Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je decembra po nekaj mesecih izboljšanja poslabšalo

STA, M.R.
18.12.2023 12:28

Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut Ifo, se je z novembrskih sezonsko prilagojenih 87,2 točke znižal na 86,4 točke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v tekočem četrtletju kaže, da se bo nemško gospodarstvo še krčilo.
Profimedia

Podjetja so manj zadovoljna s trenutno sliko, zadržana pa so tudi glede obetov za prvo polovico leta 2024. Nemška gospodarska slika ob koncu leta ostaja šibka, so danes sporočili z Ifa.

Podkazalnik, ki meri oceno trenutnih razmer, se je decembra znižal z novembrskih 89,4 točke na 88,5 točke, podkazalnik pričakovanj za naslednje mesece pa je nazadoval za 0,8 točke na 84,3 točke.

Padec razpoloženja in pričakovanj se je znatno znižal v predelovalni industriji, ki je zaradi visokih cen energije in drugih globalnih izzivov že nekaj časa pod velikim pritiskom. Kazalnik se je z -13,8 znižal za -17,2 točke. Velike težave imajo zlasti v energetsko intenzivni industriji. Knjige naročil industrijskih podjetij se še naprej krčijo, navajajo v Ifu.

Razpoloženje se je močno poslabšalo tudi v trgovinski dejavnosti, podjetja pa so trenutno stanje opisala kot znatno slabše. Kazalnik je nazadoval z -22,2 točke na -26,6 točke. Poslabšala so se tudi njihova pričakovanja. Trgovci na drobno so z letošnjo praznično prodajo po navedbah Ifa razočarani.

V gradbeništvu je medtem razpoloženje z vrednostjo indeksa pri -33,1 točke na najnižji točki po septembru 2005. Podjetja svoje trenutno stanje opisujejo kot slabo, pri čemer približno eno od dveh podjetij pričakuje, da se bo stanje v prihodnjih mesecih še poslabšalo.

Se je pa razpoloženje nekoliko izboljšalo v storitvenem sektorju, in sicer za 0,8 točke na -1,7 točke. Ponudniki storitev so bolj zadovoljni s trenutno sliko, prav tako so nekoliko manj zadržani pri napovedih za prihodnje pol leta. V gostinski in catering dejavnosti se je razpoloženje sicer izboljšalo, a so se pričakovanja poslabšala, je še navedel Ifo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta