(SVET) Britanska vlada objavila načrt postopnega rahljanja ukrepov, na Hrvaškem napovedali velike poletne nacionalne kulturne prireditve

STA, Gr.G., A.L.
11.05.2020 08:00

V Južni Afriki več kot 10.000 okuženih s koronavirusom. V Južni Koreji skrb zbuja 29-letnik, ki je obiskal več barov in okužil 85 ljudi. V Parizu ob sproščanju ukrepov proti covidu-19 gneča na metroju. Karantena v Veliki Britaniji ne bo v veljavi za potnike iz Francije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Začasna bolnišnica v Moskvi. 
Reuters

18.00

ZN: Zaradi novega koronavirusa bi se lahko v Podsaharski Afriki podvojile smrti zaradi aidsa

Združeni narodi so danes opozorili, da bi se lahko v Podsaharski Afriki zaradi pandemije novega koronavirusa podvojilo število smrti zaradi aidsa. Zaradi pandemije bi namreč lahko bila okrnjena zdravstvena oskrba obolelih z virusom hiv, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
17.55

Britanska vlada objavila načrt postopnega rahljanja ukrepov

Britanska vlada je danes objavila okviren načrt rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Angliji, v okviru katerega med drugim priporoča zakrivanje predela ust in nosu na nekaterih javnih mestih. Škotska in Wales zaenkrat ohranjata v veljavi strogo karanteno, Severna Irska bo priporočila objavila v torek.

Reuters

Pred belgijskimi trgovinami ob ponovnem odprtju dolge vrste kupcev

V Belgiji so se danes v okviru nadaljnjega rahljanja ukrepov odprle vse trgovine, tudi tiste z nenujnim blagom. Pred več trgovinami so že zjutraj nastale dolge vrste kupcev, ki morajo upoštevati različne preventivne ukrepe.
Med drugim so se odprle trgovine z oblačili, čevlji, pohištvom in izdelki za šport, pa tudi knjigarne. V trgovinah je obvezno nošenje mask, razkuževanje rok in ohranjanje varnostne razdalje.
15.30

Rusi se vračajo na delo kljub naraščanju števila okužb

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes sporočil, da je obdobja dela prostih dni, ki ga je uvedel 30. marca, konec, čeprav število okuženih z novim koronavirusom še naprej narašča. V Rusiji so v preteklem dnevu potrdili rekordnih več kot 11.000 novih primerov okužbe.
14:32

Na Hrvaškem napovedali velike poletne nacionalne kulturne prireditve

Splitsko poletje, arhivska fotografija.
Nataša Jenuš

Rusija po številu okužb z novim koronavirusom tretja na svetu

Iz Rusije poročajo o novem dnevnem rekordu okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 11.656 novih primerov okužbe, skupno 221.344. S tem je država po številu okužb tretja na svetu. Covid-9 je zahteval skupno 2009 življenj, zadnji dan 94. Ruski predsednik Vladimir Putin je vladi naročil, da mora do 1. junija pripraviti načrt za okrevanje gospodarstva.

Slovenci pohiteli na Hrvaško po odpiranju meje

Hrvaška je v nedeljo odprla svoje meje za državljane Evropske unije. Prvi dan je približno 200 ljudi zahtevalo vstop v državo, med njim je bila okoli polovica Slovencev. Več -> TUKAJ.
12:12

Reuters

V Parizu ob sproščanju ukrepov proti covidu-19 gneča na metroju

V Franciji so začeli rahljati ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Po skoraj dveh mesecih se je odprla večina trgovin, frizerski in kozmetični saloni, mediateke, knjižnice in manjši muzeji. Učenci in dijaki so se začeli vračati v šole, odrasli pa na delo. Ljudje pa lahko znova zapustijo dom brez posebne izjave, ki so jo potrebovali doslej. Na nekaterih linijah pariške podzemne železnice je bila zjutraj gneča. Ustrezne medosebne razdalje tako med drugim ni bilo mogoče upoštevati na liniji 13, ki je tudi običajno ena najbolj polnih.
9:45

Karantena v Veliki Britaniji ne bo v veljavi za potnike iz Francije

Reuters

Po Evropi se nadaljuje sproščanje ukrepov proti covidu-19

V več evropskih državah se danes nadaljuje rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu, med drugim na Hrvaškem in v Srbiji, kjer se bodo deloma odprli šole in vrtci. Šole se bodo odprle tudi v več drugih državah, med drugim na Nizozemskem, ki se s tem pridružuje državam, ki rahljajo ukrepe.
Sproščanje danes začenja tudi Francija, kjer se bo odprla večina trgovin, frizerski in kozmetični saloni, knjižnice in manjši muzeji. Povsod bodo dovoljene tudi posamične športne aktivnosti na prostem. Ljudje bodo lahko začeli znova potovati po državi brez posebne izjave, ki jo potrebujejo trenutno. Šli bodo lahko do 100 kilometrov od doma.

Prizor iz Zagreba.
EPA
Merjenje temperature pred vstopom v stadion v Južni Koreji.
EPA

V Južni Koreji zaradi širjenja koronavirusa v nočnem klubu večji porast okuženih

V Južni Koreji so potrdili 35 novih primerov okužb, kar je največji porast števila okuženih z novim koronavirusom v več kot mesecu dni. Glavni razlog za to je žarišče v četrti z nočnimi klubi v prestolnici Seul. Državo so sicer v zadnjih tednih hvalili, kako uspešno je zajezila širjenje koronavirusa. A so morali zdaj v prestolnici, sosednji provinci Gyeonggi in mestu Incheon zapreti vse klube in bare. Bojijo se namreč, da bi lahko nočno življenje vodilo v nov val okužb.
V Južni Koreji so doslej potrdili 10.909 okužb. V zadnjih dnevih so beležili po manj kot deset novih okužb dnevno, več med njimi jih je bilo vnesenih iz tujine. Največ skrbi trenutno zbuja okuženi 29-letni moški, ki je obiskal več barov in nočnih klubov v četrti Itaewon v Seulu v začetku maja. Do danes so z njim povezali 85 okužb.
7:48

EPA

V Južni Afriki več kot 10.000 okuženih s koronavirusom

Število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom v Južni Afriki je preseglo 10.000, je sporočil minister za zdravje Zwelini Mkhize. Doslej so potrdili 10.015 primerov okužb. Od tega je umrlo 194 ljudi. "Z zaskrbljenostjo opažamo, da so kar 84 odstotkov novih primerov potrdili v Zahodni in Vzhodni Kaplandiji," je dodal minister v izjavi. Od 194 smrtnih primerov je osem novih. Južna Afrika je najhuje prizadeta afriška država zaradi koronavirusa južno od Sahare. Od 1. maja vlada sicer postopno rahlja ukrepe, ki jih je uvedla konec marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta