Slab rezultat srbskih sadnih žganic in vina na testu pristnosti

STA, A.L.
18.10.2023 12:27

Skoraj 86 odstotkov analiziranih vzorcev sadnih žganih pijač in 93 odstotkov vzorcev vin ni opravilo testa pristnosti, je objavilo srbsko združenje potrošnikov za kakovost hrane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Analizo je opravilo srbsko združenje Gibanje potrošnikov za kakovost hrane.
Profimedia

Srbija letno proizvede več kot 50 milijonov litrov žganih pijač, izvozi pa jih za več kot deset milijonov evrov.

Analizo je opravilo srbsko združenje Gibanje potrošnikov za kakovost hrane. V vzorcih sadnih žganic je preverjalo botanični izvor etanola, v vinih pa botanični izvor etanola in vode v končnem vinu.

Testirali so žganice domačih proizvajalcev in vina, med katerimi je bila večinoma uvoženih iz Severne Makedonije, Italije, Španije, Madžarske in Francije.

Od sedmih vzorcev žganic in 14 vzorcev vina testa ni opravilo šest žganic in 13 vin.

Iz združenja so sporočili, da bodo vse laboratorijske izvide posredovali pristojnim organom, ki bodo nato ukrepali naprej.

V Srbiji so ob sodelovanju omenjenega združenja nedavno testirali tudi 25 vzorcev medu. Analiza je pokazala, da je imelo 22 vzorcev oziroma 88 odstotkov dodan sladkor v različnih deležih.

Srbija je leta 2021 izvozila za 10,7 milijona evrov žganih pijač. V prvem devetmesečju lanskega leta so izvozili za 9,8 milijona evrov žganih pijač, kar je 30,7 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2021, srbski mediji navajajo pisanje revije Magazin Biznis.

Po nekaterih ocenah v Srbiji za domače in tuje tržišče proizvedejo 55 milijonov litrov žganih pijač, od tega okoli 40 milijonov litrov slivovice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta