Riževa čokolada na Hrvaškem bistveno dražja kot v BiH, kakšna pa je njena cena v Sloveniji?

M.R.
11.09.2024 10:05

Znano je, da so cene hrane in pijače v hrvaških trgovinah nekoliko višje kot v Sloveniji, zadnje dni pa je tamkajšnje potrošnike razburila podražitev čokolade z rižem hrvaškega proizvajalca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Riževa čokolada.
Profimedia

Pred dnevi je časnik Večernji list objavil članek o astronomski podražitvi 300-gramske Kanditove Riki riževe čokolade. Julija so poročali, da je cena najprej s 3,29 evra poskočila na 6,29 evra, pred kratkim pa so ceno na Hrvaškem dvignili na kar 8,99 evra. To pomeni, da je cena pri zadnji podražitvi narasla za več kot 40 odstotkov, pri prvi pa za okoli 90 odstotkov. Po objavi članka o zadnji podražitvi so iz družbe Kandit sporočili, da so ceno spet spustili na 6,19 evra.

Nato pa se je hrvaškemu časniku oglasil bralec iz Bosne in Hercegovine, ki je sporočil, da ista čokolada v tamkajšnjih trgovinah stane 5,85 konvertibilnih mark, kar znese približno 2,99 evra. Pri Večernjem listu so tako zapisali, da je cena v BiH več kot polovico nižja kot na Hrvaškem.

V hrvaški družbi Kandit so za časnik pojasnili, da je tako velika razlika v ceni nastala zaradi razlike v strukturi trgov v obeh državah. "Proizvajalec nima vpliva na končno ceno. V tem primeru gre za akcijsko ceno, moramo pa poudariti, da ne moremo primerjati redne cene s kataloško akcijsko ceno," so za Večernji še pojasnili v družbi. 

Omenjene čokolade glede na podatke na spletu pri večini slovenskih trgovcev sicer ni mogoče dobiti. Našli smo jo le pri trgovski verigi Jager, kjer cena znaša 3,19 evra oziroma 2,19 evra za 200-gramsko pakiranje. 

Enormna podražitev kakava

Kot smo že poročali, so cene kakava v svetu precej poskočile, to pa zdaj čutijo tudi končni kupci. V prvi polovici leta smo pisali, da so cene v letu in pol narasle za več kot 300 odstotkov.

(ANALIZA) Sladkanje s čokolado bo dražje. Kaj se dogaja na trgih?

Pri slovenski družbi Gorenjka so takrat za Večer pojasnili, da je nenaden porast cen kakava posledica več dejavnikov, med njimi so naraščajoči stroški proizvodnje, višje cene gnojil, špekulativni nakupi na svetovnih borzah ter ekstremne vremenske razmere v regijah, kjer kakav gojijo. Slonokoščena obala je lani dostavila za 39 odstotkov manj kakavovih zrn.

(KOMENTAR) Čokolada bo dražja

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta