Predsednik Biden Američane pozval k cepljenju: To je najbolj domoljubna stvar, ki jo lahko naredite

STA, VČ
05.07.2021 08:17
Bidnova administracija je zaskrbljena zaradi velikega števila ljudi, ki se še vedno niso cepili proti covidu-19.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joe Biden 
Reuters

V nagovoru na pikniku na trati pred Belo hišo je ameriški predsednik Joe Biden v nedeljo, na dan neodvisnosti, Američane pozval k cepljenju proti covidu-19.

Biden je potegnil vzporednice med deklaracijo o neodvisnosti od britanskega imperija iz leta 1776 in današnjim hitrim okrevanjem po pandemiji. "Pred 245 leti smo razglasili neodvisnost od oddaljenega kralja. Danes smo bližje kot kdajkoli razglasitvi neodvisnosti od smrtonosnega virusa," je dejal povabljeni množici okrog 1000 vojakov in zaposlenih v nujni infrastrukturi.

Poklonil se je vsem, ki so v pandemiji umrli in katerih število v ZDA trenutno znaša več kot 600.000. A v splošnem je v govoru ubral optimističen ton in dejal, da se po nekaj najtemnejših dneh obeta najsvetlejša prihodnost, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Opozoril pa je, da covid-19 še ni v celoti premagan, in izpostavil pojav novih različic novega koronavirusa, kot je delta. "Moč, da zagotovimo, da ta virus ne bi nikoli več nadzoroval naših življenj, pa je v naših rokah," je dejal in pozval k cepljenju. To je "najbolj domoljubna stvar, ki jo lahko naredite", je pozval Američane.

Po državi so praznovanja ob 4. juliju, ki jih v veliki meri zaznamujejo s pikniki, potekala že skoraj v enaki obliki kot pred pandemijo. Na travniku National Mall v Washingtonu se je na ogledu ognjemeta zbrala ogromna množica. Velika praznovanja so bila med drugim še v New Yorku, Chicagu, Las Vegasu in drugim mestih.

Kljub prazničnemu vzdušju je Bidnova administracija zaskrbljena zaradi velikega števila ljudi, ki se še vedno niso cepili proti covidu-19. Zgrešili so tudi cilj, da bi do dneva neodvisnosti cepili 70 odstotkov odraslih. Polno zaščito je doslej prejeli 46 odstotkov Američanov. Skrb sproža nadaljnje širjenje različice delta, ki po navedbah predstavnikov zdravstvenih oblasti zlasti v predelih zveznih držav Utah, Arkansas in Wyoming znova skrbi za polnjenje bolnišničnih oddelkov. Kot je za televizijo NBC dejal direktor inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje Anthony Fauci, necepljeni predstavljajo 99,2 odstotka umrlih zaradi covida-19. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta