Slovenija poziva Izrael in Palestince, naj preprečijo nadaljnje civilne žrtve

STA, A.L.
12.05.2021 17:23
Slovensko zunanje ministrstvo je pozvalo vse vpletene strani v izraelsko-palestinski konflikt, naj preprečijo nadaljnje civilne žrtve. V stranki Levica medtem obsojajo nasilje nad Palestinci.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Raketni napadi na Izrael kot tudi nasilje v vsakršni obliki so nesprejemljivi in se morajo takoj končati. Edina pot do mirne rešitve je brez nasilja. Pozivamo vse strani, naj preprečijo nadaljnje civilne žrtve," je zunanje ministrstvo zapisalo na Twitterju.

V stranki Levica medtem obsojajo nasilje nad Palestinci. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, dejanja Izraela opozarjajo, da nihče ni imun na fašizem, tudi tisti, ki so v zgodovini zaradi njega ogromno pretrpeli.

EPA

Po mnenju Levice je sramotno, da se Slovenija uvršča v manjšino držav, ki Palestincem pravice odreka in si potiho želi njihovo izginotje. Molčanje prejšnjih vlad je zamenjala odkrita podpora razčlovečevalskim politikam izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, s katerim je predsednik vlade Janez Janša sklenil pakt zaradi nekaj političnih točk in zasebnega interesa, so še poudarili.

Premier Janša je sicer v torek na Twitterju stopil v bran Izraelu. "Izrael ima neizpodbitno pravico, da se brani pred napadi Hamasa. Njihove rakete padajo na civilno prebivalstvo. Stojimo ob Izraelu," je tvitnil.

Reuters

Najnovejše nasilje med Izraelom in Palestinci je izbruhnilo po nemirih v Jeruzalemu minuli konec tedna. V obstreljevanju med izraelsko vojsko in palestinskimi gibanji z območja Gaze je bilo do zdaj ubitih najmanj 59 ljudi, od tega 53 na palestinski strani, ob stopnjevanju nasilja pa narašča strah pred obsežno vojno. Palestinci so od ponedeljka na izraelsko ozemlje izstrelili več kot 1000 raket, izraelska vojska pa je izvedla več sto letalskih napadov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta