV. Takšne zgodbe si je težko zamisliti brez članov stranke HDZ, danes piše spletni portal Index. Ena vila je namreč tudi v lasti Ane Surać, ki je hčerka strankinega županijskega svetnika Nikice Ćalušića. Njena hiša je celo naprodaj, čeprav je v veljavi moratorij, ki 10 let prepoveduje prodajo nepremičnine na teh zemljiščih. 

Opozicija opozarja, da v teh vilah ne živi nihče in da ne služijo temu, zaradi česar so bila zemljišča ljudem prodana po nizki ceni. Kaj je potem namen projekta? Kupiti in prodati po večkratni ceni? Oddajati namesto živeti? Župan Sukošana Ante Martinac je novinarki omenjene oddaje odgovoril: "Kar ni prepovedano, je dovoljeno." 

Pojasnjuje, da pogodba ne prepoveduje ukvarjanja z dodatno dejavnostjo. "Zakaj ne? Menim, da je dobro, da se lahko mlade družine tam, kjer živijo, lahko ukvarjajo s temi posli," je še odgovoril. 

A mlade družine očitno v novo zgrajenih nepremičninah sploh ne živijo, ugotavlja ekipa oddaje Provjereno. V vilah so v glavnem naleteli na sobarice, ki so pripravljale prostore za nove goste. 

"Jaz spet ponavljam, da ne poznam niti ene take družine," pa glede tega, ali res nekdo živi v novih nepremičninah, pojasnjuje županijska svetnica Petra Žitko. Če kdo v teh nepremičninah zares živi, naj se oglasi, je pozvala in povedala, da tudi drugi meščani ne poznajo nikogar, ki bi živel v teh vilah. 

Zemljišče lahko vrnejo občini po tržni ceni

Na 30 zemljiščih, ki so bila že prodana, se gradnja še vedno ni začela, pa čeprav v pogodbi jasno piše, da je treba vprašanje gradbenega dovoljenja urediti v roku treh let po podpisu pogodbe, gradnja pa se mora začeti v roku petih let. V nasprotnem primeru zemljišče dobi nazaj občina, a za tržno ceno, ne za tisto, po kateri je bilo prodano. Tega sicer za zdaj ni storil še nihče. Nihče na občini do zdaj ni preverjal, ali so bila v roku pridobljena gradbena dovoljenja in ali se je pravočasno začela gradnja na teh zemljiščih.

In zdaj nazaj k vili, ki se že prodaja. Cena znaša 750.000 evrov, kar je zagotovo 500-krat višja cena od tiste, ki je bila plačana za zemljišče, še ugotavlja Index. Moratorij za prodajo nepremičnine pa se v primeru omenjene Ane Surać izteče 10. februarja prihodnje leto. Predkupno pravico naj bi imela občina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta