(SVET) Na Hrvaškem prvi primeri okužb v domovih za starejše, Češka trdi, da je koronavirus pod nadzorom

A.L., STA
08.04.2020 07:46

Število žrtev novega koronavirusa še naprej narašča, zlasti v Evropi in ZDA. Po svetu je covidu-19 podleglo že več skoraj 80.000 ljudi. V Evropi so našteli okoli 55.000 žrtev, največ v Italiji, kjer so jih potrdili več kot 17.000, sledita pa Španija z več kot 13.700 in Francija z več kot 10.000.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vhod v bolnišnico Mount Sinai na Manhattanu
Reuters

20.10

V ZDA več kot 400.000 potrjenih primerov okužbe

Direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je izrazil optimizem, da bi se lahko kriza zaradi novega koronavirusa v ZDA začela izboljševati prihodnji teden, saj se hospitalizacije upočasnjujejo skupaj z rastjo novih okužb. V ZDA so doslej potrdili 403.000 primerov okužb. Umrlo je 12.936 oseb.
Število mrtvih je s torka na danes v ZDA naraslo za približno 2000, kar je največ doslej, vendar Fauci pravi, da se podatki o umiranju začnejo izboljševati z zaostankom za podatki o hospitalizacijah in okužbah. 
19.45

V Veliki Britaniji zaradi covida-19 umrlo še 938 ljudi; stanje Johnsona se izboljšuje

V Veliki Britaniji je v zadnjem dnevu za boleznijo covid-19 umrlo še 938 ljudi, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupno število doslej umrlih je s tem preseglo 7000.
Stanje premierja Borisa Johnson, ki je zaradi covida-19 na intenzivni negi, se medtem izboljšuje. Po besedah finančnega ministra Rishija Sunaka Johnson sicer ostaja na intenzivni negi, kjer je preživel že dve noči, a se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje. Premier v postelji sedi in sodeluje z zdravstveno ekipo, je po poročanju BBC Sunak dejal na novinarski konferenci.
19.30

V Italiji se epidemija koronavirusa še naprej umirja

V Italiji se razmere glede koronavirusa še naprej umirjajo. Od torka do danes je za covidom-19 umrlo še 542 ljudi, kar je manj kot dan pred tem. Skupaj je umrlo 17.669 ljudi, okužilo pa se jih je 139.422. Že peti dan zapored se je zmanjšalo število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi, kažejo podatki italijanske civilne zaščite.  Trenutno je v Italiji okuženih še 95.262 ljudi, kar je 1195 oziroma 1,3 odstotka več kot v torek.
Število smrtnih žrtev je bilo v zadnjem dnevu šele drugič v skoraj treh tednih nižje od 600. V torek jih je umrlo 604, na vrhuncu konec marca pa tudi več kot 900, podatke italijanske civilne zaščite povzemajo tuje tiskovne agencije. Vse skupaj je Italiji umrlo že 17.669 ljudi, kar je največ v posamezni državi na svetu.
19.10

V Francijo vstop tujcem dovoljen samo pod določenimi pogoji

Tujci, ki želijo vstopiti na francosko ozemlje, od danes potrebujejo posebno izjavo z namenom potovanja, je navedlo francosko notranje ministrstvo. Vstop bo omogočen samo pod določenimi pogoji. Tujci bodo lahko v Francijo ali njeno čezmorsko ozemlje vstopili samo, če imajo tam glavno prebivališče, so na poti k svoji družini ali če so zdravstveni delavci, ki sodelujejo v boju proti novemu koronavirusu.
19.00

Bruselj priporoča skupen pristop k uporabi mobilnih podatkov v pandemiji

Evropska komisija je danes priporočila skupen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejše fizično distanciranje v pandemiji novega koronavirusa ter k uporabi anonimiziranih in agregiranih podatkov iz mobilnih naprav za analizo širjenja virusa. Zatrjujejo, da ta pristop ne spodkopava evropskih pravil o zasebnosti in varstvu podatkov. 
"Digitalna orodja lahko igrajo pomembno vlogo pri postopnem odpravljanju omejevalnih ukrepov, ko bo čas za to, če so skladni s pravili EU in dobro usklajeni," poudarjajo v komisiji.
18.00

Evropska komisija za podaljašanje omejitve vstopa na zunanji meji EI do 15. maja

Evropska komisija je danes pozvala k usklajenemu podaljšanju omejitve nebistvenih potovanj v EU do 15. maja. Število okuženih in smrtnih žrtev se še povečuje tako v EU kot zunaj nje, tudi v državah, od koder vsako leto milijoni potujejo v unijo, zato je podaljšanje nujno za zmanjšanje tveganja širjenja bolezni, so utemeljili. Podaljšanje mora biti usklajeno, saj je ukrepanje na zunanji meji učinkovito le, če ga izvajajo vse države enotno in usklajeno, so izpostavili v komisiji.
15.10

Na Hrvaškem ozdravelo 179 ljudi

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 uraj zabeležili 61 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Imajo eno novo žrtev, skupno pa je bilo od prvega primera zdaj okuženih 1343 ljudi. V zadnjem dnevu je ozdravelo 12 ljudi, skupaj že 179. Danes je hrvaška vlada podpisala odlok o ponovnem odprtju tržnic. 

Hrvaški vojak pred bolnišnico Dubrava, kjer je vojska postavila šotore za okužene.
Reuters

Novi koronavirus na Češkem pod nadzorom, trdi minister

Češka je že skozi najtežjo fazo pandemije covida-19 in ji je uspelo ustaviti nenadzorovano širjenje te bolezni, je danes sporočil češki minister za zdravje Adam Vojtech. "Lahko se pripravimo na postopno vrnitev v normalno življenje."
"Vsekakor je najhujše za nami. Obenem nam je uspelo zaščititi bolnišnice in oddelke za intenzivno nego, kjer imamo še rezerve," je poudaril minister.
V zadnjih 24 urah so na Češkem potrdili 195 novih okužb z novim koronavirusom. Vrhunec je epidemija na Češkem dosegla 27. marca, ko so potrdili 375 okužb. Po drugi strani so danes opravili rekordnih 7434 testiranj za novi koronavirus, medtem ko so jih 27. marca le nekaj več kot 5000.

V Avstriji bo letos matura samo pisna

Zaradi pandemije novega koronavirusa bo letošnja matura v Avstriji potekala drugače kot običajno. Maturanti bodo opravljali le pisne izpite, v maturitetni oceni pa bo upoštevana tudi ocena dijaka v zadnjem letniku, je danes povedal avstrijski minister za šolstvo Heinz Fassmann. Priprave na maturo v šoli se bodo začele 4. maja, izpiti pa 25. maja.
13.40

Španija bi lahko ukrepe proti koronavirusu začela opuščati konec meseca

Španija, ki je med najhuje prizadetimi državami v pandemiji novega koronavirusa na svetu, bi lahko konec meseca začela opuščati določene ukrepe za zajezitev virusa. Dnevno število smrtnih žrtev novega koronavirusa je sicer naraslo drugi dan zapored. Od torka do danes je umrlo še 757 ljudi. Sicer pa so se razmere umirile.

EPA

Ni le zgrešeno, ampak je tudi škodljivo: Omrežje 5G ni povezano s koronavirusom

Na spletu kroži teorija zarote, po kateri lahko omrežje 5G vpliva na širjenje novega koronavirusa. Ta se je menda še dodatno okrepila, potem ko je nek belgijski zdravnik januarja med intervjujem "nevarnosti" tehnologije 5G povezal z virusom. Tudi v Sloveniji je gibanje proti 5G v času koronavirusa dobilo velik zalet, kar 14.000 podpisov se je nabralo pod peticijo za prepoved omrežij 5G. Na spletu se pojavlja vse več objav, ki širjenje bolezni povezujejo s tehnologijo 5G. Toda razširjanje takih dezinformacij ni le zgrešeno, ampak je tudi škodljivo. Več -> TUKAJ.
12.55

Nekatere države, tudi Slovenija, že napovedujejo sproščanje ukrepov, WHO svari: V Evropi še ni čas za rahljanje ukrepov

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da v Evropi kljub pozitivnim znakom v nekaterih državah še ni nastopil čas za rahljanje ukrepov, sprejetih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Več -> TUKAJ. 
12.35

Nemškemu BDP se v drugem četrtletju obeta skoraj 10-odstotno krčenje

Nemčiji se v letošnjem drugem četrtletju, ki ga je povsem ohromila pandemija novega koronavirusa, obeta skrčenje obsega bruto domačega proizvoda (BDP) za skoraj deset odstotkov, je danes posvarilo pet vodilnih ekonomskih inštitutov tega največjega evropskega gospodarstva.

Reuters

V Wuhanu po odpravi prepovedi potovanj iz mesta veselje, a strah ostaja

Ob izrazih veselja je iz kitajskega mesta Wuhan, kjer se je novi koronavirus decembra lani prvič pojavil, danes prvič odpotovalo več deset tisoč ljudi, potem ko so oblasti po 76 dneh odpravile prepoved potovanj iz mesta. V 11-milijonski metropoli ostaja prisoten strah, v karanteni pa več tisoč, če ne milijoni ljudi.
Po ocenah oblasti naj bi iz Wuhana samo prvi dan odšlo do 55.000 ljudi. Na cestah je videti neprekinjene kolone vozil, ki zapuščajo mesto, potem ko so odpravili barikade na obrobju mesta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
12.20

Avstrijski turizem bi lahko postopno zagnali od sredine maja

Avstrijsko gostinsko, nastanitveno in prostočasno dejavnost, ki se je ustavila zaradi širjenja novega koronavirusa, bi lahko postopoma zagnali od sredine maja naprej. Bo pa pred tem nujno do konca aprila oceniti število obolelih za covidom-19, je danes dejala avstrijska ministrica za turizem Elisabeth Köstinger.

EPA

Francoska letalonosilka se vrača domov zaradi sumov okužbe s koronavirusom

Francoska letalonosilka Charles de Gaulle se predčasno vrača domov z napotitve v Atlantskem oceanu, saj ima več članov posadke simptome okužbe z novim koronavirusom, so danes sporočili s francoskega obrambnega ministrstva.
Kot so sporočili, je na ladji okoli 40 mornarjev na opazovanju, člani posadke s simptomi pa so v izolaciji. Nihče nima hujših znakov bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Letalonosilka, ki lahko sprejme okoli 2000 mornarjev, je bila v Atlantskem oceanu na vaji zveze Nato, pred tem pa je sodelovala v operaciji Chammal, ki je namenjena zajezitvi širjenja skrajne skupine Islamska država v Siriji in Iraku.
10.55

Zaradi razočaranja nad odzivom EU na pandemijo odstopil vodja Evropskega raziskovalnega sveta

Predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Mauro Ferrari je odstopil s položaja. Italijanski strokovnjak s področja nanomedicine, ki je ERC vodil od januarja, je za časnik Financial Times pojasnil, da odstopa zaradi razočaranja nad odzivom EU na pandemijo koronavirusne bolezni 19.
Ferrari je predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen odstopno izjavo podal v torek popoldne, potem ko Bruslja ni uspel prepričati o vzpostavitvi obsežnega znanstvenega programa za boj proti epidemiji.
10.50

Johnson po drugi noči na intenzivni negi ostaja stabilen

Zdravstveno stanje britanskega premierja Borisa Johnsona je stabilno in je dobre volje po drugi noči na intenzivni negi, kjer so mu zaradi covida-19 dali kisik, ni pa potreboval pomoči pri dihanju, je danes za britanski BBC povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Edward Argar.

Reuters

Po zapletih zaradi koronavirusa umrla ameriška folk legenda John Prine

Za posledicami zapletov zaradi okužbe z novim koronavirusom je v torek umrl ameriški pevec in tekstopisec John Prine. Star je bil 73 let. Dobitnik dveh grammyjev za albuma ter grammyja za življenjsko delo je v petih desetletjih glasbene kariere izdal 19 studijskih albumov.
Glasbenikova žena Fiona je 20. marca na Instagramu objavila, da je okužena s koronavorusom. V videu razkrila, da so sicer testirali tudi njenega moža, da pa je bil njegov test "nedoločen".
9.50

Vučić napoveduje podaljšanje policijske ure v Beogradu in Nišu

Srbski predsednik Aleksandar Vučić ocenjuje, da bi izredne razmere, ki so jih v Srbiji uvedli 15. marca zaradi pandemije novega koronavirusa, lahko odpravili v mesecu dni. Ob tem pa je napovedal, da bi policijsko uro v Beogradu in Nišu lahko podaljšali na ves konec tedna. Omenil je tudi možnost uvedbe karantene v Beogradu.
Vučić je v oddaji Upitnik Radiotelevizije Srbije v torek zvečer kot "povsem gotovo" napovedal uvedbo policijske ure v Nišu in prestolnici, žarišču epidemije, že v petek od 15. ure, ki bi trajala do ponedeljka zjutraj, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.
9.35

Soustanovitelj Twitterja za boj proti covidu-19 namenja milijardo dolarjev

Soustanovitelj družbenega omrežja Twitter in izvršni direktor tega podjetja Jack Dorsey je sporočil, da za boj proti pandemiji covida-19 namenja milijardo dolarjev svojega zasebnega premoženja. Ob tem je izrazil upanje, da bodo njegovemu zgledu sledili tudi drugi. "Življenje je prekratko, zato danes naredimo vse, da pomagamo ljudem," je tvitnil.

Reuters

Južna Koreja prepovedala vstop tujcem, ki doslej niso potrebovali vizuma

Južnokorejski premier Chung Sye-kyun je danes začasno prepovedal vstop v državo za tujce, ki doslej za Južno Korejo niso potrebovali vizuma in katerih države so prepovedale vstop Južnokorejcem, poroča tiskovna agencija Yonhap. Za ta ukrep so se v Seulu odločili, ker danes med novimi okužbami z novim koronavirusom prevladujejo uvoženi iz tujine.
Premier je pojasnil, da vlada namerava uvesti omejitve za vse tujce na nenujnih potovanjih. "Ohranili bomo odprtost, a obenem poostrili pogoje za vstop v skladu z načelom recipročnosti," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Chung na zasedanju vlade.
7.40

Maduro: Vsi s covidom-19 morajo v bolnišnice

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v torek izdal ukaz, po katerem morajo vsi s koronavirusno boleznijo 19 v bolnišnice. Zagotovil je, da je v bolnišnicah zanje pripravljenih več kot 20.000 postelj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
"To je moj ukaz. Doseči moramo stoodstotno hospitalizacijo primerov. Stoodstotno," je dejal Maduro v televizijskem nagovoru Venezuelcem. Doslej so morali okuženi z novim koronavirusom v Venezueli v samoizolacijo, najtežje primere pa so prepeljali v zdravstvene domove in bolnišnice.

EPA

Teksas izkoristil epidemijo novega koronavirusa za prepoved splava

Republikansko vodstvo ameriške zvezne države Teksas je epidemijo novega koronavirusa izkoristilo za prepoved splava v državi. Guverner Gregg Abbott, ki je trgovine z orožjem razglasil za nujna podjetja, ki morajo ostati odprta, je splav razglasil za nenujen zdravstveni poseg, ki je v času pandemije prepovedan.
Abbott konec marca sicer ni posebej omenjal splava, vendar pa je to zanj storil strankarski kolega pravosodni minister Teksasa Ken Paxton. Skupine za ženske pravice so vložile tožbo in zvezno sodišče jim je na prvi stopnji dalo prav ter prepoved splava označilo za neustavno. Tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča v New Orleansu pa je v torek dovolil, da Abbottova prepoved velja dokler se tožbe nadaljujejo.
7.00

Epidemija novega koronavirusa v ZDA daleč od vrhunca

Število okuženih z novim koronavirusom se je v ZDA v torek zvečer povzpelo na skoraj 400.000, umrlo pa je skoraj 13.000 ljudi. Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da bo za to okrivil Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), in je celo zagrozil, da ji bo odvzel ameriške prispevke.

EPA

Italijanski tenorist Andrea Bocelli za veliko noč iz prazne milanske katedrale

Italijanski tenorist Andrea Bocelli bo na velikonočno nedeljo zapel iz prazne milanske katedrale, njegov nastop pa bo mogoče spremljati na spletu. "Ob 7. uri bo v prazni katedrali predstavil nekaj sakralne glasbe," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal župan Milana Giuseppe Sala.

Tomi Lombar/delo

Evropska komisija o načrtu rahljanja omejevalnih ukrepov zaradi pandemije

Evropska komisija bo danes razpravljala o načrtu rahljanja omejevalnih ukrepov, uvedenih zaradi pandemije novega koronavirusa. Njegovo sprejetje, ki je bilo predvideno za danes, pa je preložila za nedoločen čas. Izstopni načrt bo vključeval niz skupnih usmeritev za članice EU, ki naj bi preprečile spodkopavanje učinkov sprejetih ukrepov.
K pripravi usklajene izhodne strategije so konec marca pozvali voditelji članic unije. Von der Leynova je tedaj opozorila, da je nujno uskladiti ukrepe za vrnitev k normalnemu delovanju družb, zlasti glede omejevanja družbenih stikov, saj sicer tvegamo spodkopavanje učinkov sprejetih izrednih ukrepov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta