(SVET) Od začetka pandemije v Evropi zaradi covida-19 umrlo več kot 300 tisoč ljudi

A.L, STA, VČ
10.11.2020 22:01

V Italiji skoraj 600 smrti v enem dnevu, na Hrvaškem malo boljše številke, v Avstriji trgovine do 19. ure, na Madžarskem še 90 dni izrednih ukrepov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

22.15

Več kot 300 tisoč ljudi je v Evropi umrlo zaradi covida-19 od začetka pandemije, je objavil Reuters. Na Evropo pade četrtina vseh okužb. 

21.10

Samo en poslanec glasoval proti ukrepom Orbanove vlade

Madžarski parlament je skoraj soglasno podprl podaljšanje izrednih razmer v državi za 90 dni. Premier Viktor Orban lahko sedaj brez ovir z odloki uvaja ukrepe za zajezitev pandemije. Proti je glasoval samo en poslanec. Orbanova vlada je odločitev o uvedbi izrednih razmer sprejela prejšnji teden, najprej za 15 dni, kot to dovoljuje ustava. Orban je v ponedeljek že napovedal novo zaustavitev države, ki bo začela veljati v sredo. Ukrepi vključujejo nočno policijsko uro od 20. do 5. ure, prepoved zbiranja, zaprtje restavracij, hotelov in kulturnih ustanov. Na srednjih šolah in univerzah bo izobraževanje potekalo na daljavo. Osnovne šole in vrtci bodo ostali odprti. Športni dogodki bodo morali potekati brez prisotnosti gledalcev. Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI se bodo morale trgovine in storitveni obrati, kot so frizerski saloni, zapreti ob 19. uri. Hoteli bodo lahko sprejeli samo poslovneže, ne pa tudi turistov. Zasebna druženja bodo omejena na deset ljudi. Rekreacija bo dovoljena zgolj na prostem. Zaposlene v bolnišnicah, šolah, vrtcih in jaslih naj bi redno testirali vsak teden.

20:15

Skoraj milijon okužb

V Italiji je v zadnjem dnevu v povezavi s covidom-19 umrlo 580 ljudi, kar je nov črni rekord za državo na Apeninskem polotoku. V zadnjih 24 urah so potrdili še skoraj 35.100 novih okužb z novim koronavirusom. Od februarja je za covidom-19 v Italiji umrlo 42.330 ljudi. Po skupnem številu okužb pa se bližajo milijonu.

V Italiji skuša vlada z različnimi ukrepi zajeziti širjenje okužb. Med drugim velja ponoči policijska ura, v več deželah pa veljajo dodatne omejitve gibanja na prostem.

14.15

V Avstriji se bodo trgovine zapirale že ob 19. uri

V Avstriji se bodo od srede trgovine zapirale že ob 19. uri, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo. Tovrstna ureditev naj bi strankam in zaposlenim omogočila, da bodo lahko doma še pred začetkom omejitve gibanja, ki v naši severni sosedi velja med 20. in 6. uro.

Iz spremembe delovnega časa so izvzete bencinske črpalke, avtomati, ter prodajalne na železniških postajah in letališčih, katerih prodajna površina ne presega 80 kvadratnih metrov. 

EPA

14.00

Estonska predsednica preventivno v samoizolaciji

Estonska predsednica Kersti Kaljulaid je zaradi tesnega stika konec minulega tedna z osebo, ki je okužena z novim koronavirusom, preventivno v samoizolaciji.

Kot je danes objavila na Facebooku, bo v skladu z navodili zdravstvenih oblasti v samoizolaciji do ponedeljka, vse za ta teden načrtovane termine v živo pa je odpovedala.

"Trenutno se počutim dobro in sem brez bolezenskih znakov. Še danes bomo izvedli testiranje," je še sporočila estonska predsednica.

13.30

V Moskvi zaradi pandemije omejujejo javno življenje

V Moskvi bodo zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom za dva meseca omejili odpiralni čas restavracij, barov in klubov, je danes sporočil župan Sergej Sobjanin. Poleg tega se bodo starejši učenci šolali na daljavo, kulturne ustanove pa bodo lahko sprejele manj obiskovalcev.

EPA

V Moskvi bodo morali biti bari, klubi in restavracije zaprti med 23. in 6. uro. Do 15. januarja bodo prepovedane tudi vse množične prireditve. Gledališča, kinematografi in koncertne dvorane pa bodo lahko zapolnili le do 25 odstotkov svojih kapacitet.

12.30

Raziskava: Pri vsakem petem bolniku s covidom-19 v 90 dneh potrdili psihične težave

Številni, ki so premagali covid-19, so podvrženi velikemu tveganju za razvoj duševne bolezni, so po obsežni študiji opozorili psihiatri. Pri kar 20 odstotkih tistih, ki so jim potrdili okužbo z novim koronavirusom, so se namreč v 90 dneh po okužbi pojavile psihične težave, na spletni strani poroča Reuters.

Najpogosteje so pri bolnikih, ki so okrevali po covidu-19, ugotovili anksioznost, depresijo in nespečnost. Prav tako so raziskovalci ugotovili znatno večje tveganje za demenco.

EPA

11.15

Na Hrvaškem danes manj novih okužb in umrlih kot dan prej

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 7803 testih potrdili 1467 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 33 bolnikov s covidom-19, je danes poročil hrvaški štab civilne zaščite. Današnje število novih primerov okužbe in umrlih za covidom-19 je manjše, kot je bilo v ponedeljek, a so takrat tudi opravili manj testov.

Na Hrvaškem so v ponedeljek poročali o 1529 novih okužbah in 38 umrlih, kar je bilo nekoliko več kot v 24 urah pred tem. Današnje število je vendarle višje kot minuli torek, ko so potrdili 1427 novih okužb in 34 smrti.

EPA

9.30

Organizatorji OI z olajšanjem pozdravili novico o cepivu

Organizatorji poletnih olimpijskih iger Tokio 2020, ki so jih konec marca zaradi koronavirusne pandemije preložili na prihodnje poletje, so novico o cepivu proti covidu-19 označili za "olajšanje". Kljub temu vztrajajo pri načrtovanju iger v skladu z bio-varnostnimi protokoli.

Olimpijski organizatorji so večkrat zatrdili, da cepivo proti koronavirusu ni pogoj za varno izvedbo OI, ki se bodo po novem začele konec julija 2021.

Vendar pa so priznali, da bi jim učinkovito cepivo precej olajšajo organizacijo tekmovanja, zato so z olajšanjem pospremili 90-odstotno učinkovitost poskusnega cepiva. 

9.00

V Braziliji prekinili klinično testiranje kitajskega cepiva proti covidu-19

Brazilski zdravstveni regulator je prekinil klinično testiranje na Kitajskem razvitega cepiva proti covidu-19 CoronaVac. Kot so namreč sporočili v ponedeljek, se je 29. oktobra zgodil "resen neugoden incident", ki vključuje v testiranje vključenega prostovoljca.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa v izjavi zaradi pravil zasebnosti ni razkril podrobnosti dogodka, je pa navedel, da tovrstni incidenti vključujejo smrt, potencialno usodne stranske učinke, resno invalidnost, hospitalizacijo, okvare pri rojstvu in druge "klinično pomembne dogodke".

Javni inštitut za zdravstvene raziskave Butantan, ki usklajuje testiranje cepiva v Braziliji, je nad odločitvijo presenečen. Njegov vodja Dimas Covas je za brazilske medije, ki jih povzema britanski BBC, dejal, da je ustavitev testiranj povezana s smrtjo, a da ta ni povezana s cepivom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta