Slavni Bugatti v hrvaške roke?

Janez Kovačič Janez Kovačič
05.03.2021 15:16
Vse kaže, da bo hrvaško podjetje Rimac Automobili še letos postalo lastnik slovitega Bugattija, ki je sedaj v lasti nemškega Volkswagna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bugatti se je v času pri Volkswagnu proslavil predvsem z dvema superzmogljivima športnima avtomobiloma, veyronom in kasneje chironom (na posnetku). Prvih 200 chironov so tako prodali še prej, preden je prvi avto zapeljal na cesto, v povprečju pa naj bi stal okoli 2,4 milijona evrov.
Bugatti

Še precej pred izbruhom pandemije je avtomobilska industrija začela spreminjati svoje načrte oziroma strategije, še bolj intenzivno pa v zadnjem letu. To velja tudi za nemški avtomobilski koncern Volkswagen (VW), ki ima v svojem portfelju 13 precej raznolikih avtomobilskih imen. Ta si pogosto konkurirajo, hkrati pa nekatera živijo predvsem od stare slave oziroma je njihova poslovna perspektiva negotova. Pri VW so v tem pogledu na prepihu Ducatti, deloma tudi Bentley, v zadnjem letu pa še najbolj Bugatti.

Že sredi preteklega leta, ko je covid-19 ustavljal proizvodnjo in onemogočal prodajo avtomobilov, je postalo jasno, da Volkswagen, ki se silovito preusmerja v izdelovalca elektrificiranih avtomobilov, išče rešitev za Bugattija. To slovito avtomobilsko ime je pod nemškim lastniškim pokrivalom od leta 1998, odločilno pa je k prevzemu te bankrotirane hiše pripomogel sedaj že pokojni dr. Ferdinand Piëch, tedaj predsednik uprave VW. Bugatti je na cesto postavil nekaj izjemnih športnih avtomobilov (veyron, chiron), toda povsem očitno je bilo, da je tovarna ves ta čas na poslovno/finančnem limitu, saj naj bi avtomobile vseskozi prodajali z veliko izgubo. Po aferi dieselgate, pandemiji in preusmeritvi k novim ciljem (električni avtomobili, avtonomna vožnja ipd.) so lani Bugattija začeli povezovati s hrvaškim podjetjem Rimac Automobili.

Mate Rimac se lahko postavlja s super hitrimi električnimi bolidi.
Rimac Automobili

To nekdaj zagonsko podjetje, ki ga je ustanovil Mate Rimac in posluje v Zagrebu oziroma precej blizu slovensko-hrvaške meje, se je v zadnjih letih uveljavilo predvsem kot izdelovalec električnih sestavnih delov, hkrati pa se postavlja tudi z nekaterimi super zmogljivimi električnimi bolidi. O tehnološki naprednosti podjetja ni več nobenega dvoma, saj sta zadnja leta vanj precej denarja vložila korejski Hyundai in nemški Porsche, sicer sestavni del VW in hkrati 15,5-odstotni lastnik Rimac Automobili. Te dni je zgodbo o Bugattiju in Rimac Automobilih znova pogrel prvi mož Porscheja Oliver Blume. Dejal je, da sta podjetji zelo kompatibilni, kar verjetno drži še najbolj pri tem, da iz obeh prihajajo zelo zmogljivi in predvsem zelo dragi športni (električni) avtomobili. Za nemški časopis/spletni medij Automobilwoche pa je Mate Rimac te dni povedal, da bodo začeli zbirati denar za novo investicijo v višini od 130 do 150 milijonov evrov, pri tem pa naj bi jim pomagal prav Porsche. V ta posel naj bi bil vključen tudi prenos lastništva Bugattija, s čimer naj bi se lastniški delež Porscheja v Rimac Automobili povečal na približno polovico. Blume je ob tem dejal, da naj bi se vse skupaj zgodilo že čez nekaj mesecev.

Tovarno Bugatti je sicer leta 1909 ustanovil v Italiji rojeni industrialec Ettore Bugatti v tedaj nemškem Molsheimu v Alzaciji. Proslavila se je z elegantnimi avtomobili, ki so bili uspešni tudi na številnih dirkah. Izdelali so vsega 8000 bugattijev, zadnji je na cesto pripeljal leta 1950, potem je tovarna propadla. Leta 1987 jo je v italijanski Modeni znova oživil Romano Artioli, pod vodstvom katerega je na ceste pripeljal EB 110. Verjetno najbolj znani lastnik tega športnega avta je bil dirkač Michael Schumacher. Ves ta čas se je tovarna ubadala s številnimi težavami, leta 1998 je prišla pod okrilje koncerna Volkswagen. Tedaj se je na veliko pisalo o tem, da je pravzaprav igrača dr. Ferdinanda Piëcha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta