Mobilizirani Rusi ne bodo dobili več potnega lista. EU, ZDA, ZN in Kitajska ne priznavajo izidov referendumov

STA, M.R.
28.09.2022 09:04

Ruske oblasti so začele postavljati centre za mobilizacijo ob nekaterih mejnih prehodih, s čimer želijo preprečiti beg moških, ki se želijo izogniti prislini mobilizaciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Satelitska slika meje med Rusijo in Gruzijo
EPA

Minister za notranje zadeve Severne Osetije Alanij Andrej Sergejev je zapisal na omrežju Telegram, da se priliv osebnih vozil, ki se pomika proti Gruziji resno povečuje. Zato bodo na eni izmed nadzornih točk postavili center za mobilizacijo.

Ameriški inštitut za vojne študije (ISW) je že poročal, da se proti meji pomikajo vojaška vozila, ker naj bi tam želeli postaviti mobilizacijski center. Je pa rusko obrambno ministrstvo zanikalo govorice, da naj bi od Gruzije in Kazahstana zahtevalo izročitev ruskih državljanov, ki so bežali zaraid mobilizacije. Kazahstanski notranji minster Marat Akhmetzhanov je dejal, da bodo izročili le tiste ljudi, ki so storili zločin, ki je protizakonit tudi v Kazahstanu in je proti njim razpisana mednarodna tiralica.

Delno mobilizacijo je namreč pretekli teden ob napovedi referendumov v štirih ukrajinskih regijah o priključitvi Rusiji ukazal ruski predsednik Vladimir Putin. Vpoklicanih naj bi bilo 300.000 rezervistov, ki že imajo vojaške izkušnje. Sprva naj bi prestali dodatno usposabljanje.

Zelenski referendume označil za farso

Referendumi v Zaporožju, Hersonu, Lugansku in Donecku so bili včeraj končani, prvi rezultati pa kažejo, da naj bi tamkajšnji prebivalci podprli priključitev. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je te referendume označil za farso in napovedal, da bo Ukrajina branila svoje državljane na vseh zasedenih območjih.

"Ukrepali bomo za zaščito naših ljudi - v regiji Herson, v regiji Zaporožje, v Donbasu, na trenutno zasedenih območjih regije Harkov in tudi na Krimu," je ukrajinski predsednik dejal v videoposnetku, objavljenem na omrežju Telegram. "Te farse na okupiranih ozemljih ne moremo imenovati niti imitacija referenduma," je dodal.

Ruski državljani s prtljago na meji med Rusijo in Gruzijo
EPA

EU ne priznava izidov referendumov v Ukrajini

Evropska unija je danes obsodila nezakonite referendume, ki so jih v štirih zasedenih ukrajinskih regijah izvedle proruske okupacijske oblasti, kot tudi njihove ponarejene izide, je na Twitterju sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

"Med sistematičnimi zlorabami človekovih pravic je to še ena kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti," je opozoril. V imenu EU je pohvalil pogum Ukrajincev, ki se še naprej zoperstavljajo in upirajo ruski invaziji.

Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v tvitu referendume in njihove izide označil za lažne in ponovil, da EU ne priznava nobenega od njih.

ZN ne priznavajo izidov ruskih referendumov

Generalna podsekretarka ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo je v torek Varnostnemu svetu ZN povedala, da ZN ostajajo v polnosti zavezani suverenosti, enotnosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Referendumov ne priznava niti Kitajska.

Zasedanje Varnostnega sveta ZN je bilo sklicano zaradi tako imenovanih referendumov o priključitvi Rusiji, ki so na okupiranih ozemljih v Ukrajini potekali od petka do torka. Referendumov zahodne države ne priznavajo.

Glede na izjavo predstavnika Kitajske na zasedanju Varnostnega sveta jih ne sprejema niti Peking. "Naše stališče glede ukrajinskega vprašanja je jasno. Treba je spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav," je dejal veleposlanik Zhang Jun.

Zasedanja Varnostnega sveta ZN se je na daljavo udeležil tudi Zelenski, ki je dejal, da ruske sile na zasedenih ozemljih silijo prebivalce v mobilizacijo v rusko vojsko. "Priključitev ukrajinskih ozemelj je poteza, zaradi katere je ruski predsednik Vladimir Putin sam proti vsemu človeštvu," je dejal Zelenski.

"Zdaj mora vsaka država na svetu poslati odločen signal," je dodal in izrazil zaupanje v Varnostni svet, da bo ukrepal. To se seveda ne bo zgodilo, ker ima Rusija kot stalna članica pravico veta in bo blokirala predlog resolucije za obsodbo referendumov, ki so pripravljajo ZDA skupaj z Albanijo.

Ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield je sicer zatrdila, da bodo predlog resolucije za obsodbo lažnih referendumov vložili, ker bi odprli Pandorino skrinjico, ki je ne bo več mogoče zapreti.

"Če se bo Rusija skušala zaščititi v Varnostnem svetu, bomo predlog resolucije poslali v Generalno skupščino, ki bo morala Moskvi poslati jasno sporočilo," je dejala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta