Pahor pisal v Bruselj: EU naj Bosni in Hercegovini takoj podeli status kandidatke

Va
16.06.2022 10:58

Evropska unija je odgovor na vsa vprašanja Zahodnega Balkana, ocenjuje slovenski predsednik in predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu predlaga več konkretnih potez.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Charles Michel in Borut Pahor lani v Bruslju.
Reuters

V pismu, ki ga je poslal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor predlaga, da Evropska unija Bosni in Hercegovini dodelil status kandidatke za EU brez pogojev.

To je nujno, ocenjuje Pahor. Pogoje naj BiH seveda izpolni, a vrstni red naj bo drugačen: najprej podelitev statusa kandidatke in nato izpolnitev pogojev za članstvo. S tem bi se po predsednikovem prepričanju okrepile proevropske sile v Bosni in Hercegovini in dinamika notranjega prilagajanja države evropskim normam. Pahor ocenjuje, da so zdaj nujni konkretni koraki za čimprejšnjo širitev Evropske unije na Zahodni Balkan.

O pobudi je predsednik prvič govoril na Münchenski varnostni konferenci 22. februarja letos. Predstavil jo je tudi na Sarajevskem poslovnem forumu 11. maja in nazadnje pred dnevi na srečanju voditeljev SEECP v Solunu, kjer je sodeloval tudi predsednik Evropskega sveta. Pahor je svojo pobudo najavil tudi predsedniku Poljske Andrzeju Dudi, ko je sprejel njegovo povabilo, da skupaj z nekaterimi drugimi evropskimi voditelji konec februarja podpiše pismo s pozivom za dodelitev statusa kandidatke Ukrajini, so spomnili v predsednikovem kabinetu.

Ob agresiji Ruske federacije na Ukrajino in učinkih vojne na evropsko varnost se čedalje bolj potrjuje, kako pomemben garant varnosti in stabilnosti je Evropska unija, Michelu piše Pahor. Iskreno podpira vsa prizadevanja, da se Ukrajini in Moldaviji podeli status kandidatke, čedalje bolj pa ga skrbijo razmere na Zahodnem Balkanu, "ki mu ves čas deklaratorno zagotavljamo evropsko perspektivo, a se ta čedalje bolj oddaljuje".

"Posebej me skrbijo razmere v Bosni in Hercegovini. V tej državi so negativne posledice prepočasnega širitvenega procesa Evropske unije in odmikanja evropske perspektive najbolj očitne. V teh razmerah se krepijo nacionalizem in težnje po spremembi meja, vse to pa vodi v še večjo nestabilnost, ki ogroža varnost ne le BiH in njene neposredne soseščine, pač pa tudi Evropske unije," opozarja slovenski predsednik.

Predlaga tudi, naj Albanija in Severna Makedonija že junija dobita zeleno luč za začetek pogajanj, Kosovo pa vizumsko liberalizacijo. Verjame, da je za oboje potrebna zgolj politična volja držav članic EU, "saj vse tri države izpolnjujejo vse pogoje za omenjeno". Želi si tudi hitrejšega pogajalskega procesa s Črno goro in Srbijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta