Putin: Desetletje pred nami je verjetno najnevarnejše po koncu druge svetovne vojne

M.R., A.L., STA
27.10.2022 13:58

Ruski predsednik Vladimir Putin je obtožil Zahod, da podpira vojno v Ukrajini in da je destabiliziral svetovne trge hrane in energije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Zahod podpira vojno v Ukrajini, stopnjujejo tudi provokacije glede Tajvana, destabilizirajo svetovne trge hrane in energije," je danes v Moskvi dejal ruski predsednik Vladimir Putin in opozoril, da je "to nevarna, smrtonosna in umazana igra". "Tisti, ki pišejo pravila mislijo, da drugi nimajo pravice do svoje poti," je dodal. 

"Človeštvo ima dve izbiri: ali bomo nadaljevali s težavami, ki bremenijo vse, ali pa bomo delali skupaj. Verjamem v zdravo pamet in vedno sem," je nadaljeval svoj govor Putin in pozval Zahod naj dela na skupni prihodnosti z Rusijo. 

Nato pa je spet kritiziral zahodne države. "Nacisti so zažigali knjige, zahodni napredneži prepovedujejo Dostojevskega in Čajkovskega. Cancel kultura uničuje vse, kar je živo in ustvarjalno," je nadaljeval Putin in poudaril, da bo zgodovina vse popravila. Prepričan je, da zgodovina ne bo izničila velikih zgodovinskih osebnosti, temveč tiste, ki to danes počnejo. 

"Ti ljudje imajo o sebi visoko mnenje. A čez nekaj let se jih nihče ne bo spomnil. Vsi pa se bodo vedno spominjali Dostojevskega," je dodal. Neposredna grožnja Zahodu je po njegovih besedah pojava alternativnih socialnih modelov, ki se po njegovih besedah zdijo "bolj privlačni"

Vladimir Putin
EPA

"Zahodne kulture lahko predstavijo na tisoče spolov in parad ponosa, pustimo jih naj to storijo," je poudaril Putin dodal, da Zahod nima pravice zahtevati, da jim morajo slediti tudi drugi. 

Po njegovih besedah si Zahod želi ranljive Rusije, ki pa si ne želi hegemonije. "Rusija na izziva Zahoda, želi si dobiti pravico do svojega razvoja," je nadaljeval. 

Prevzemanje trgov

"Prihodnji svetovni red bi moral temeljiti na pravu in pravici. Svetovna trgovina bi morala biti bolj odprta in poštena. Je to mogoče? Seveda. ZDA uporabljajo dolar kot orožje," je še povedal Putin in menil, da svetovna trgovina in finance ne bi smele biti odvisne od ene države. "Danes pa se dogaja to, da Zahod prodaja farmacevtske proizvode in potem od drugih držav zahteva, da uniči sovjo farmacevtsko industrijo," je kot primer navedel farmacevtsko industrijo. "To je njihov način prevzemanja trgov in resursov. To ni napredek, to je zasužnjevanje," je povedal Putin.

Napovedovali pomemben govor

Več ur pred njegovim nagovorom je predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov dejal, da bo šlo za zelo pomemben govor na letošnji tridnevni konferenci, ki poteka pod sloganom "Svet po hegemoniji: Pravica in varnost za vse". Putin si je sicer včeraj prek videopovezave ogledal vojaško vajo silovitega jedrskega napada. Ruska vojska je imela nazadnje vajo jedrskih enot pet dni pred invazijo na Ukrajino. 

"Danes bo to zagotovo glavni dogodek dneva, ki ga bo treba pozneje analizirati, njegovo vsebino preštudirati, prebrati in ponovno prebrati," je Peskov dejal novinarjem. Na dogodku bodo prisotni tudi tuji novinarji, ki bodo lahko zastavljali vprašanja. Letos sicer sodeluje 111 strokovnjakov, politikov, diplomatov in ekonomistov iz 41 držav, med drugim tudi iz Francije, Nemčije, ZDA in Turčije.

EPA

Mednarodni debatni klub Valdai je bil ustanovljen leta 2004, od takrat pa si je pridobil mednarodno prepoznavnost, saj na njem sodelujejo svetovni in tudi ruski strokovnjaki, znanstveniki, politiki in vladni predstavniki. 

Največ pozornosti trenutno posveča globalnim političnim in gospodarskim procesom. V zadnjih letih je s klubom sodelovalo več kot tisoč predstavnikov znanstvene stroke iz 84 držav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta