Slovenska sodnica Hohler bo odločala o izdaji naloga ICC za pridržanje Netanjahuja

STA, Gr.G.
25.10.2024 19:28

Beti Hohler je marca kot prva Slovenka zaprisegla za devetletni mandat sodnice na ICC.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mednarodna tožilka Beti Hohler.
Osebni Arhiv

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je danes slovensko sodnico Beti Hohler imenovalo v tričlanski panel, ki med drugim odloča o morebitni izdaji naloga za pridržanje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja zaradi zločinov v Gazi. Hohler je mesto prevzela od romunske kolegice Iulie Motoc, ki je prosila za menjavo iz zdravstvenih razlogov.

Benjamin Netanjahu
EPA

Glavni tožilec ICC Karim Khan je maja zahteval izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh, zdaj že pokojnih, voditeljev Hamasa. Khan je prepričan, da so Netanjahu, Galant ter trije visoki predstavniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas - Mohamed Deif kot poveljnik brigad Al Kasam, Ismail Hanija kot vodja političnega urada Hamasa in Jahja Sinvar kot vodja Hamasa na območju Gaze - kazensko odgovorni za vojne zločine in zločine proti človeštvu. Vse tri navedene predstavnike Hamasa je Izrael od takrat ubil.

Menjava znotraj panela bi lahko po poročanju tiskovne agencije Reuters dodatno zavlekla postopek odločanja o izdaji naloga, ki že zdaj traja dlje kot ponavadi.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta