(SVET) V Srbiji potrjenih več kot 10.000 okužb, v Franciji najmanj žrtev v zadnjih tednih

STA, M.R.
10.05.2020 10:17

Po svetu so potrdili že več kot štiri milijone okužb z novim koronavirusom, za boleznijo, ki jo povzroča, pa je umrlo že več kot 279.000 ljudi, je sporočila ameriška Univerza Johnsa Hopkinsa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Italijanski premier Giuseppe Conte 
Remo Casilli

19.25

V Franciji v 24 urah najmanj žrtev covida-19 v zadnjih tednih

V Franciji je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo še 70 ljudi, kar je najmanj po 17. marcu, ko so v državi uvedli karanteno. V Italiji pa je v zadnjem dnevu covidu-19 podleglo 165 ljudi, kar je 29 manj kot dan prej. V Franciji je tako v bolnišnicah in domovih za starejše za covidom-19 skupno umrlo 26.380 ljudi, je sporočilo ministrstvo za zdravje. Najnižje število žrtev so zabeležili dan pred tem, ko bodo začeli rahljati ukrepe za zajezitev pandemije.
19.00

V Srbiji potrdili več kot 10.000 okužb z novim koronavirusom

Srbsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so v zadnjih 24 urah potrdili še 82 primerov okužbe z novim koronavirusom, s tem pa skupno že več kot 10.000, poročajo tuje tiskovne agencije. Ta konec tedna je bil sicer v Srbiji prvi brez policijske ure po 15. marcu. V Srbiji so doslej potrdili 10.114 okužb z novim koronavirusom, od tega je 3006 bolnikov že ozdravelo. Covid-19 je v tej državi zahteval 215 smrtnih žrtev, od tega dve v zadnjem dnevu.
14.55

Po enem mesecu nova okužba v Wuhanu

Kitajske oblasti so danes po več kot enem mesecu potrdile prvo okužbo z novim koronavirusom v Wuhanu, kjer se je pojavil novi virus konec lanskega leta. Oblasti so danes prvič po okoli desetih dneh potrdile tudi več kot deset okužb v zadnjem dnevu in sicer 14. Kitajska nacionalna komisija za zdravje je sporočila, da sta bila od 14 novih primerov okužb dva vnešena iz tujine.
14.30

Conte: Italijani ne bodo počitnikovali na balkonih

Italijanski premier Giuseppe Conte je sodržavljanom vzbudil upanje, da za počitnice ne bodo doma in jim sporočil, da bodo šli lahko tudi v gore ali na morje. Italija sicer namerava turizem in druge panoge, ki jih je ohromila pandemija covida-19, spodbuditi s 55 milijard evrov vrednim paketom pomoči, ki naj bi ga vlada sprejela v ponedeljek. Poleg turizma želi italijanska vlada pomagati tudi gostinstvu in trgovini na drobno. Sveženj pomoči predvideva tudi več milijard evrov za financiranje skrajšanega delovnika, v katerega je zaradi krize ob pandemiji prisiljenih več milijonov Italijanov.

Italijanski premier Giuseppe Conte 
Remo Casilli

V Rusiji že več kot 200.000 okuženih z novim koronavirusom

V Rusiji je z novim koronavirusom okuženih že več kot 200.000 ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili 11.012 novih primerov okužbe, skupno pa 209.688, so danes sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo 88 ljudi, skupno doslej 1915.

Mehika
Reuters

Raziskavi: Zdravili za malarijo in aids neučinkoviti pri covidu-19

Strokovnjaki od izbruha pandemije novega koronavirusa iščejo zdravilo za covid-19 in večkrat so se pojavile potencialne eksperimentalne terapije. Med drugim se je veliko govorilo o zdravilih za malarijo in aids. Nedavno objavljeni študiji v znanstveni reviji New England Journal of Medicine pa zavračata učinkovitost teh zdravil za covid-19.
Newyorški zdravnik Joshua Geleris je skupaj z ekipo preučeval učinkovitost zdravila za malarijo hidroksiklorokin pri 1367 bolnikih, ki so jih sprejeli na zdravljenje zaradi covida-19. V drugi študiji pa so strokovnjaki zbrani okoli pekinškega zdravnika Bin Caoa opozorili, da tudi zdravilo za aids lopinavir-ritonavir ni učinkovito v boju proti covidu-19.
10.00

Po svetu več kot štiri milijone potrjenih okužb

Po najnovejših podatkih univerze je z novim koronavirusom po svetu okuženih 4.025.175 ljudi, covid-19 pa je doslej zahteval že 279.329 življenj. Pandemija covida-19 je najhuje prizadela ZDA, kjer so zabeležili četrtino vseh okužb na svetu ter tretjino vseh smrtnih žrtev. Skupno so v ZDA doslej potrdili 1.309.164 primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu je po podatkih univerze v tej državi umrlo 1568 ljudi, skupno pa 78.746.
Strokovnjaki opozarjajo, da je dejansko število okuženih in umrlih tako v ZDA kot po svetu najverjetneje precej višje, saj v številnih državah ne izvajajo dovolj testiranj na novi koronavirus.
ZDA po številu smrtnih žrtev covida-19 sledi Velika Britanija, kjer je doslej umrlo 31.587 ljudi, na tretjem mestu je Italija s 30.395 smrtnimi žrtvami. Sledita Španija s 26.478 umrlimi in Francija s 26.313.
9.15

Obama kritičen do Trumpovega odziva na pandemijo

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je v soboto ostro kritiziral odziv svojega naslednika Donalda Trumpa na pandemijo koronavirusne bolezni 19. Trumpovo spopadanje s pandemijo je Obama označil za "absolutno kaotično katastrofo". Po besedah Obame nas odziv na pandemijo covida-19 opominja, da je v času globalne krize nujno treba imeti močno vodstvo.
Vodilni ameriški epidemiolog Anthony Fauci pa je sporočil, da bo 14 dni v "prilagojeni karanteni", ker je bil v stiku z okuženim uslužbencem Bele hiše. Po njegovih besedah je sicer šlo za "stik nizkega tveganja", kar pomeni, da ni bil neposredni bližini okuženega.
8.30

V Južni Koreji največji porast novih okužb s koronavirusom v zadnjih tednih

V Južni Koreji so v soboto potrdili 34 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji porast v zadnjih štirih tednih, poročajo tuje tiskovne agencije. Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je sodržavljane zato pozval, naj bodo še naprej previdni. "Ni končano, dokler ni končano," je poudaril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta