Orban od srbskega patriarha prejel najvišji red Srbske pravoslavne cerkve

STA, M.R.
05.09.2022 15:06

Madžarski premier Viktor Orban je v Budimpešti sprejel srbskega pravoslavnega patriarha Porfirija, ki je premierja v znak hvaležnosti za spodbujanje tradicionalnih krščanskih vrednot odlikoval z redom svetega Save.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Patriarj Porfirije meni, da so odnosi med Srbijo in Madžarsko najboljši v zadnjih nekaj sto letih.
EPA

To je najvišji red Srbske pravoslavne cerkve. "Ta visoka čast je bila podeljena Orbanu v znak hvaležnosti za spodbujanje tradicionalnih krščanskih vrednot, za njegovo nesebično podporo Srbske pravoslavne cerkve v Budimu in srbskim izobraževalnim in kulturnim ustanovam v tej državi ter za njegov izjemen osebni prispevek h krepitvi prijateljstva med našima sosednjima državama," je patriarh Porfirije sporočil na Facebooku.

Ob podelitvi na sedežu madžarske vlade je še dejal, da so zahvaljujoč prizadevanjem madžarskega premierja Viktorja Orbana in srbskega predsednika Aleksandra Vučića odnosi med narodoma verjetno najboljši v zadnjih nekaj stoletjih.

Poleg najvišjega reda Srbske pravoslavne cerkve je Orban prejel tudi faksimile Miroslavljevega evangelija, najstarejše ohranjene srbske rokopisne knjige iz 12. stoletja.

"V sodobnem svetu, soočenim z novimi vrednotami, ki se pogosto agresivno vsiljujejo globalno, da bi sesuli vsak obstoječi naravni in civilizacijski red, se madžarski premier zavzema za krščanske vrednote, ki izvirajo iz evangelija," je zatrdil patriarh.

Orban je na srečanju dejal, da je ponosen, da je od svojega srbskega pravoslavnega brata prejel red. "Smo miroljubni ljudje, ki si želimo miru, a v resnici poteka vojna za dušo Evrope in te vojne ni mogoče dobiti brez enotnosti med kristjani, vključno s pravoslavno cerkvijo," je še dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta