Ofenziva šarma Ursule von der Leyen

VB, STA
16.07.2019 10:34

Nemška obrambna ministrica, edina kandidatka za predsednico Evropske komisije, skuša še zadnjič prepričati evroposlance.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ursula von der Leyen v Evropskem parlamentu: eni ji ploskajo, drugi žvižgajo. 
EPA

Kandidatka za predsednico Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Strasbourgu predstavila svoj program in skušala prepričati evroposlance, naj jo podprejo na drevišnjem glasovanju. Med drugim je napovedala odločnejše podnebne ukrepe, večjo socialno pravičnost, pošteno obdavčitev multinacionalk ter ukrepe za otroke in mlade.
V prvem delu nastopa v Evropskem parlamentu je napovedala odločnejše ukrepe v boju proti podnebnim spremembam ter se zavzela za to, da bi Evropa do leta 2050 postala prva podnebno nevtralna celina na svetu. Obljubila je, da bo že v prvih stotih dneh mandata predlagala zeleni dogovor za Evropo ter prvo evropsko podnebno zakonodajo. Je pa ob tem opozorila, da se bo moralo spremeniti tudi vedenje ljudi.
Zavzela se je za okrepitev gospodarstva. "Znebimo se ovir, odprimo vrata, imejmo končno kapitalsko unijo, ki si jo naša majhna in srednja podjetja zaslužijo," je dejala. Ob tem je izpostavila socialno tržno gospodarstvo: "Niso ljudje za to, da služijo gospodarstvu, ampak mora gospodarstvo služiti ljudem," je dejala. Napovedala je še pošteno obdavčitev multinacionalk, zagotovitev minimalne plače, evropsko shemo za brezposelne v času hudih kriz ter ukrepe za boljše pogoje za otroke in mlade. Predlagala je trikratno povečanje sredstev za program Erasmus+.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta