Rešitelj evra bo zdaj reševal še Italijo

Bojan Brezigar, Trst
03.02.2021 16:13
Mandatar za sestavo nove vlade Mario Draghi je širši javnosti znan predvsem kot bivši predsednik Evropske centralne banke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mario Draghi, bančnik, ki vstopa v politiko.
EPA

Italijanski premier Giuseppe Conte je odšel, prihaja Mario Draghi. Morda, kajti ni rečeno, da mu bodo med sabo sprte italijanske stranke zagotovile absolutno večino v parlamentu. Če je po eni strani to vprašljivo, pa so po drugi strani trgi prepričani, da se danes splača vlagati v Italijo. Milanska borza je v nekaj urah pridobila skoraj tri odstotke, indeks razmerja med nemškimi in italijanskimi obveznicami je padel na 105, še pred nekaj dnevi se je gibal okoli 150. Ko je pred leti padla Berlusconijeva vlada, je znašal 575.

Spor okoli denarja

Zadnjo besedo o padcu Contejeve vlade je rekel nekdanji premier Matteo Renzi, ki je povzročil njen padec. Štiridnevna pogajanja, ki jih je od nedelje do srede vodil predsednik poslanske zbornice, predstavnik Gibanja 5 zvezd Roberto Fico, so bila neuspešna. Renzi, čigar kritike vladi so bile v veliki meri sicer utemeljene, kajti Conte v jesenski in zimski fazi kljubovanja pandemiji koronavirusa še zdaleč ni bil tako uspešen kot v njeni spomladanski fazi, je trčil ob zid, ki so ga sestavljale ostale koalicijske stranke, predvsem Demokratska stranka in Gibanje 5 zvezd. Po njihovi oceni je bil prav Giuseppe Conte edini možni kandidat za predsednika vlade in za ohranitev koalicije. Obstajale so tudi nekatere druge razlike, vprašanje reforme sodstva in težave pri kljubovanju pandemiji koronavirusa.

Nad vsem tem pa je lebdel nadzor nad sredstvi Nove generacije EU, vrednimi 209 milijard evrov, ki jih je hotel Conte upravljati sam s skupino šestih menedžerjev in 300 tehnikov, mimo ministrstev, a se ostali s tem niso strinjali. Po svoje jim je odleglo, ker je to vprašanje sprožil Matteo Renzi, očitno pa niso pričakovali, da bo slednji pripeljal spor tako daleč, do razbitja koalicije. In včeraj, po podelitvi mandatarstva Draghiju, so nekateri politiki v koalicijskih strankah celo namignili, da jih je Renzi ponovno prelisičil, češ da je bil od vsega začetka njegov namen, da onemogoči ponovitev koalicije z namenom, da Draghi zasede Contejevo mesto.

Zadrega na desnici

Resnici na ljubo do srede nihče ni pričakoval takega razpleta; še v sredo opoldne je na pogajanjih kazalo dobro za nov mandat Conteju. S tem se je sprijaznila tudi opozicija. Ob tem presenečenju in ob pozivu predsednika republike Sergia Mattarelle, ki je povedal, da si zdaj Italija ne more privoščiti štirih mesecev brezvladja. Razpis volitev, volilna kampanja in nato sestava nove vlade terja namreč najmanj toliko časa. Zdaj pa je treba kljubovati pandemiji in organizirati cepljenja, spopasti se je treba z gospodarskimi izzivi, naraščanjem brezposelnosti ter zaprtjem trgovin in javnih lokalov, pa tudi pripraviti program investicij za več kot 200 milijard evrov. To so bile utemeljitve, ki jih je Mattarella navedel za podelitev mandatarstva Draghiju.

Draghi je za danes že napovedal prvi krog posvetovanja z vsemi strankami. Zaenkrat je poleg Renzijeve Žive Italije edino Demokratska stranka napovedala svojo podporo. Gibanje 5 zvezd naj bi taki vladi nasprotovalo, ampak Luigi Di Maio, zunanji minister in dejansko najpomembnejša osebnost te stranke, zaenkrat molči. Desna sredina ne skriva zadrege. Sredinski del, vključno z Berlusconijem, se ogreva za podporo Draghiju; prav v zadnjih dneh je sam Berlusconi večkrat govoril o "vladi najodličnejših". Tudi voditelj skrajno desne stranke Liga Matteo Salvini je nekajkrat omenjal Draghija, medtem ko voditeljica še bolj skrajnodesničarske stranke Bratje Italije Giorgia Meloni vztraja pri takojšnjih predčasnih volitvah. Vsekakor je Salvini včeraj v imenu vse desnosredinske koalicije napovedal, da bodo pozorno prisluhnili mandatarju. Toda počakati bo treba še nekaj dni, da Draghi opravi posvetovanja s parlamentarnimi strankami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta