Slovaški premier v prvem javnem nastopu po napadu hvalil Orbana

STA, A.L.
06.07.2024 10:33

Slovaški premier Robert Fico je v petek zvečer prvič po napadu sredi maja nastopil v javnosti in v nagovoru hvalil madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Če bi mu zdravje dopuščalo, bi se mu pridružil na njegovem petkovem obisku v Moskvi, je zatrdil.

"Izraziti želim občudovanje madžarskega premierja, ker je brez oklevanja odpotoval v Kijev in Moskvo," je v govoru na dogodku ob prazniku slovanskih apostolov Cirila in Metoda dejal Fico. "Če bi mi zdravje dopuščalo, bi se mu z veseljem pridružil," je dejal v izjavah, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije.

Orban je v petek vznejevoljil voditelje držav EU in Nata, ko je na lastno pest odpotoval v Moskvo na srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, čigar država je leta 2022 napadla Ukrajino. Pred tem je sicer malo po prevzemu predsedovanja Svetu EU ta teden šel na obisk tudi v Kijev.

Tako Madžarska kot Slovaška pod vodstvom Orbana in Fica, ki v EU veljata za najtesnejša zaveznika Rusije, ne želita vojaško pomagati Ukrajini v obrambi pred rusko agresijo. Orban je glede svojih obiskov dejal, da gre za misijo za končanje vojne. Tako on kot Fico se zavzemata za mirovne pogovore z Rusijo.

"Nikoli ni dovolj mirovnih pogovorov in pobud," je v petek dejal Fico, ki je v govoru na gradu Devin blizu Bratislave sicer med drugim še kritiziral liberalno ideologijo.

Šlo je za Ficov prvi nastop v javnosti, odkar je bil 15. maja po srečanju vlade tarča napada in je po več strelih dolgo okreval zaradi hujših poškodb. Govor je podal stoje, je pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dno izgubil nekaj teže, njegov glas pa je bil šibkejši kot pred napadom. Zbrani so njegov 15-minutni govor pozdravili s stoječimi ovacijami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta