Namestnik britanskega premierja odstopil po obtožbah o ustrahovanju. Pravi, da gre za precedens

STA, Va
21.04.2023 19:11

Namestnik britanskega premierja in minister za pravosodje Dominic Raab je odstopil, potem ko je neodvisna preiskava ugotovila, da je ustrahoval javne uslužbence.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ob odstopu je dejal, da se čuti dolžnega sprejeti izid preiskave, hkrati pa da je postavila nizek prag za ustrahovanje in s tem ustvarila nevaren precedens.

V odstopni izjavi je zapisal, da se čuti dolžnega sprejeti izid preiskave, vseeno pa je poudaril, da je preiskava ovrgla vse pritožbe proti njemu, z izjemo dveh, poroča britanski BBC. "Menim, da sta tudi ti dve pritožbi pomanjkljivi. Preiskava je s tem, ko je postavila tako nizek prag za ustrahovanje, ustvarila nevaren precedens. Spodbujala bo lažne pritožbe zoper ministre in imela negativen učinek na tiste, ki spodbujajo spremembe v imenu vlade - in navsezadnje na Britance," tako Raab.

Opravičil se je "za vsak nenameren stres ali žalitev, ki so jo občutili uradniki zaradi tempa, standardov in izzivov, ki jih je prinesel na ministrstvo za pravosodje". "To je sicer tisto, kar javnost pričakuje od ministrov, ki delajo v njenem imenu," je še dodal.

Raab je bil že več mesecev pod drobnogledom zaradi domnevnega ustrahovanja javnih uslužbencev v treh različnih ministrstvih. Britanski premier Rishi Sunak je nato pravniku Adamu Tolleyju naložil preiskavo osmih uradnih pritožb nad Raabovim vedenjem, ki vključujejo najmanj 24 ljudi.

Od takrat se je nad Raabom pritožilo še več javnih uslužbencev. Nekateri njegovi sodelavci so poročali, da je Raab lahko "precej podcenjevalen in nesramen ter da je enega od uslužbencev spravil v jok". Tolley je svoje ugotovitve Sunaku predal že v četrtek, vendar pa za zdaj še niso bile javno objavljene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V preiskavi je odvetnik med drugim ugotovil, da je bil na pravosodnem ministrstvu do javnih uslužbencev žaljiv in zastrašujoč, kot zunanji minister pa je zlorabljal pooblastila. Raab je bil sicer tudi minister za brexit.

AFP izpostavlja, da Raabov odstop predstavlja velik udarec za premierja Sunaka, saj je bil njegov tesen zaveznik, pa tudi zato, ker je po škandalih v času premierja Borisa Johnsonova obljubil vlado integritete.

Sunak je odstop Raaba že sprejel in v pismu zdaj že nekdanjemu ministru izrazil "veliko žalost" ob njegovem odstopu ter pohvalil njegovo dolgoletno delo v različnih vladah.

Za novega podpredsednika vlade je Sunak imenoval Oliverja Dowdna, ki je imel že sedaj visok položaj v vladi, poslanec in nekdanji odvetnik Alex Chalk pa je postal minister za pravosodje, so popoldne sporočili z Downing Streeta.

Namestnica vodje opozicijskih laburistov Angela Rayner je Sunaka obtožila, da je šibek, ker Raaba ni odstavil, še preden je odstopil.

Do odstopa prihaja v slabem času za konservativno vlado, saj se bližajo lokalne volitve. Nov pretres sledi tudi obdobju, ko se je zdelo, da Sunak, ki je na Downing Streetu od lanskega oktobra, stabilizira svojo konservativno stranko po mesecih škandalov in padanja podpore javnosti, poroča AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta