(POGOVOR) Dr. Dragan Potočnik: V Iranu nisem občutil psihoze, ljudje so zelo naklonjeni Zahodu

Jon Knez Jon Knez
31.07.2024 17:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Življenje v Teheranu poteka normalno. 
EPA

Zgodovinar, svetovni popotnik in profesor na mariborski Filozofski fakulteti dr. Dragan Potočnik je poznavalec azijskega prostora. Še posebej Irana, kamor redno potuje. Tja tudi redno vozi manjše skupine. Z zadnje avanture po Iranu se je vrnil pred slabima dvema tednoma. Povprašali smo ga, kakšne so razmere v Iranu ob vse večjih napetostih z Izraelom. 

"Opaziti je, da Iranci veliko pričakujejo od novega predsednika Masuda Pezeškiana. Menim sicer, da hitrih sprememb ne bo, saj državo vodi kler. Ajatola Hamenej drži vse niti v rokah. S tega vidika se kaj dosti ne bo spremenilo. So pa za Iran pomembni že lepotni popravki. Manj trdno zavezane rute, denimo. Opaziti je, da dekleta, se pravi mlada generacija, ne nosijo rut. Sploh Teheran je kot prestolnica še kar odprto mesto. Tam so razmere drugačne kot v konservativnejših sredinah," je dejal o razmerah v Iranu. 

Pravi, da je v pogovorih z ljudmi zaznal veliko optimizma. "Življenje poteka normalno. Ni opaziti strahu. Iran je krasen, kot še ni bil nikoli. To pa zato, ker ni turistov. To je pravi raj za nas, ki imamo radi avtentičen Iran. Rekel bi, da se izboljšuje tudi ekonomska situacija. Iranski prijatelji so mi povedali, da so pomirjeni, optimistični. Kar je zanimivo, je, da so ljudje kljub sankcijam in blokadam še vedno naklonjeni Zahodu. Ne glede na to, od kod si, ko te srečajo na ulici, te ustavijo, mahajo, kličejo, vabijo k sebi domov. Politika je nekaj drugega. Tako pravijo."

Dr. Dragan Potočnik: "Prav je, da Iranci vztrajajo na neki svoji poti"
Andrej Petelinšek

O odnosih z Izraelom pove, da je judovska skupnost v Iranu še zmeraj živa. "V več mestih še vedno delujejo sinagoge. Zaradi groženj Izraela Iranu tamkajšnjih judov ne preganjajo. Veliko judov se je sicer po iranski revoluciji 1979 izselilo, nekaj jih je ostalo. Skupnost ni ogrožena," meni. 

Tudi sam je optimističen, pove. "Cene so sicer poskočile, zaradi sankcij in stalnih groženj Izraela zaradi vsem znanih razlogov. Ker ni turistov, so hoteli prazni in zelo poceni. Tudi to je na neki način izziv. Iz Irana sem se vrnil navdušen. Po dolgem času sem zaznal neki optimizem. Prepričan sem, da se bo to nadaljevalo. Kolikor sem sam opazil, in so mi povedali domačini, se mladi požvižgajo na kler in moralno policijo. Sploh se ne ozirajo. Videl sem mlade rokerje, metalce. Pobarvane imajo lase. Taka je družbena situacija navzven, bi rekel. Gotovo je to tudi odraz postopnih sprememb, ki se dogajajo in se še bodo zgodile. Ne bo pa hitrih sprememb. Prav je, da vztrajajo na neki svoji poti. Seveda ne mislim na kršitve človekovih pravic. Ampak da se znajo upreti ZDA in Izraelu. Imajo svojo politiko, svoj svet. Ljudje jih podpirajo. Še vedno Iranci podpirajo svojo vlado. Četudi bi izvedli nevtralne volitve, bi jih podprli. Zelo zanimivo. Tudi manjša skupina, ki sem jo peljal v Iran, je bila navdušena," je še o Iranu povedal Dragan Potočnik. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta