Orbanov kabinet ob prazniku objavil zemljevid velike Madžarske

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
06.06.2019 13:39

Ob madžarskem prazniku nacionalne povezanosti je kabinet madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana na svojem uradnem twitter računu objavil zemljevid velike Madžarske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

4. junij leta 1920 je tisti datum, ki Madžarom, zlasti pa madžarski nacionalistično populistični politiki, ki jo zadnjih devet let uspešno uveljavlja tudi predsednik vlade Viktor Orban, povzroča največ bolečine. Takrat je bila med atlantskimi silami in njihovimi zavezniki na eni strani ter Madžarsko kot naslednico Ogrske podpisana Trianonska mirovna pogodba, s katero je Madžarska zgubila dve tretjini ozemlja.
Na veliko madžarsko izgubo ozemlja v svojih govorih velikokrat spomni tudi Orban, zato pred 100. obletnico združitve Prekmurja z matično domovino, tovrstne omembe in objave zemljevida velike Madžarske zbujajo veliko nelagodja med slovenskim življem v Prekmurju.
Ob nedavnem prazniku narodne povezanosti, ki ga Madžari obeležujejo prav 4. junija, je omenjeni zemljevid na uradnem twitter računu objavila tudi pisarna za mednarodno komunikacijo kabineta predsednika vlade About Hungary in ob tem pripisala: "Odvzeto nam je bilo dve tretjini države." Na zemljevidu je nazorno prikazano, koliko ozemlja in madžarskega prebivalstva je bilo odtrganega Madžarski. Ob tem pa je objavljen tudi članek, v katerem citirajo besede državnega sekretarja za nacionalno politiko Árpáda Jánosa Potápija, da je "Trianonska pogodba uničila madžarsko družbo, gospodarstvo in politični sistem". In še: "Pogodba je bila namenjena uničevanju madžarskega političnega sistema pa tudi njegovega gospodarstva, vojske in družbe." Kljub temu skoraj 100 let po podpisu pogodbe Madžari z močno voljo dokazujejo, da je njihova država še kako živa, je še, po poročanju About Hungary, dejal Árpád János Potápi. 
{twitter}https://twitter.com/abouthungary/status/1135939357930663937{/twitter}
Objava zemljevida velike Madžarske ali celo njegovo obešanje na stene ni redkost tudi v Prekmurju. Tako je kolega z Vestnika,  Timotej Milanov, leta 2016 v članku razkril, da takšen zemljevid visi tudi v prostorih Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) v Lendavi, katere predsednik je bil in še vedno je sedanji manjšinski poslanec Ferenc Horvath.
Slednji je takrat obešen zemljevid pospremil z besedami: "To je zgodovinski zemljevid, nič več. Provokacija je samo za tiste, ki jo kot tako razumejo. Sam gledam v prihodnost." Kasneje naj bi bil zemljevid umaknjen. Je pa zemljevid razburjal v Prekmurju tudi leto poprej, ko je bil natisnjen na vabilo na obeležitev praznika narodne enotnosti, na katerega so vabili tedanja Konzularna pisarna Madžarske v Lendavi, PMSNS, Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Moravske Toplice in Slovenske reformatorske krščanske cerkve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta