Pravoslavna velika noč v Ukrajini v znamenju vojne

STA
24.04.2022 13:32

Duhovni vodja pravoslavnih kristjanov, ekumenski patriarh Bartolomej I. je v soboto menil, da se v Ukrajini odvija neopisljiva človeška tragedija in pozval kodprtju humanitarnih koridorjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po svetu danes pravoslavni kristjani, tudi ukrajinski in ruski, praznujejo veliko noč, ki jo zaznamuje vojna v Ukrajini. Ob prazniku so se zvrstili pozivi k prekinitvi ognja in odprtju humanitarnih koridorjev, poroča tiskovna agencija dpa.

Ukrajinci dva meseca po začetku ruske invazije praznujejo mračno pravoslavno veliko noč, saj se morajo številni varovati pred bombardiranjem, drugi pa žalujejo za svojimi bližnjimi. Vojaki so se pod dežjem na vojaškem položaju v mestu Liman na vzhodni fronti med seboj pozdravljali s "Kristus je vstal!"

epa

Tradicionalne pravoslavne polnočnice so bile v Ukrajini prepovedane zaradi policijske ure, ki je bila uvedena med pravoslavnim velikonočnim vikendom, je v soboto pozno zvečer v svojem dnevnem nagovoru državljane spomnil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Danes pa so se ljudje lahko udeležili maše od 5. ure zjutraj.

Zelenski je v današnjem videu sporočilu, posnetem v katedrali svete Sofije v Kijevu, dejal, da bo Ukrajina premagala temo, ki ji jo je prinesla vojna. Dodal je, da nobeno zlo ne bo uničilo Ukrajine in molil, da bi Bog povrnil srečo otrokom in prinesel tolažbo žalujočim materam.

Duhovni vodja pravoslavnih kristjanov, ekumenski patriarh Bartolomej I. je v soboto menil, da se v Ukrajini odvija neopisljiva človeška tragedija in pozval kodprtju humanitarnih koridorjev. Izrazil je upanje, da bo letos velika noč "spodbuda za odpiranje humanitarnih koridorjev, prost prehod na resnično varna območja za tisoče ljudi, obleganih v Mariupolju".

Reuters

Rusija je že pred dnevi zavrnila prekinitev ognja za veliko noč, so pa danes v Kijevu znova pozvali k velikončni prekinitvi vsaj za Mariupolj.

Vodja ruske pravoslavne cerkve, patrarh Kiril je v soboto, na predvečer pravoslavne velike noči izrazil upanje, da se bo nasilje v Ukrajini kmalu končalo, vendar pa znova ni obsodil vojne ali kakorkoli kritiziral ruske invazije.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je zgodaj zjutraj udeležil tradicionalne velikonočne maše v Moskvi in patriarhu Kirilu v skladu s tradicijo izročil bogato okrašeno velikonočno jajce. Kiril je vedno podpiral Putinovo politiko. Za vojno v Ukrajini je okrivil tudi Zahod.

Reuters

Pravoslavni kristjani praznujejo veliko noč pozneje kot njihovi večinoma zahodni kolegi, saj je pravoslavni praznik določen po julijanskem koledarju, ki izvira iz rimskega cesarstva in se razlikuje od gregorijanskega koledarja, sprejetega v 16. stoletju.

Tudi vodja katoliške cerkve, papež Frančišek je sicer danes znova pozval k prekinitvi ognja v Ukrajini. "Naj politični odločevalci prosim prisluhnejo glasu ljudi, ki zahtevajo mir in ne stopnjevanja nasilja," je dejal pred verniki na Trgu svetega Petra v Vatikanu. V nasprotju z napovedmi sicer danes Frančišek, ki ima že dlje časa težave z bolečinami v kolenu, ni vodil maše v baziliki svetega Petra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta