Velike družine in kriza: "Prejšnji mesec sem zaprla radiatorje"

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
05.02.2022 06:00

Velike družine bodo dobile energetski vavčer v višini 150 evrov. V javnosti je to naletelo na kritike, ker ga bodo deležne vse ne glede na socialni status. Mnoge se soočajo s hudo stisko, a tudi dodatek za veliko družino spet dobivajo vse.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Sloveniji je okoli 32.500 velikih družin, vse niso socialno ogrožene, mnoge pa imajo velike težave s preživetjem. 

Sašo Bizjak

V Sloveniji je bilo po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti 32.585 velikih družin. Tolikim je bil tudi izplačan dodatek za veliko družino, ki ga dobijo vse družine s tremi ali več otroki, ne glede na dohodke. Dodatek za veliko družino s tremi otroki znaša 404 evre, družina s štirimi ali več otroki pa dobi enkrat letno dodatek v višini 491 evrov. Letos bodo velike družine dobile tudi energetski vavčer v višini 150 evrov. Tudi pri tem se ne bodo upoštevali dohodki družine, ampak ga bodo dobile vse velike družine.

Zaposlena, a jim gre slabše kot prej

"Hvala bogu, da bo energetski vavčer," pravi mama treh otrok. "Živimo v občinskem neprofitnem stanovanju in prejšnji mesec smo dobili občutno višjo položnico za ogrevanje. Prej smo v zimskih mesecih plačevali mesečno okrog 130 evrov, zdaj smo dobili 185 evrov. Izklopila sem vse radiatorje, ker ne vem, kako bomo ob vseh drugih podražitvah zmogli poravnati vse stroške." Petčlanska družina s tremi otroki je najprej živela v 34 kvadratnih metrih velikem neprofitnem stanovanju, pred časom se je preselila na 71 kvadratov v istem občinskem, neprofitnem bloku. Mati se je pred osmimi meseci zaposlila, dobiva 780 evrov plače, a pravi, da jim gre zdaj slabše kot prej, ko je bila doma in je bil zaposlen samo mož, ki zasluži 980 evrov.

"Zdaj smo izgubili subvencijo najemnine in plačujemo 150 evrov na mesec za stanovanje, prej smo 45 evrov. Za 150 evrov manj dobimo tudi otroških dodatkov, ker smo iz drugega dohodkovnega razreda padli v četrtega. Starejša dva otroka, ki sta že šolarja, tudi nista več upravičena do brezplačne malice in kosila v šoli, zato ne jesta več v šoli, ampak doma.

 

Edina ugodnost, ki jo še imamo, je po novem brezplačen vrtec, prej smo plačevali 140 evrov za najmlajšega, tretjega otroka in dodatek za veliko družino, ki ga dobimo enkrat na leto. S tem vsako leto kupim otrokoma, ki sta alergika, nove jogije in poravnam še kakšno neplačano položnico za nazaj. Če ne bi bilo Zveze prijateljev mladine, moji otroci ne bi videli morja. Preprosto, kljub temu da se oba z možem trudiva, ne gre. Zdaj letujejo z njimi, mi kot družina pa še nikoli nismo bili skupaj na morju," pove. Nikoli jim ni bilo lahko, a tako težko, kot je zdaj, ko se draži vse, od elektrike do kurjave in hrane, še ni bilo, ugotavlja. V teh dneh je oddala tudi vlogo za enkratno izredno denarno socialno pomoč na center za socialno delo, do katere so upravičene tudi velike družine, ki so socialno šibkejše. To morajo namensko porabiti, lahko za nakup kurjave, novega pralnega stroja ... in z računom tudi dokazati, za kaj je bil denar dejansko porabljen. Enkrat na mesec gre tudi po paket s hrano na ZPM, pomagajo ji tudi z oblačili za otroke. "Če ne bi bilo njih, ne vem, kako bi bilo. Pri njih smo dobili tudi računalnik, mi ga otrokom ne zmoremo kupiti, ko poravnamo vse stroške. Tudi jaz sem rasla v družini s petimi otroki, nismo bili bogati, a tudi tako hudo nam ni bilo," doda.

Darko Bračun
Andrej Petelinšek

Razočarana je, odkar se je zaposlila, ker ne razume, zakaj je "kaznovana" zaradi tega, ker se trudi in želi delati, a ko potegne vse pod črto, ugotavlja, da bi bila na boljšem, če bi bila doma in na črno šla komu pomagat pri gospodinjskih opravilih. "Delam kot osebni asistent, razmišljala pa sem že, da bi naredila izpit za kamion in postala šofer tovornjaka, da bi imela višjo plačo. A kako, najmanjši je star štiri, bila bi veliko zdoma. Ne gre."

Karitas: Med prosilci je okoli deset odstotkov velikih družin

V Nadškofijski karitas Maribor nam je generalni tajnik Darko Bračun, ki ima tudi sam pet otrok, povedal, da bo energetski vavčer vsem velikim družinam prišel prav tako kot enkratni letni dodatek za veliko družino. Tudi tistim, ki imajo boljše dohodke in niso socialno šibki. Ob vseh podražitvah, predvsem energentov in hrane, mnogim ni lahko. Sicer pa je med vsemi prosilci pomoči pri njih tudi okoli deset odstotkov velikih družin. "Prepričan sem, da se nihče zaradi pomoči države ne odloči za več otrok in veliko družino," meni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta