Obrambni minister napovedal notranjo preiskavo: Kako so pripadniki srbske vojske prišli na prireditve v entiteto BiH?

Va, STA
08.07.2024 19:34

Neoboroženi srbskih kadeti in častniki so v Republiki srbski sodelovali pri obeležitvi ofenzive na Kozari in v spomin na srbske žrtve v zadnji vojni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je izjavil, da je z vabilom srbski vojski odgovoril na sprejem resolucije o genocidu v Srebrenici.
Reuters

Potem ko je v Bosni in Hercegovini konec tedna razburila novica, da je vojska Srbije sodelovala na slovesnostih v entiteti Republika srbska, se med institucijami BiH nadaljuje prelaganje odgovornosti. Predsedujoči predsedstvu BiH Denis Bećirović je za torek napovedal srečanje z visokim mednarodnim predstavnikom v BiH Christianom Schmidtom.

Bećirović je tako kot v nedeljo hrvaški član predsedstva Željko Komšić potrdil, da predsedstvo prihoda srbske vojske oziroma njenih kadetov in častnikov ni odobrilo ter da morata zunanje in obrambno ministrstvo čim prej ugotoviti okoliščine, poroča portal Radio Slobodna Evropa.

Parada v Prijedoru

Bećirović je ocenil, da je parada srbske vojske v Prijedoru, kjer so nesrbski prebivalci med zadnjo vojno, ko jih je bilo ubitih okoli 3000, morali nositi bele trakove, pomeni "še eno napoved uresničitve protidaytonske in velikosrbske izjave srbskega predsednika Aleksandra Vučića 8. junija v Beogradu". Gre za izjavo "o zaščiti narodnih in političnih pravic ter skupne prihodnosti srbskega naroda", ki sta jo na vsesrbskem zboru sprejela Beograd in Banjaluka.

Po poročanju današnjega sarajevskega časnika Dnevni avaz so sicer politiki BiH že v petek bili seznanjeni s prihodom neoboroženih srbskih kadetov in častnikov v okviru delegacije srbskega ministrstva za delo in veterane v BiH. In sicer v nedeljo v Prijedor v okviru obeležitve ofenzive na Kozari med drugo svetovno vojno in v soboto v Bratunac na obeležitev spomina na srbske žrtve v zadnji vojni. O tem je zunanje ministrstvo v Sarajevu z noto v petek seznanilo srbsko veleposlaništvo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

So imeli soglasje za vstop v državo ali niso?   

Zunanji minister BiH Elmedin Konaković je danes potrdil, da so prejeli noto in da so jo v skladu z zakoni posredovali obmejni policiji, ki da je pristojna za odločanje, ali so potrebna dodatna preverjanja. Ker očitno ni zahtevala dodatnih preverjanj, ni bilo niti prepovedi vstopa, je dejal po poročanju sarajevskega portala Klix.ba. Obmejna policija pa je za N1 Sarajevo sporočila le, da jo je o prihodu srbske delegacije, vključno s študenti in kadeti policijske in vojaške akademije ter srbske vojske, tako kot druge institucije obvestilo zunanje ministrstvo.

Obrambni minister BiH Zukan Helez je že v nedeljo sporočil, da od njegovega ministrstva niso zahtevali niti dobili soglasja za vstop srbske vojske v državo, in napovedal notranjo preiskavo.

Njegov namestnik Aleksandar Goganović, ki je imenovan kot kader iz Republike srbske, pa je kasneje pojasnjeval, da prihoda kadetov ministrstvu niti ni bilo treba napovedovati, ker je šlo za obisk v okviru sodelovanja ministrstev za delo in veterane. O njem je Srbija morala samo obvestiti zunanje ministrstvo BiH, kar je tudi storila, je dejal. Njegov strankarski šef in predsednik Republike srbske Milorad Dodik pa je dejal, da ga ne zanima, kaj bo rekel državni vrh BiH "o desetih neoboroženih fantih" in da je z vabilom srbski vojski odgovoril na sprejem resolucije ZN o genocidu v Srebrenici, navaja Hina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta