Pri Jablanici našli še dve trupli, reševalce je prizor pretresel: Naleteli so na mlad par, ki je umrl v objemu

STA, M.R.
06.10.2024 16:17

Število mrtvih v poplavah in plazovih v Bosni in Hercegovini se je po doslej znanih podatkih povzpelo na 20, potem ko so danes pri Jablanici našli še dve trupli. Pogrešanih je še deset ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V kraju Trusina, ki so ga prav tako prizadele poplave, sta bila danes Večerova poročevalka Urška Mlinarič in fotoreporter Robert Balen.
Robert Balen

Oblasti hercegovsko-neretvanskega kantona so do sobote zvečer uradno potrdile 15 smrtnih žrtev, od tega 13 v Jablanici in dve v Konjicu. Še tri osebe so v ujmi, ki je državo zajela pred tremi dnevi, izgubile življenje v Fojnici v srednjebosanskem kantonu.

Danes pa so reševalci v Dolnji Jablanici na severu hercegovsko-neretvanskega kantona odkrili še dve trupli. Kot je pisal portal Klix.ba, so ju našli na kraju, kjer se je ogromna količina kamenja in odpada iz kamnoloma vsula na naselje.

Srce parajoč prizor

Mediji poročajo, da so reševalci danes našli trupli mladega poročenega para. Gre za Irmelo in Jasmina iz Jablanice, ki nista uspela pobegniti pred vodo in kamni, ki so pogoltnili celo naselje. Reševalci naj bi, ko so ju našli, naleteli na srce parajoč prizor, saj je bil par objet. Sokrajani so pokojna opisali kot vzorna človeka, njuna ljubezen in povezanost pa sta dajala navdih vsem, poroča bosanski časnik Avaz. Njuna tragična smrt je prizadela sokrajane in tudi celotno državo. 

"Težko je opisati žalost, ki jo čutimo. Irmela in Jasmina sta bila nerazdružljiva, njuna ljubezen je bila znana vsem in morda je teh trenutkih edina tolažba to, da sta bila skupaj do konca," je povedal njun bližnji prijatelj, ki ga je to globoko prizadelo. 

Oblasti hercegovsko-neretvanskega kantona še niso potrdile teh dveh žrtev, bodo pa nove podatke objavile zvečer.

Reševalci še naprej iščejo pogrešane, strokovne ekipe pa odpravljajo škodo na prometni, telekomunikacijski in elektroenergetski infrastrukturi.

(FOTO in VIDEO) Iz Donje Jablanice: "Ko sem izvlekel četrtega mrtvega soseda, sem se zlomil!"

Nekateri ostajajo brez elektrike

Na območju Jablanice in Konjica so kljub oteženemu dostopu uspeli vzpostaviti električno oskrbo 3000 gospodinjstvom, okoli 1100 pa jih je še vedno brez elektrike, poroča Dnevni avaz.

Strokovne ekipe so uspele uspele vzpostaviti cestno povezavo med Mostarjem in Jablanico, vendar je vožnja po njej dovoljena le za vozila reševalnih služb in nujne primere. Oblasti pozivajo ljudi, naj se ne podajajo na prizadeta območja.

Brez električne energije ostaja še okoli 1100 gospodinjstev, medtem ko so uspeli oskrbo z energijo zagotoviti okoli 3000 gospodinjstvom na območju Konjica in Jablanice.

Prebivalce uničenih območij, ki so ostali brez domov, so namestili v hotelih in domu starejših občanov v Jablanici, številni pa so se zatekli k sorodnikom in prijateljem.

Sava še narašča

Hidrološke razmere se medtem umirjajo. Pristojne službe so danes sporočile, da se vodostaji vseh rek z izjemo Save znižujejo. Ker v prihodnjih dneh ni napovedanih novih obilnejših padavin, pričakujejo, da se bo stanje povsem stabiliziralo.

Sava še vedno narašča, vendar po izračunih hidrologov ne bo dosegla vodostajev, pri katerih bi se prelila iz struge. V primeru občutnejših sprememb vremenskih razmer v povodju Save pa bodo pristojne službe opozorile prebivalstvo, so sporočili.

V BiH sicer danes potekajo lokalne volitve. Osrednja volilna komisija je v minulih dneh volitve preložila za štirih volilne enote, ki so jih prizadele poplave, ter za del volišč v Fojnici, davi pa je sporočila, da preložitev volitev velja za celotno območje Fojnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta