Putin bo v petek podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij k Rusiji

STA, M.R., Va
29.09.2022 13:18

Rusija bo ratificirala priključitev štirih ukrajinskih regij, kjer so potekali referendumi. Predsednik Vladimir Putin bo na slovesnosti podpisal dokumente o njihovi priključitvi Rusiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin naj bi imel obsežen govor na slovesnosti ob priključitvi štirih ukrajinskih regij. 
Reuters

"Slovesnost ob podpisu sporazumov o vstopu novih ozemelj v Rusko federacijo bo potekala jutri ob 15. uri v Kremlju," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov. "Predsednik Vladimir Putin bo imel na dogodku obsežen govor," je dodal.

Proruske oblasti v okupiranih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson so v preteklem tednu izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo odločilo za izstop iz Ukrajine in priključitev k Rusiji.

Proruski separatistični voditelji štirih ukrajinskih regij, ki so Putina v sredo pozvali, naj regije uradno priključi Rusiji in tako izpolni na referendumu izraženo voljo, so sicer ponoči prispeli v Moskvo.

Ukrajina in zahodne države so referendume obsodile in jih označile za nezakonite ter poudarile, da priključitve teh ozemelj Rusiji ne bodo priznale.

Rusija si je že leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim, česar mednarodna skupnost ne priznava.

Voditelji okupiranih regij že v Moskvi

Proruski separatistični voditelji ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje so sicer ponoči prispeli v Moskvo. Pred tem so ruskega predsednika Vladimirja Putina v sredo pozvali, naj regije uradno priključi Rusiji in tako izpolni na referendumih izraženo voljo. Ruske oblasti naj bi ukrepe v tej smeri sprejele v prihodnjih dneh.

Predstavnik proruskih okupacijskih oblasti v regiji Herson Kiril Stremusov je v sredo pozno zvečer objavil fotografijo, na kateri so vodja separatistov v Donecku Denis Pušilin, vodja proruskih oblasti regije Herson Vladimir Saldo in njun kolega iz Zaporožja Jevgenij Balicki. V objavi je zapisal, da je trojica prispela v Moskvo.

Danes je nato po poročanju ruske tiskovna agencije Tass v Moskvo prispel še separatistični voditelj Luganska Leonid Pasečnik. "Srečanje s predsednikom je seveda načrtovano. Dodatnih informacij pa zaenkrat nimam. Ne morem povedati, kje in kdaj bo srečanje potekalo," je še razkril Stremusov in dodal, da bodo regije kmalu postale del Rusije.

Ruske oblasti so po referendumih, ki so jih Ukrajina in Zahod označili za nezakonite, v sredo sporočile, da bodo kmalu sprejele nadaljnje ukrepe za izpolnitev želja proruskih separatističnih voditeljev štirih regij. Iz Moskve so tudi sporočili, da bosta oba domova ruskega parlamenta o priključitvi regij odločala v ponedeljek in torek.

Po preštetju vseh glasovnic je v Donecku za priključitev Rusiji po navedbah tamkajšnjih okupacijskih oblasti glasovalo 99,2 odstotka volivcev, v Lugansku več kot 98 odstotkov, v Zaporožju več kot 93 odstotkov, v Hersonu pa več kot 87 odstotkov.

Ukrajina in Zahod sta referendume označila za neveljavne in nelegalne, ker kršijo ukrajinsko zakonodajo in mednarodno pravo ter so potekali brez upoštevanja minimalnih demokratičnih standardov.

Skupna površina ukrajinskega ozemlja, ki si ga bo pripojila Rusija, pomeni okoli 15 odstotkov Ukrajine. To je toliko, kot obsegata na primer Madžarska ali Portugalska, navajajo tuji mediji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta