Po svetu zabeleženih več kot 700 primerov opičjih koz

STA, S. M.
04.06.2022 12:48

Po podatkih ameriškega centra za nadzor bolezni (CDC) je trenutno v svetu zabeleženih več kot 700 primerov opičjih koz, od tega 21 v ZDA. V Kanadi so našteli 77 primerov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Med prvimi 17 primeri opičjih koz v ZDA jih je bilo kar 16 pri moških, ki so imeli spolne odnose z moškimi. Pri 14 primerih je bila okužba povezana s potovanjem, so v petek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz CDC.

Vsi bolniki bolezen prebolevajo ali so jo že preboleli, smrtnih primerov ni bilo. "V ZDA imamo nekaj primerov, ki so povezani z znanimi primeri," je povedala predstavnica centra Jennifer McQuiston. "Imamo pa tudi najmanj en primer, ki ni povezan s potovanjem in ni znano, kje se je oseba okužila," je dodala.

Najnovejše podatke so v petek objavili tudi v Kanadi. Potrdili so 77 primerov, večinoma v provinci Quebec, kamor so že dobavili cepivo.

Opičje koze, ki so v primerjavi s sorodnimi črnimi kozami manj huda bolezen, so endemične v nekaterih državah zahodne in srednje Afrike, od maja pa so jih zaznali tudi v drugih državah, tudi v Evropi. Bolezen se širi s tesnejšim neposrednim stikom s telesnimi tekočinami okuženih, tipična simptoma pa sta visoka vročina in pojav izpuščajev. Zdravila za opičje koze ni, simptomi pa običajno izzvenijo po dveh do štirih tednih in običajno niso smrtni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta