Slovenec z družino po 33-urnem begu iz Kijeva: "To je nadrealizem, ker ne veš, kaj točno se dogaja. Informacij ni veliko, slišiš poke ..."

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
26.02.2022 11:46

"Ker hočejo vsi imeti tople riti s poceni plinom, je Putin videl, da mu lahko uspe vse. Najprej Gruzija, nato Krim, zdaj pa je napadel še Ukrajino," pravi komunikolog Anže Jereb, ki je 20 let živel v Kijevu, od koder je na begu pred vojno. "Moške na meji zavračajo, pri veliko družinah so šle mame z otroki same naprej," pravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Jereb
osebni arhiv

"Prosim pokličite me na viber, zmanjkuje mi denarja na telefonu," so bile prve besede Slovenca Anžeta Jereba, ki je z družino na begu iz Ukrajine. Ujeli smo ga po več kot 30 urni poti od Kijeva, ko je prečkal ukrajinsko-madžarsko mejo.

"Smo malo čez mejo, našli smo prvi penzion, ki nam je odprl vrata ob 4h zjutraj, vozili smo se 33 ur. Na meji smo čakali 6 ur. Moški morajo iti nazaj, ker jih ne spustijo čez mejo. Pri veliko družinah so šle potem mame z otroci same naprej."

Kako je sploh izgledalo na poti?

"To je nadrealizem, ker ne veš, kaj se točno okoli dogaja. Informacij ni veliko, slišiš poke, streljanje, čakaš v kolonah, kjer ne puščajo naprej, ker je kaj bombardirano, ali pa so bili boji. Bilo je strašno. To, kar se pa dogaja zdaj, je pa čisto noro. V Kijevu so zbombardirani bloki in podobno. Noro."

Potujete z ženo in otrokoma, kako ste prišli do bencina, hrane?

"Hrano smo imeli še od doma, dva dni smo se vozili in vzeli s sabo malo hrane in vode. Bencina so dajali v Ukrajini samo po 20 litrov, ampak imam varčen dizel, tako da je bilo dovolj polniti dvakrat, da smo prišli čez mejo. Tudi za bencin so bile vrste, ampak ne strašno dolge. Ko smo prišli v zakarpatski del, je bilo že bolj mirno, ker tu še ni bilo spopadov, čeprav so povsod blokade in podobno. Vojske se ne vidi, samo včasih kaj slišiš ali vidiš tovornjake, prave vojske pa ne, ker smo prej zbežali iz Kijeva. Danes se je pa v Kijevu res začelo, vozijo se tanki, streljanja ..."

Kolona vozil pred beninsko črpalko v Kijevu, 24. februar 2022.
EPA

Kako se bo po vašem končala vojna v Ukrajini, poznate njihov duh?

"To, kar jaz vidim, berem in kar mi pravijo prijatelji, dajejo Ukrajinci ogromen odpor in so mnogo močnejši kot okupator. Vem, da ima okupator vsega več, ampak jih Ukrajinci dobro tolčejo nazaj, bolj kot napadalci."

Kdo je po vašem krivec za nastalo vojno - izključno Putin ali so razlogi globlji?

"Izključno Putin in njegova klika. Nihče drug ni napadel Ukrajine. On se je odločil, da bo napadel. Evropa pa kot vedno žuga s prsti. Kot da je Putinu važno, ali so sankcije. Briga ga. Prva je bila Gruzija, nato Krim, ko je videl, da cel svet samo malo požuga s prstom in da se hitro vse pozabi, ker hočejo imeli vsi tople riti s poceni plinom, je videl, da mu lahko uspe vse."

Bi Putin rad nastavil kako marionetno vlado, kar se je tudi že dogajalo?

"Mislim, da mu ne bo uspelo, Ukrajinci so ... To bo gverila, kot Izrael-Palestina. Ljudje ne bodo dopustili marionetne vlade. To se sploh več ne more zgoditi. Vsi, ki jih poznam, so na ukrajinski strani. Žena, moji otroci in večina njihovih prijateljev, ki živijo v Kijevu, govorijo rusko. Prijatelji, ki jih imamo iz Donjecka in Luganska, ki so od tam že enkrat zbežali, pa zdaj ne morejo zbežati iz Kijeva. Drugič v življenju bežijo pred vojno. Vsi so normalno govorili rusko, Putin je imel samo izgovor za napad."

Koliko let živite v Kijevu?

"Dvajset let sem živel v Kijevu, zdaj pa imam službo v Gruziji. Ker pa so otroci bili še v šoli, smo se želeli preseliti in zamenjati državo poleti, da bi otroka lahko v Gruziji šla v šolo v jeseni, zdaj so nas pa presenetili Rusi."

Ne bom vas več motil, kdaj boste doma, na Gorenjskem?

"Zvečer, računam, da bomo na varnem v Sloveniji."

(ODZIVI UMETNIKOV) Odprite oči! Moj prijatelj, ki živi v Mariboru, je včeraj izgubil nečaka. Fanta so ustrelili štirikrat, dva strela je dobil v zatilje ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.