Shigeru Ishiba postal novi japonski premier

STA, M.R.
01.10.2024 18:29

Japonski parlament je za novega premierja potrdil nekdanjega obrambnega ministra Shigeruja Ishibo, ki je v petek postal vodja vladajoče Liberalno-demokratske stranke (LDP) Koalicija, ki jo vodi, ima večino v obeh domovih parlamenta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shigeru Ishiba 
EPA

Shigeru Ishiba je na prvi novinarski konferenci po prevzemu položaja opozoril na zaostrene varnostne razmere v regiji. Premier je danes znova pozval k ustanovitvi regionalne obrambne zveze po vzoru Nata. Po njegovi oceni regionalno zavezništvo v Aziji potrebujejo zaradi hitrega razvoja in širjenja kitajske vojske, izstrelitev severnokorejskih raket in drugih varnostnih groženj.

"Na temelju japonsko-ameriškega zavezništva bomo razširili krog prijateljskih in podobno mislečih držav ter z diplomacijo in obrambo zagotovili mir na Japonskem in v regiji," je dejal.

Pred glasovanjem v parlamentu je odstopila dosedanja vlada pod vodstvom premierja Fumia Kishide. Ta je bil predsednik vlade od oktobra 2021, za nov mandat pa se ni potegoval, med drugim zaradi afere glede strankarskih dogodkov za zbiranje sredstev.

V Ishibovi vladni ekipi, ki jo je predstavil danes, je 17 ministrov in le dve ministrici, medtem ko je v dosedanji delovalo pet ministric. Junko Mihara bo vodila resor za dobrobit otrok, medtem ko bo Toshiko Abe ministrica za izobraževanje. Ishibov resor je prevzel dosedanji generalni direktor japonske obrambne agencije Gen Nakatani.

Ishiba in člani njegovega vladnega kabineta
Reuters

Ishiba se je v preteklosti že potegoval za položaj vodje LDP, ki že desetletja vlada skoraj neprekinjeno, minuli teden pa mu je uspelo zmagati v tesni bitki. Med drugim je 67-letni politik že napovedal, da bo za 27. oktober sklical predčasne volitve, da bi okrepil svoj mandat.

Novi premier velja za priljubljenega med volivci, med drugim zaradi svojih zavzemanj za reforme in oživitev podeželja, ki se sooča z izzivi starajočega se prebivalstva. Zavzema se za zmanjšanje deleža jedrske energije v energetski oskrbi in okrepitev obnovljivih virov energije. Na področju obrambe si želi povečati izdatke, obenem pa je že večkrat pozval k oblikovanju azijske različice zveze Nato.

V dolgi politični karieri je Ishiba zasedal več ministrskih položajev. Od leta 2007 do 2008 je bil minister za obrambo, nato je leta 2008 prevzel ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo. Leta 2014 pa je postal minister, pristojen za oživitev lokalnega gospodarstva in soočanje z upadom števila prebivalcev.

Kot predsednik vlade se bo moral soočiti z regionalnimi varnostnimi grožnjami, od Kitajske in njenih vse tesnejših vezi z Rusijo do prepovedanih raketnih poskusov Severne Koreje, doma pa bo njegov glavni izziv zlasti zagon gospodarstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta