Kljub podražitvam na Ravnah na Koroškem napovedujejo nove hiške za le 50 tisoč evrov

Nejc Strojnik
24.01.2022 16:06

Naselje enodružinskih hiš za mlade družine bi na Ravnah lahko začeli graditi prihodnje leto. Letos bodo urejali projektno dokumentacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Predvidoma takšne bodo hiše za mlade družine, ki jih bodo gradili na Ravnah.
 

Inštitut BTTV

Da bodo na Ravnah gradili naselje manjših, do 80 kvadratnih metrov velikih hiš, ki bodo cenovno izjemno privlačne, prvenstveno pa namenjene mladim družinam, je zdaj že jasno. V občini sicer gradijo 110 stanovanj na Javorniku in Čečovju, dodatnih 55 stanovanjskih enot se kmalu obeta še v Dobji vasi. Skupaj bo torej v bližnji prihodnosti na voljo 165 novih stanovanj, ki bodo prodana na trgu. Občina je pred kratkim trgu ponudila tudi 13 parcel za gradnjo individualnih stanovanjskih hiš v Kotljah. A kvadratni meter stanovanjske enote na Ravnah stane okoli dva tisočaka, kar mnogim mladim, ki bi radi rešili stanovanjski problem, predstavlja (pre)velik zalogaj. Tudi zato bo naselje hišk na Čečovju, ki bo po zdajšnjih ocenah obsegalo med 20 in 25 objekti, toliko bolj zanimivo. Cena hiše bo 50 tisoč evrov, kupec pa bo moral h končnemu strošku prišteti še vrednost zemljišča in komunalno ureditev.

Župan Tomaž Rožen in direktor inštituta BTTV Ernest Škrjanec ob predstavitvi 

Nejc Strojnik

Najbolj težavno je strmo pobočje

Za zadnjo fazo, ki predvideva postavitev pasivne montažne hiše, bo poskrbel inštitut Back to the Village, ki bo podobno naselje kmalu gradil tudi v Ajdovščini in Lendavi. Občina je inštitutu, tega vodi Ernest Škrjanec, ponudila del 32 tisoč kvadratnih metrov zemljišča, tako imenovano območje Čečovje jug. Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) tam predvideva gradnjo klasičnih hiš na večjih parcelah, zato morajo OPPN spremeniti, pri čemer velja omeniti, da so ravenski občinski svetniki na decembrski seji predlog podprli soglasno. "V letu 2022 se bomo potrudili in zagotovili prostorske pogoje, uredili projektno dokumentacijo in se nato leta 2023 lotili izvedbenih faz," pravi župan Tomaž Rožen, ki natančne končne cene še ne more predvideti. Veliko je namreč odvisno od stroška komunalnega opremljanja in priprave terena. Ta ni na ravnini, zato bo strošek temu primerno višji. V najslabšem primeru bo ta padel na pleče kupcev, v najboljšem pa bi sredstva zagotovili iz Evropske unije oziroma s pomočjo lokalnih podjetij, ki bi pomagala z donacijami. Strošek hiše, zagotavlja Ernest Škrjanec, pa kljub vsem podražitvam surovin, ki smo jim priča, ostaja 50 tisoč evrov. "To je cena za hišo, ki obsega 70 kvadratnih metrov bivalne površine in vsebuje dnevni prostor, kuhinjo, kopalnico, spalnico in eno ali dve otroški sobi. Hiša ima vse potrebne certifikate in je na ključ, kar pomeni, da manjka le premično pohištvo," pove Škrjanec.

Naselje za mlade družine bo zraslo na območju Čečovje jug 

Nejc Strojnik

Inštitut Back to the Village po njegovih besedah deluje drugače kot stanovanjski sklad. "Smo neprofitna organizacija in si ne moremo privoščiti, da bi kupovali zemljišča. Zato v tem pogledu sodelujemo z občino in prepričan sem, da bomo uspešno izravnali strmo pobočje tukaj na Ravnah." Je pa do stroška 50 tisoč evrov na postavitev posamezne hiške skeptičen direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec, ki si obeta še podrobnejše predstavitve z vidika uporabljenih materialov in upoštevanja zahtevanih standardov. "Vesel sem pobude za gradnjo individualnih hiš, ampak se mi vse skupaj zdi nerealno. Sploh glede na stroške gradnje, ki so se dvignili za 70 odstotkov. Bom pa zelo vesel, če kljub temu zadevo izpeljejo," pravi Remec. Stanovanjski sklad na Ravnah sicer upravlja s 343 stanovanji in so tik pred podpisom pogodb za še 35 stanovanj in 35 parkirnih mest na Javorniku. "Glede na anketo bi na Ravnah potrebovali okoli 40 stanovanj, kar pomeni, da bomo s temi novimi rešili najnujnejše potrebe." Večina občin na Koroškem, tudi Ravne, sicer spada med občine s srednjimi potrebami.

Mladim zadostuje dvosobno stanovanje ali manjša hiša

Da je občina Ravne v številnih pogledih mladim prijazna in da bo z izgradnjo tretje razvojne osi postala še bolj privlačna, pa pravi predsednica Mladinskega sveta Ravne Tara Ledinek, ki je prepričana, da je ključno, da ob vsem tem ne pozabimo na stanovanjsko problematiko. Več kot 60 odstotkov mladih na Ravnah meni, da so jim stanovanja slabo dostopna, najbolj zanimiva za bivanje pa se jim zdita Čečovje in Trg, sledijo Javornik, Kotlje in Dobja vas. Mladim največkrat zadostuje dvosobno stanovanje ali manjša hiša, večini pa se zadnja še sprejemljiva cena zdi 90 tisoč evrov. Reševanje stanovanjske problematike odločno podpira tudi Mojca Erjavec, občinska svetnica in članica komisije za stanovanja. Rešitve vidi v večji količini stanovanj, ki bi jih ponujal stanovanjski sklad, tudi v dolgoročnih kreditih za mlade, kjer bi poroštvo prevzela država. "Koroška je kot obmejna regija še posebno izpostavljena. Poleg pomanjkanja stanovanj je tudi pomanjkanje delovnih mest in mladi se izseljujejo. Če mladih ne bomo zadržali, bo regija nazadovala, zato se moramo potruditi, da bodo mladi lažje rešili svoj stanovanjski problem in si ustvarili družino," pojasni Erjavčeva.

Predviden tloris 

Inštitut BTTV

Da je interes za nakup načrtovanih hišk že zdaj velik, potrdita tako župan Tomaž Rožen kot direktor inštituta Back to the Village Ernest Škrjanec. Ljudje dnevno kličejo in pošiljajo elektronsko pošto, pri čemer interesa ne izkazujejo le mlade družine, ampak so zainteresirani tudi starejši, upokojeni pari. "Cena je privlačna, zanimanje pa kaže na to, da je problematika še bistveno večja, kot jo prikazujejo statistični podatki. S tem projektom lahko vplivamo tudi na dvig natalitete, saj se bodo pari, ki imajo rešen stanovanjski problem, hitreje in lažje odločili za družino," pove Škrjanec. Zanimanje za gradnjo podobnih hišk so sicer izrazili tudi v Radljah ob Dravi, a tam z dogovori še niso tako daleč kot na Ravnah. So pa tudi tam že določili najprimernejšo lokacijo, ki tudi tam ni na položnem terenu, a pobočje ni tako strmo kot na Ravnah. "Nasploh so odzivi županov zelo pozitivni, občine k projektu pristopajo entuziastično," je sklenil Škrjanec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta