Odhaja Peter Turkson, vplivni kardinal v Vatikanu?

STA, Va
18.12.2021 14:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Peter Kodwo Appiah Turkson

Reuters

Vplivni kardinal v Vatikanu Peter Turkson je ponudil odstop, so potrdili viri za katoliško tiskovno agencijo CNA. Turkson, v katerem nekateri vidijo kandidata za prvega afriškega papeža po okoli 1500 letih, je bil ključni svetovalec papeža Frančiška na področju podnebnih sprememb. Vatikan se še ni odzval.

Turkson je vodil dikasterij za služenje celostnemu človeškemu razvoju, ki ga je papež ustanovil leta 2016. 73-letniku Gancu do obvezne upokojitve za škofe manjkata še dve leti. Odstopil naj bi 1. januarja, vendar mora o tem odločiti še papež.

Prvi je o odstopu poročal konservativni blog messainlatino.it. Mediji navajajo različne razloge za odstop, med drugim naj bi imel dovolj notranjih sporov. Več naj bi povedal po odločitvi papeža.

Vatikan bi z njegovim odhodom ostal brez Afričana na vidnejšem položaju, potem ko se je lani upokojil kardinal Robert Sarah iz Gvineje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta