Subvencija za plin vsem gospodinjstvom, nižji DDV na hrano. Plenković: Da bi olajšali življenje našim državljanom ...

Va, STA
16.02.2022 15:47

Ukrepi bodo na Hrvaškem začeli veljati 1. aprila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Hrvaški premier Andrej Plenković je predstavil ukrepe za ublažitev rasti cen energentov, vredne skoraj pet milijard kun ali okoli 640 milijonov evrov. Davčne razbremenitve in finančne subvencije za gospodinjstva in podjetja bodo začele veljati 1. aprila.

"Brez ukrepov bi se računi za elektriko povišali za 23 odstotkov, za plin pa za 79 odstotkov," je na novinarski konferenci poudaril Plenković in pojasnil, da se bo plin tako zdaj podražil za 17 odstotkov. Za elektriko pa bodo hrvaška gospodinjstva na letni ravni plačala 9,5 odstotka več.

"Danes je na Hrvaškem povprečna cena elektrike 3400 kun (450 evrov) letno. Če ne bi naredili nič, bi bila 4182 kun (550 evrov). Z našimi ukrepi se bo povišala na 3725 kun (500 evrov)," je pojasnil.

Subvencijo bodo od 1. aprila letos do 1. marca 2023 prejemala vsa gospodinjstva, ki uporabljajo plin, popust pa bo na računu prikazan pod posebno postavko.

Ključni ukrep pa bo znižanje davka na dodano vrednost (DDV). Stopnja DDV za plin se bo za naslednjih 12 mesecev znižala s 25 na pet odstotkov. Po preteku enega leta bo stopnja DDV na plin znašala 13 odstotkov, s čimer bo izenačena s stopnjo DDV na elektriko.

Trajno se bo s 25 na 13 odstotkov znižal tudi DDV na pelete, brikete in drva za ogrevanje, vlada pa bo spustila tudi stopnjo DDV za nekatera živila in izdelke. "Da bi olajšali življenje našim državljanom, znižujemo stopnjo DDV na hrano. Davčna stopnja na sveže meso, ribe, jajca, sadje, zelenjavo, jedilna olja in mast, otroško hrano, stroške v kmetijstvu znižujemo s 13 na pet odstotkov. S 25 na pet odstotkov znižujemo tudi DDV na maslo in margarino," je povedal Plenković. Dodal je, vlada s 25 na 13 odstotkov znižuje tudi DDV na higienske vložke in tampone, s 25 na pet odstotkov pa DDV na vstopnice za športne in kulturne prireditve.

Socialno najbolj ogroženi državljani, ki so za elektriko in plin doslej prejemali mesečne bone v vrednosti 200 kun (26 evrov), bodo odslej dobili 400 kun (53 evrov) mesečne pomoči, upokojenci pa še dodatno enkratno finančno pomoč. Gre za 721.000 upokojencev, ki imajo pokojnino nižjo od 4000 kun (530 evrov), finančna pomoč pa bo znašala od 400 do 1200 kun (od 53 do 160 evrov) in bo odvisna od višine pokojnine.

Plenković ob tem ni izključil možnosti, da se cene hrane, storitev in izdelkov kljub temu dvignejo. Na vrsti so torej trgovci. Da vlada ne more zagotoviti, da bo znižanje DDV vplivalo na znižanje cen, je priznal tudi hrvaški finančni minister Zdravko Marić"Večkrat smo doživeli, da znižanje DDV ne sovpada nujno z znižanjem cen izdelkov. Zavedamo se tega in dejstva, da smo tržno gospodarstvo. Želimo, da se stopnja DDV odraža tudi v ceni. Imeli smo sestanke s socialnimi partnerji, sindikati in predstavniki upokojencev. Vsi so spraševali podobno," je povedal Marić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta