Srbija od zafrkancije do izrednega stanja

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
24.03.2020 19:21

Predsednik Aleksander Vučić se jezi, ker mnogi državljani ne jemljejo resno koronavirusa. A še pred dvema tednoma ga niti sam ni jemal resno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po ulicah patruljirajo vojaki z avtomatskim orožjem.
EPA

Aleksandar Roknić je urednik pri srbskem dnevniku Danas, ki izhaja v Beogradu: "V Srbiji spričo epidemije koronavirusa velja policijska ura od 17. ure popoldan do 5. ure zjutraj naslednjega dne, kar je zaostritev. Do minule nedelje je popolna prepoved gibanja veljala šele od 20. ure zvečer. A predsednik Aleksandar Vučić še ni zadovoljen. Je že zagrozil, da bo, če državljani te prepovedi ne bodo spoštovali, uvedel policijsko uro že od enih popoldne dalje. In če tudi tedaj ne bo discipline med ljudmi, bo naložil policijsko uro za vseh 24 ur dneva. Upam sicer, da bo ostalo samo pri tem drastičnem opozorilu."

Ko virusu ni za štose

Seveda so dovoljene izjeme, recimo za tiste, ki morajo na delovno mesto, da bi lahko funkcionirale nujno potrebne službe. Tako uslužbenci, na primer medicinski ali komunalni delavci v Beogradu, na delo prispejo po točno določenih koridorjih. Psa lahko peljete na sprehod, vendar ne dlje kot 200 metrov od doma. "Starejši od 65 let v srbskih mestih in starejši od 70 let po naših vaseh že tako ne smejo na ulico. Enkrat na teden, kot velja od minule nedelje, so lahko šli zjutraj v najbližjo živilsko trgovino, da so se oskrbeli z živežem in drugimi življenjskimi potrebščinami. In tako bo tudi poslej. V trgovino lahko gredo med 4. in 7. uro zjutraj, kasneje lahko v trgovino pridejo drugi, ki lahko nakupujejo do policijske ure. Kot rečeno, je upokojencem ta možnost dana le enkrat na teden," pojasnjuje strogosti srbskega boja zoper koronavirus naš beograjski sogovornik.
Dodaja, da je za tiste starejše, ki ne morejo sami v trgovino, po Srbiji za zdaj dobro poskrbljeno. Oskrbujejo jih Rdeči križ in številni prostovoljci. Organizacija te pomoči, pa tudi psihološke, je prepuščena občinam, ki pa so se v tem za zdaj dobro znašle, pravi.
Ne predsednik ne srbska vlada pa epidemije v začetku marca, ki tedaj v Srbijo še ni prodrla - prvega okuženega so v državi registrirali 6. marca - nista jemali resno. Roknić: "Joj, vladna konferenca s pulmologom Branimirjem Nestorovićem v začetku meseca je bila nadrealistična. Trdil je, da je koronavirus najbolj smešen virus v zgodovini človeštva in da lahko ženske gredo normalno v šoping v Milano, ker je tam spričo epidemije vse zelo poceni. Da se jim nima kaj zgoditi, ker da jih pred okužbo ščiti hormon estrogen. Netabloidna javnost ni mogla verjeti svojim ušesom. No, Vučić se je pulmologu huronsko smejal. Evo, ni minil niti teden dni od tega zafrkavanja, pa sta isti predsednik in ista vlada uvedla izredno stanje in policijsko uro ter na ulice poslala vojsko. In ker se ljudje na tak obrat za 180 stopinj seveda niso zmogli takoj privaditi, jim zdaj vlada grozi z drakonskimi kaznimi. Kdor krši njene prepovedi in omejitve gibanja, lahko računa z globo 150 tisoč dinarjev, kar je skoraj 1500 evrov!"

Srbski državljani so včeraj v negotovosti bivakirali pred veleposlaništvom svoje države v Ljubljani.
Robert Balen

Karantena za domače in tuje

Srbija je imela do torka 303 okužene, tri osebe so umrle, podatkov o opravljenih testiranjih ni. Roknić pravi, da so zdravniki v Srbiji pričakovali, da bo vrhunec epidemije pri njih že minulo nedeljo. Očitno se še ni zgodil, saj število okuženih še naprej strmo raste. V 24 urah za 54.

Vojska je pripravila improvizirano boolnišnico na beograjskem sejmišču.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta