Srbska skupščina: Mandati podeljeni, SNS ima 90 dni časa za sestavo vlade

Jon Knez Jon Knez
07.02.2024 05:00

Predvidoma jutri bo Evropski parlament sprejel resolucijo o nepravilnostih na volitvah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukradli ste volitve, je pisalo na transparentih opozicije. 
Reuters

Po decembrskih volitvah se je v Beogradu na ustanovni seji včeraj konstituirala nova srbska skupščina. Na predčasnih volitvah je v parlament prišlo skupno deset strank in zavezništev. V novem sklicu parlamenta ima največ poslancev, 129, koalicija srbskega predsednika Aleksandra Vučića z njegovo Srbsko napredno stranko (SNS) na čelu. Vodilna opozicijska koalicija, zbrana na listi Srbija proti nasilju, ki jo sestavljajo leve - liberalne in sredinske stranke, je osvojila 65 sedežev, lista, zbrana okoli Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivice Dačića, 18 sedežev, desna koalicija Nada in Mi - glas ljudstva, katere nosilec je zdravnik Branimir Nestorović, pa po 13 sedežev. V parlament je prišlo tudi pet manjšinskih list.

Opozicija je že prejšnji teden napovedala, da bo ustanovno sejo izkoristila za protest proti nepravilnostim na volitvah. Opozarjajo namreč, da so volitve zaradi spornih prijav prebivališč in drugih nepravilnosti neregularne. Na nepravilnosti je opozorila tudi volilna opazovalna komisija, sestavljena iz evropskih poslancev. Ko se je seja pričela, so opozicijski poslanci vstali, dvignili transparente z napisi, kot je Volitve so ukradene, pa tudi fotografijo Aleksandra Vučića, na kateri je pisalo Šef mafije, in glasno protestirali. Z žvižgi in vzkliki so zmotili sejo, kmalu pa so vstali tudi poslanci vladajoče SNS in koalicijskih strank ter začeli kontra protest. Na balkonu parlamentarne dvorane so izobesili transparent Dosovski lopovi, spet želite ropati Srbijo, ne bo šlo. Poslanci SNS so tudi dvignili transparente z napisi Kosovo je Srbija in tabele z uspehi vlade.

Po protestni akciji, preden so poslanci novega sklica skupščine prebrali zaprisego, so opozicijski poslanci zapustili dvorano in prisegli v preddverju. "Prisege nismo želeli opraviti v istem prostoru z ljudmi, ki so mandate dobili s krajo volitev, ki vsakodnevno kršijo zakone in jim besedilo zaprisege ne pomeni nič," so poslanci opozicije povedali za N1 Srbija.

V Srbiji so 17. decembra poleg predčasnih parlamentarnih volitev potekale tudi lokalne volitve v Beogradu in drugih mestih ter pokrajinske volitve v Vojvodini. Na vseh ravneh je zmagala SNS.
Reuters

Predsedujoči ustanovni seji, najstarejši član parlamenta Stojan Radenović (SNS) je po prisegi poslancev prekinil sejo. Kdaj jo bodo nadaljevali, ni sporočil. V nadaljevanju ustanovne seje bodo izvolili predsednika skupščine, podpredsednike in generalnega sekretarja ter izvolili člane delovnih teles in stalnih parlamentarnih delegacij v mednarodnih institucijah. S potrditvijo mandatov je tudi začel teči 90-dnevni rok za oblikovanje nove vlade. Večjih sprememb ni pričakovati, Vučić je večkrat ponovil, da premierka Ana Brnabić uživa njegovo zaupanje.

Ena od osrednjih figur opozicije Marinika Tepić je po seji dejala, da je poslance opozicije v dvorani spremljal kordon policije. "Policisti so nas potiskali, se zaletavali v nas in nam želeli preprečiti, da bi se sprehajali po dvorani," je povedala po seji. Da je partijska policija nad zakonom in da so se vsi zaposleni na notranjem ministrstvu s tem postavili na stran Vučića, je dodala. "Ne vem, kako bomo delali v skupščini. Vladajo izredne razmere, da ne rečem vojne. Ostali bomo v skupščini, to je naše delovno mesto." Opozorila je tudi, da so policisti opozicijskim poslancem pred sejo pregledovali avtomobile. "Najprej so pregledali naše prostore, nato so z nekimi napravami pregledovali še naše avtomobile. Ker se nas ne smejo dotikati, so nam ukazali, da jim pokažemo naše torbe," je še povedala Marinika Tepić.

V Srbiji so 17. decembra poleg predčasnih parlamentarnih volitev potekale tudi lokalne volitve v Beogradu in drugih mestih ter pokrajinske volitve v Vojvodini. Na vseh ravneh je zmagala SNS. Domači in mednarodni opazovalci so poročali o številnih domnevnih nepravilnostih na volitvah. Predvidoma jutri bo Evropski parlament sprejel resolucijo o nepravilnostih na volitvah. V Beogradu od decembra potekajo tudi množični protesti, na katerih udeleženci zahtevajo razveljavitev volitev in razpis novih. Lista Srbija proti nasilju, ki vladajočo SNS obtožuje volilne kraje, je minuli mesec na ustavno sodišče vložila tudi zahtevo za razveljavitev volitev v prestolnici.

Naslovnica časnika Danas, posvečena spominu na ubitega novinarja Slavka Ćuruvijo. 
Danas
Naslovnica časnika Danas, posvečena spominu na ubitega novinarja Slavka Ćuruvijo. 
Danas
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta