V Vatikan 1200 božičnih zvezd iz Vrtnega centra Kurbus

Ines Baler Ines Baler
17.12.2021 06:00

Za božične praznike bodo polepšali štiri bazilike, za krasitev tudi letos skrbita Slovenca. V Meleh vzgajajo božične zvezde od leta 1994. Največji zalogaj je prevoz

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Simona Kurbus je vodenje vrtnega
centra prevzela od očeta Miroslava.

Foto: Vanesa JAUŠOVEC

Vanesa Jaušovec

Po letu 2019, ko so vatikansko baziliko za velikonočne praznike krasile orhideje iz dobrovniškega podjetja Ocean Orchids, bo dobršen del sveta spet lahko občudoval pomurske cvetlice. V Vatikan bo prepeljanih 1200 božičnih zvezd, ki so jih vzgojili v Vrtnem centru Kurbus, z njimi pa bosta strokovnjaka za floristiko in hortikulturo Sabina Šegula in Peter Ribič okrasila baziliko svetega Petra, baziliko svetega Pavla, baziliko Marije Snežne in lateransko baziliko.

Rdeče, bele, rožnate ...

"Zaupana jima je bila naloga, da izbereta kakovostne božične zvezde in organizirata projekt. Poklicali so nas spomladi in takrat smo se začeli dogovarjati," pove direktorica Simona Kurbus. Da so bili izbrani, je zanje veliko priznanje. "Pri nas vzgajamo božične zvezde od leta 1994 in smo bili na neki način pionirji v Sloveniji. Prej je veljalo, da lahko božične zvezde vzgajajo tujci, na primer Nizozemci in Nemci. Oče je potem začel to raziskovati in dejal, da bomo poskusili. In od takrat je božična zvezda pri nas stalnica," osvetli začetke. Na leto vzgojijo od osem do deset tisoč božičnih zvezd različnih velikosti in barv, še vedno pa so med kupci najbolj priljubljene klasične rdeče.

V žepno državo bodo rastline odpeljali nekaj dni pred božičem, 90 odstotkov jih bo v rdeči barvi, nekaj pa belih in rožnatih. "Organizacija prevoza je dokaj zahtevna. Potrebujejo primerno toploto, tudi v Vatikanu bodo morale biti primerno oskrbovane. Imamo srečo, da bosta Sabina in Peter letos spet tam, in vemo, da bosta zanje dobro poskrbela," pravi Kurbusova.

Napis, ki obiskovalcem sporoča, kam so namenjene te božične zvezde Foto: Vanesa JAUŠOVEC

Vanesa Jaušovec

Projekt sofinancira Veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu, z njim pa promovirajo dosežke slovenskega gospodarstva. V rastlinjakih v Meleh lahko tudi kupci opazijo, katere božične zvezde so bile odbrane za to posebno poslanstvo, saj so opremljene z napisom prodano za Vatikan. Odzivi so zelo pozitivni, ljudje pa veseli, da bo nekaj s tega konca Slovenije soustvarjalo božično vzdušje v vatikanskih cerkvah. Ne nazadnje je to dobra promocija za celotno pomursko regijo.

Nasveti za vzgojo

V Meleh sadike božičnih zvezd dobijo v drugi polovici leta, potem pa jih vzgajajo v primernih razmerah. Božične zvezde za rast potrebujejo visoke temperature, višje od 18 stopinj Celzija, veliko sonca in prostora. Če so primerno oskrbovane, lahko cvetijo vse do aprila.

Direktorica pravi, da moramo božično zvezdo med prenosom od trgovine do doma zaščititi s papirjem. Pri Kurbusovih uporabljajo dve plasti, kupcem pa še svetujejo, naj jih ne puščajo v vozilu dalj časa. Da se rastlina ne prehladi oziroma ne doživi šoka. "Šok lahko rastlina doživi tudi v stanovanju. Treba jo je spremljati in jo večkrat zaliti. Najslabše je, če jo pozabimo zaliti in je že ovela, nato pa jo preveč zalijemo. Če so korenine v vodi, je to dodaten šok. Izogibati se je treba tudi prepihu," svetuje. Če nam uspe božično zvezdo ohraniti na primer do aprila, jo lahko odrežemo na tretjino poganjkov in prestavimo ven, v polsenčno lego. Poleti jo zalivamo, božična zvezda bo spet pognala liste, jeseni, ko temperatura začne padati, pa jo prenesemo v stanovanje. Na mesto, ki ga dodatno ne osvetljujemo, ker če osvetljevanje podaljšamo, se listi ne bodo obarvali, razloži Simona Kurbus.

V zadnjih letih zasledimo božične zvezde različnih barv, tudi dvobarvne, za božične praznike pa so v 90 odstotkih še vedno najbolj priljubljene rdeče in teh pri Kurbusovih tudi največ prodajo. Prvi kupci jih iščejo že po prvem novembru, veliko jih poide pred prvo adventno nedeljo, potem pa zanimanje vztraja vse do 25. decembra.

Direktorica je opozorila še, da so uvožene božične zvezde vzgojene na hitro in zato manj utrjene. "Ko prihajajo do skladišč, doživijo šoke in so bolj občutljive ter ne zdržijo dolgo." Zato je pomembna ozaveščenost ljudi. "V preteklosti, ko so se božične zvezde začele na veliko prodajati, so v Slovenijo prihajale pod ceno. Ljudje so jih lahko kupovali povsod in imeli v mislih, da tako ne bodo dolgo zdržale in jih bodo nato zavrgli. S slovensko kakovostjo in ozaveščanjem pa smo jih naučili, da je pomembno zaupati lokalnemu vrtnarju in proizvajalcu. Kajti mi si prizadevamo predvsem, da so kupci zadovoljni."

Simoni se je ob našem obisku pridružil oče Miroslav Kurbus, začetnik vrtnarske dejavnosti. Vesel in ponosen je, da bo rastline iz svojega vrtnega centra občudoval tudi med prenosom božičnega bogoslužja iz Vatikana. "Gre za več kot 45 let vsakodnevnega truda in nadgrajevanja," pravi. Izzivi jih vseskozi vlečejo naprej, veliko vlagajo tudi v izobraževanje.

V podjetju je 18 zaposlenih, ukvarjajo se tako z vzgojo okrasnih rastlin kot drevesnih sadik. "Stranke prepoznavajo, da se izdelki proizvajajo pri nas. Pravijo, da smo resda malenkost dražji, a naše rastline rastejo in uspevajo," poudari Kurbus. In doda, da je to ključ do zadovoljnih kupcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta