S covidno pomočjo do lamborghinija in rolexa

ZUR
07.12.2021 15:31

Denar, ki so ga v ZDA namenili hitrejšemu gospodarskemu okrevanju po pandemiji, so mnogi porabili za luksuz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

S covidno pomočjo si je moški iz Teksasa med drugim kupil lamborghini urus, vreden dobrih 200 tisoč evrov.
Foto: Arhiv Večera

Arhiv Večera

Moškega iz Teksasa so obsodili na devet let zapora, potem ko je z goljufijo pridobil 1,42 milijona evrov denarne pomoči, namenjene hitrejšemu poslovnemu okrevanju po pandemiji zaradi covida-19. A z denarjem ni pokril slabšega poslovanja svojega podjetja. Pomoč je potrošil za nakup športnega avtomobila in drugih luksuznih predmetov.

Marca 2020 je takratni ameriški predsednik Donald Trump odobril izplačilo finančne pomoči in za to iz proračuna namenil 1,8 milijarde evrov. Denar je bil namenjen lajšanju gospodarskih težav, s katerimi so se na začetku pandemije soočali mnogi posamezniki, podjetja in zdravstvene ustanove. A denarja niso vsi prejemniki porabili namensko. Ministrstvo za pravosodje namreč od takrat preganja več kot 150 obtoženih v več kot 95 primerih zaradi goljufije v okviru programa za vladno pomoč.

V Teksasu je 30-letni podjetnik Lee Price septembra priznal krivdo zaradi obtožb o elektronskih goljufijah in pranju denarja, poroča ameriško ministrstvo za pravosodje. Price je pri ameriških bankah v imenu treh podjetij vložil več vlog za pridobitev posojil javno-zasebnega partnerstva. Ministrstvo za pravosodje ni navedlo, kako je bil povezan s podjetji, v imenu katerih je goljufal. ​Price je bankam predložil tudi lažne davčne izpiske in zaprosil za posojilo celo v imenu človeka, ki je umrl tik pred vložitvijo vloge, je v izjavi za javnost še zapisalo ameriško ministrstvo za pravosodje.

Kot poroča The Guardian, je Price je zaprosil za več kot 2,3 milijona evrov posojil in prejel več kot 1,4 milijona evrov. Po mnenju tožilstva pa je s pridobljenim denarjem kupil luksuzni športni avtomobil Lamborghini Urus za 206 tisoč evrov, uro Rolex za 12 tisoč evrov in porabil okrog dva tisoč evrov za obisk nočnega kluba v Houstonu. Z državnim denarjem je kupil tudi poltovornjak Ford F-350 in odplačal posojilo za svojo nepremičnino. Ministrstvo za pravosodje je v kazenskem pregonu zaseglo več kot 600 tisoč evrov, ki jih je Price pridobil z goljufijo. Njegov odvetnik Tom Berg je za Washington Post povedal: "Gospod Price upa, da se bodo drugi iz njegovega primera naučili, da ni mogoče na lahek način priti do velike količine denarja. Prestaja svojo 110-mesečno kazen, v tem času pa lahko temeljito razmisli, se pokesa za svoja dejanja in na novo začrta svoje življenje."

Po navedbah uradnikov je bilo v ZDA zaradi goljufivih terjatev javno-zasebnega partnerstva zaseženih več kot 65 milijonov evrov. Nekateri primeri so tako neverjetni, da so o njih poročali mnogi ameriški mediji. Marca je tako še en podjetnik v Teksasu priznal, da je oddal 15 vlog in na ta način organiziral goljufivo shemo za pridobitev približno 22,2 milijona evrov posojil za javno-zasebno partnerstvo. Na ta način je 55-letni Dinesh Sah pridobil več kot 15 milijonov evrov in z denarjem kupil več luksuznih avtomobilov in nepremičnin. Maja letos pa je lastnik picerije v zvezni državi Massachusetts z goljufijo pridobil več kot 580 tisoč evrov in posojilo uporabil za nakup farme alpak. Tudi 57-letni Dana McIntyre je kupil vsaj dva avtomobila, vključno s hudsonom letnik 1950, in zakupil radijski termin za tedensko oddajo, posvečeno kriptovalutam, ki jo je sam vodil. Njegov primer še ni zaključen. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 40 let zapora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta