"Če imajo kaj "ibržnega", bi bil zadovoljen"

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
07.04.2020 15:35

Bili smo med prevaljskimi prostovoljci, ki so ljudem v stiski dostavljali predvelikonočne pakete s priboljškom, dostavljajo jim tudi kosila in šivajo maske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nalaganje paketov v bazi - skladišče Karitasa na Prevaljah 
Tomaž Ranc

Številni prostovoljci, tudi prevaljski, so aktivni že od začetka epidemije. Tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč, dostavljajo kosila, na dan našega obiska pa je deveterica prostovoljcev s svojimi vozili prevažala predpraznične pakete, v katerih sta bila poleg osnovnih prehranskih artiklov, mleka, olja, testenin, riža, moke in podobnega, kot priboljšek tudi paket jajc in piščančja salama.

Prostovoljec Tin Küzma je zjutraj dostavljal paket s hrano, čez dan bo kosila: "Ljudje so hvaležni. Neka gospa se mi je deset minut zahvaljevala po telefonu."
Tomaž Ranc

"Gospa se mi je zahvaljevala deset minut"

Ker nisem smel prisesti k prostovoljcem v njihov avto, sem jim na vožnjah preprosto sledil s svojim. Da, tudi novinarji opravljamo delo, bomo že razložili policistom. V naselje Perzonali sta zavila dva, David Kavtičnik, sicer gostinec, in Tin Küzma, športni pedagog. "Paket sem odnesel, odložil pred vrati in poklical naslovnika, da ga pošiljka čaka. To je moj sistem. Včasih še fotografiram. Ljudje so zelo hvaležni, gospa se mi je zdaj po telefonu zahvaljevala deset minut, a jaz moram naprej. Sredi dneva bova z Juretom Zalarjem peljala še kosila.

David Kavtičnik: "Ljudje so presenečeni." 
Tomaž Ranc

V bazi na Fari je živahno

Po prvem krogu se vračamo v bazo, na sedež skladišča Karitas na Fari. V središču Prevalj je dopoldne promet kar živahen, vidimo upokojence s košarami in kakšno mamico z otrokom. Veliko jih nosi maske, čeprav te zunaj niso zapovedane. Tržnica je odprta in na videz dobro založena z zelenjavo in sadjem, gneče ni, škoda le, da ni kakšnega ponudnika več. V soboto sta bila dva, vendar ponudnika zelenjave ni bilo, bila pa je ponudba s kmetij. V okolici jih je veliko, ki imajo izvrsten kruh, mlečne izdelke ... Zdaj imajo priložnost za vzpostavitev verige.

Tomaž Ranc
Ivona Matkovič nalaga paket Karitasa. 
Tomaž Ranc

To jutro 110 paketov, šivajo tudi maske

Pakete so že prej pripravili prostovoljci Karitasa (prispeli so iz skladišča Karitasa iz Maribora, del je kupila občina), tako da delo teče kot po maslu. "Sto deset paketov je šlo danes. Zlagali smo jih že v soboto, bilo nas je pet in kar pet ur smo zlagali," je povedala Terezija Vivod, vodja Župnijske karitas.

Podžupan Boštjan Gorenšek, prostovoljka Ivona Matkovič in vodja Karitasa Terezija Vivod v akciji
Tomaž Ranc
Nalaganje paketov v kombi
Tomaž Ranc
Na Prevaljah so zašili že 1447 pralnih mask in jih razdelili po gospodnjstvih, 1000 jih bodo v prihodnjih dneh.
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta