Pod smreko z avtomatskimi puškami: Ameriški kongresnik z božičnim motivom ni razveselil

STA, Va
06.12.2021 11:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Družinski portret, v katerega niso v celoti ujeli božične smreke, zato pa prav vsi, starša in otroci, vsaj ena je mladoletna, pozirajo z avtomatskimi puškami, razburja Američane. Na fotografiji je republikanski kongresnik Thomas Massie iz zvezne države Kentucky z družino. Pripisane so čestitke za božič in nič manj kot želja, naj Božiček prinese strelivo. 

Fotografirali so se le nekaj dni po smrtonosnem strelskem pohodu na šoli v Michiganu, v katerem so umrli štirje najstniki, sedem ljudi pa je bilo ranjenih. 15-letni učenec je domnevno izvedel strelski pohod z očetovo pištolo. 

Fotografijo, ki jo je objavil Massie, so na twitterju obsodile številne družine, ki so bile v preteklosti prizadete zaradi nasilja z orožjem, in nekaj predstavnikov obeh največjih političnih strank v ZDA. Tudi predstavniki republikanske stranke, denimo Adam Kinzinger, republikanski kongresnik iz Illinoisa, in Anthony Scaramucci, ki je bil kratek čas komunikacijski direktor Bele hiše pod nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom.

Po plazu kritik se je Massie odzval in se zapletel v komunikacijo z več uporabniki twitterja, ki so mu očitali, da je popolnoma brez občutka. A kljub kritikam je več uglednih imen iz ameriških konservativnih krogov kongresniku tudi stopilo v bran.

Massie je bil za kongresnega predstavnika Kentuckyja prvič izvoljen leta 2012 in je tesno povezan z desno usmerjenim libertarnim krilom republikanske stranke. Je odločen zagovornik drugega amandmaja ameriške ustave, ki omogoča pravico do posedovanja in nošnje orožja. Vedno je odločno nasprotoval vsem pobudam za nadzor orožja, v intervjujih pa je večkrat dejal, da omejitve ne bodo preprečile množičnih pobojev v šolah.

Po podatkih arhiva Gun Violence Archive je samo v letu 2020 zaradi nasilja z orožjem umrlo skoraj 20.000 Američanov, kar je največ v enem letu v zadnjih dveh desetletjih, poroča BBC. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta