Se bodo nasledniki ustašev obrisali pod nosom?

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
17.08.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Komemoracija na Libuškem polju je vsakega maja postregla z (neo)ustaško ikonografijo.
Andrej Petelinsek

Prve so o tem konec minulega tedna pisale zagrebške Novosti, tednik srbske manjšine na Hrvaškem. Avtor Hrvoje Šimičević je pod naslovom Polje pri Pliberku za pašo sporočil, da se bo Častni pliberški vod (Počasni bleiburški vod/PBV) obrisal pod nosom za parcele na Libuškem polju. Tam je sredi maja ta organizacija, ki slavi ustaške žrtve druge svetovne vojne in časa po njej, vsako leto pripravljala kontroverzne komemoracije za pobitimi ustaši. Ustaše in druge, ki so bežali z njimi, so Angleži predali jugoslovanskim partizanom takoj po drugi svetovni vojni.

Pokrovitelj žalnih slovesnosti je bil zadnja leta celo sabor, čeprav se je na njih zbiralo vse več neonacistov. Obveljalo je celo, da gre na Libuškem polju za enega največjih vsakoletnih zborov skrajnih desničarjev v Evropi. Zmeraj so se tudi dogajali neofašistični in ustaški incidenti, da je na koncu Avstrija lani prireditev prepovedala.

Zdaj pa je polje prodano lokalnemu velikemu govedorejcu, pridelovalcu mleka. Dokler prodajna transakcija še ni pravnomočno končana, žal koroški Slovenec o tem noče govoriti v javnosti in niti ne želi, da bi zapisali njegovo ime. Od člana družine smo izvedeli le, da jih zanima zgolj kmetijsko zemljišče, torej površina, ki jo bodo lahko uporabili za pašo svojih več kot sto krav mlekaric.

A PBV je sedaj sprožil sodni boj zoper prodajo dela Libuškega polja pod Senčnim Krajem, češ da je on pravi lastnik okoli 30 tisoč kvadratnih metrov površine. Govedorejec je namreč 3. aprila letos formalno kupil okoli 28 tisoč kvadratnih metrov površine, bolj natančno parcele 826, 853, 856 in 859, in to za 120 tisoč evrov. Ni pa kupil dela, ki je bil tudi v ponudbi in ima pokrit oder z oltarjem, kjer so se vršile maše in politični govori, pa še spomenik, na katerem je do lani pisalo V čast in slavo padli hrvaški vojski v hrvaščini in v nemščini V spomin na padle Hrvate. Hrvaški napis, ki ga je spremljal še grb s prvim belim poljem na šahovnici, ki je bil pravzaprav grb ustaške kvizlinške države, njene simbole pa je nedavno Avstrija prepovedala, je bil po odločbi oblasti lani odstranjen. Odstranila ga je občina.

Pravna bitka traja že od leta 2020, ko je v visoki starosti umrl Ilija Abramović, ustaš in soustanovitelj PBV. Abramović, ki je po drugi svetovni vojni živel v Celovcu, je dolga leta na svoje ime kupoval kmetijska zemljišča na Libuškem polju, da bi na mestu predaje ustašev partizanom poskrbel za obširen komemoracijski prostor. Ko je pred tremi leti umrl, je vse z oporoko dedovala njegova soproga Elfriede, le polje je zapustil PBV. Toda pravni zastopniki oziroma skrbniki vdove so oporoko izpodbijali in zahtevali, da je upravičena tudi do polovice tega zemljišča. Avstrijsko pravosodje jim je ugodilo in od PBV zahtevalo izplačilo polovice ocenjene vrednosti, to je sto tisoč evrov. Kar so v PBV gladko odbili. In je vdova zemljišče prodala govedorejcu.

Za nameček, PBV nikakor ni mogel dokazati, da je Abramović, sicer človek, ki je dobival minimalno pokojnino, zemljišča kupoval na njegov rovaš, saj o tem ni predložil nobenega dokumenta. PBV, ki je med postopki zamudil vse pritožbene roke, je zdaj zahteval revizijo oporoke. Vse, kar naj bi bilo na njegovi strani, je pričanje nekega bivšega notarja, da je položnice za nakup zemljišč plačeval PBV.

Kakorkoli, revizija postopkov - od oporoke do prodaje zemljišča - bi mogla trajati leto dni. V PBV so prepričani, da jim bo uspelo in da bodo znova smeli pripravljati množične komemoracije. Lani je bila na obletnico zgolj spominska maša v pliberški cerkvi. Še več, upajo, da jim bodo v Avstriji na spornem zemljišču, kjer sicer ni človeških posmrtnih ostankov, dovolili postaviti muzej. Bolj verjetno pa je, da se bodo tam poslej pasle krave mlekarice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta