Pahor z delegacijo na Madžarskem: Govora je bilo tudi o trianonskih zemljevidih

Slovenskega predsednika je na uradnem obisku v Budimpešti gostil njegov madžarski kolega Janos Ader.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednika Janos Ader in Borut Pahor med prisrčnim rokovanjem pred predsedniško Alexandrovo palačo v Budimpešti.
Epa

Slovenski predsednik Borut Pahor je bil na uradnem obisku na Madžarskem. Z gostiteljem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem, sta potrdila odlične in prijateljske odnose med državama ter med drugim izpostavila, da Slovenija in Madžarska sodita med države, ki so se uspešno soočile z epidemijo novega koronavirusa, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Pahor in Ader sta na skupni tiskovni konferenci po pogovorih v Budimpešti poudarila, da je k uspešnemu soočanju z epidemijo pripomoglo hitro in uspešno ukrepanje obeh vlad, so sporočili iz urada slovenskega predsednika. Govorila sta tudi o morebitnem drugem valu in o potrebi po premišljenem gospodarskem ukrepanju zaradi epidemije. Predsednik Pahor je madžarskega kolega seznanil, da se "Slovenija pripravlja na predsedovanje Svetu EU z veliko mero odgovornosti in z namenom, da uniji vrne avtoriteto, ki bo nepogrešljiva v soočanju s posledicami krize zaradi epidemije".

Migracije, manjšini, Trianon

Predsednika sta spregovorila tudi o problemu migracij. Slovenija in Madžarska zagovarjata zavarovanje zunanjih meja Evropske unije in stremita k iskanju rešitev za preprečevanje ilegalnih migracij, so sporočili iz Pahorjevega urada. Slovenija je tudi zelo naklonjena iskanju skupnih modelov solidarnosti, pri čemer moramo kot skupnost, tako predsednik Pahor, poiskati kompromis. Pahor je v pogovorih poudaril tudi pomen vzajemnega negovanja položaja manjšin, ki da so most med državama. Sodelovanje v okviru programov regionalnega gospodarskega razvoja je pri tem izjemnega pomena, je poudaril in se zavzel za realizacijo že odobrene pomoči Madžarske Porabju.
V pogovorih z madžarskim gostiteljem pa je Pahor odprl in posebej omenil zaznamovanje obletnice trianonske pogodbe. Predsednika Aderja je opozoril na "razlike v percepciji in na ponavljajoče se slike zemljevidov, ki vzbujajo zaskrbljenost pri delu slovenske javnosti, saj jih razume kot izraz ozemeljskih teženj", so ob tem sporočili iz Pahorjevega urada. "A prav dobri odnosi nam omogočajo, da se o vsem, tudi o tem, odkrito pogovarjamo," je dejal Pahor. Bil je prepričan, da je potrebna velika mera strpnosti in razumevanja tako pri oblikovanju naše prihodnosti kot pri odnosu do zgodovine skupnega prostora. V tej luči moramo vsi poskrbeti, da označitve zgodovinskih dogodkov potekajo v duhu skupnih evropskih vrednot, dobrih sosedskih odnosov in spoštovanja zgodovine drugih držav oziroma narodov, je poudaril slovenski predsednik. "Preteklosti ne moremo spreminjati, lahko pa spreminjamo prihodnost. Odgovorni politiki gledajo generacije vnaprej, temu pogledu sva zavezana tudi s prijateljem in predsednikom Janosem Aderjem, ki se mu zahvaljujem za gostoljubnost v Budimpešti," je dejal na tiskovni konferenci, na kateri je izrazil zadovoljstvo, da državi vzdržujeta reden politični dialog. Dodal je, da je Madžarska soseda, s katero želi Slovenija tudi v prihodnje gojiti tesne in prijateljske odnose.

Skupno ohranjanje gozdov

Obisk je bil osredotočen tudi na tako imenovano zeleno agendo in trajnostni razvoj, še piše STA. Predsednika sta se strinjala, da področje trajnostnega razvoja in zelenih tehnologij lahko obe državi strateško povezuje, in ocenila, da lahko pomeni več kot le priložnost za izhod iz krize in nadaljnje sodelovanje. Obseg dvostranske trgovine med Slovenijo in Madžarsko je sicer lani presegel 2,5 milijarde evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta