Presenečenje v Vatikanu: Odstopil eden najvplivnejših kardinalov

STA, M.R.
25.09.2020 07:49

V Vatikanu je v četrtek nepričakovano odstopil prefekt kongregacije za svetnike Angelo Becciu, ki se je odpovedal tudi kardinalskim privilegijem. Papež Frančišek je njegov odstop sprejel, so sporočili iz Svetega sedeža.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Papež Frančišek ni kardinal Angelo Becciu
Reuters

Odstop enega najvplivnejših kardinalov naj bi bil povezan s preiskavo v zvezi z nakupom luksuznih nepremičnin v središču Londona in domnevno zlorabo sredstev iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih katoliške cerkve.

Becciu naj bi bil vpleten v sporen posel nakupa luksuzne londonske stavbe s cerkvenimi sredstvi. Kakršnokoli vpletenost je sicer zanikal.

Po karieri vatikanskega odposlanca je Becciu zadnjih nekaj let delal kot namestnik glavnega tajnika, kar je ena najmočnejših funkcij v Vatikanu. Papeža Frančiška je videl vsak dan in je bil eden njegovih najbolj zaupanja vrednih pomočnikov. 72-letnika je papež v kardinala povišal poleti 2018.

Najpomembnejša pravica kardinalov, mlajših od 80 let, je sodelovanje v konklavah pri izbiri novega papeža. Odstop pomeni, da je razlog za njegov odstop verjetno resen.

V zvezi s preplačanim nakupom poslopja v ekskluzivnem londonskem območju Chelsea je v zadnjem letu v Vatikanu potekala finančna preiskava. Ta je pripeljala do suspenza petih vatikanskih uslužbencev, odstopa šefa vatikanske policije in odhoda predsednika vatikanskega finančnega urada.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta