(SPREMLJAMO) Včeraj potrdili 1084 okužb, pozitivnih 24,32 odstotka testiranih. Umrlo je 27 ljudi

A.L., STA
10.11.2020 09:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Včeraj so pri nas opravili 4457 testiranj in potrdili 1084 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 1171 ljudi, 196 jih je na intenzivni negi. Včeraj so iz bolnišnic odpustili 104 osebe, umrlo je 27 ljudi. 

Včerajšnji podatki kažejo, da so v Ljubljani potrdili 120 okužb, v Mariboru 29. V gorenjski regiji izstopajo Kranj s 55 okužbami, v Škofji Loki so potrdili 29 okužb, v Tržiču 19, na Bledu 11. Po številu okužb izstopata tudi Kamnik, kjer so potrdili 25 okužb in Domžale s 27 okužbami. 

Pomurska regija je včeraj zabeležila drugo največjo incidenco na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, uvrstila se je takoj za Gorenjsko. Hitro naraščanje bolnikov predstavlja velik izziv, pravi vladni govorec.

Kakšno je stanje na vzhodu države? V Celju so potrdili 29 okužb, Velenje 20, Žalec 18, Gornja Radgona 12, Rogaševci 15, Slovenske Konjice 15, Slovenska Bistrica 10, Novo mesto 38, Kočevje 16, Grosuplje pa 12 novih okužb. Na Obali izstopa Koper z 20 okužbami. V Ilirski Bistrici jih je bilo 22, v Novi Gorici pa 11.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

14.40

Na Gorenjskem tudi ob umirjanju razmer pozivi k spoštovanju ukrepov

Epidemiološko stanje na Gorenjskem se v zadnjem tednu umirja. Število dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom se znižuje. Je pa v občinah še vedno precej okuženih ljudi, zato župani in občinske uprave pozivajo občane, naj se še naprej držijo vseh predpisanih ukrepov. V Bohinju denimo opažajo več kršitev predpisov.

V času največje pojavnosti v začetku novembra sta bila z novim koronavirusom potrjeno aktivno okužena približno dva odstotka Gorenjcev. V zadnjih dneh je po podatkih Sledilnika za covid-19 odstotek aktivnih okužb med prebivalci padel na okoli 1,6 odstotka. Ob tem kaže, da bo Gorenjsko na prvem mestu po številu aktivnih okužb glede na število prebivalcev kmalu prehitela pomurska statistična regija.

Najbolj prizadeta gorenjska občina po številu okuženih je Občina Železniki, kjer so v minulih treh tednih okužbo potrdili pri 4,3 odstotka občanov. Tako kot drugod po Gorenjskem se tudi v Železnikih razmere umirjajo, a je, kot opozarjajo na občini, število okuženih še vedno veliko.

14.30

Lenarčič in Logar: Solidarnost v EU s pandemijo dobila nov zagon

Solidarnost v Evropski uniji je s pandemijo covida-19 dobila nov zagon, sta se na današnjem spletnem pogovoru o vlogi EU v spremenjenih okoliščinah pandemije strinjala slovenski zunanji minister Anže Logar in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Spregovorila sta tudi o pomenu solidarnosti s tretjimi državami.

Robert Balen

"V Evropi nas povezujejo temeljne vrednote, ki so temelj EU, ena od teh je solidarnost," je na pogovoru v organizaciji STA in predstavništva Evropske komisije v Sloveniji povedal Lenarčič. "In ta solidarnost je dobila nov zagon s to pandemijo," je poudaril.

12.55

V domu starejših v Črnem Vrhu nad Idrijo 36 okuženih stanovalcev in 18 zaposlenih

V Domu starejših Črni vrh nad Idrijo, ki deluje v sklopu socialno varstvenega zavoda Vitadom, je po zadnjih podatkih okuženih 36 stanovalcev in 18 zaposlenih. Kot je danes povedala direktorica Alenka Gantar, so prvo skupino okuženih že premestili v rdečo cono, ki so jo uredili v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Medvedjem Brdu.

Trenutno še vedno čakajo na rezultate brisov, ki so jih vsem stanovalcem in zaposlenim v ponedeljek odvzeli še drugič. Zaenkrat s kadri še uspevajo, saj so ta mesec zaposlili še pet dodatnih sodelavk, ki sicer še niso povsem samostojne, a se uvajajo v delovni proces.

11.30

Carotta: Zdržati moramo še kakšen teden. Kacin z opozorilom za vse, ki ste nameravali na martinovanje

Koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta pravi, da je bil ponedeljek znova odločilen. Po precej mirnem vikendu, ko je bil porast na novo sprejetih bolnikov nižji, je bil ponedeljek tisti, ki odraža epidemiološko sliko pred 14 dnevi. Kot pravi, veseli dejstvo, da število umrlih ne narašča, kar pomeni, da slovensko zdravstvo uspešno deluje. Več --> TUKAJ.

10.45

V pomurskih domovih za starejše pri svetem Juriju, v Kuzmi in Rakičanu več kot 120 okuženih

V treh enotah Doma starejših Rakičan je po zadnjih testiranjih z novim koronavirusom okuženih 58 stanovalcev in 15 zaposlenih, v Domu Kuzma je po petkovem testiranju potrjena okužba še pri 12 stanovalcih in 12 zaposlenih. Z okužbami se spopadajo tudi v Domu Janka Škrabana v Beltincih. Pozitivnih naj bi bilo 24 stanovalcev in več zaposlenih.

V matični enoti Doma starejših Rakičan je po zadnjih testiranjih okuženih 15 stanovalcev in šest zaposlenih, v enoti pri svetem Juriju 39 stanovalcev in devet zaposlenih, v soboški enoti so pozitivni še štirje varovanci.

Stanje v soboški enoti Doma starejših Rakičan se je umirilo, vsi zaposleni so bili na testiranju negativni in so se vrnili na delo. Kot je sporočil direktor doma Zoran Hoblaj, se obdobje izolacije pri stanovalcih izteka, dodatno bodo preventivno testirali še vse zaposlene, nato pa bomo vzpostavili belo cono v celotni enoti.

Fotografija je simbolična.
Tadej Regent

Pri Svetem Juriju poteka delo po načrtu, nadomeščajo tudi odsotni kader. Občina Rogašovci je objavila poziv za pomoč v tej enoti, vendar je kader namenjen lastniku objekta za izvajanje njihovega dela dejavnosti in ne dejavnosti doma, je pojasnil Hoblaj.

V Kuzmi so okuženi stanovalci nameščeni v rdeči coni. Kot so sporočili iz doma, trije stanovalci potrebujejo kisik, drugi pa nimajo večjih simptomov okužbe. Za okužene stanovalce skrbi posebna ekipa.

V Beltincih, kjer so samo v nedeljo odkrili 30 novih okužb, so se te razširile tudi v Domu Janka Škrabana. Beltinski župan Marko Virag je v ponedeljek sporočil, da se je pojavilo žarišče z okužbami tako med stanovalci kot med zaposlenimi, razmere naj bi bile pod strokovnim nadzorom, pristojni pa v nenehnem stiku s pristojnimi službami Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Virag je še sporočil, da se okužbe pojavljajo tudi po drugih vaseh občine in pozval k odgovornemu ravnanju. Podatkov o številu okuženih v domu ne dajejo, neuradno naj bi bilo okuženih okoli 24 stanovalcev in več zaposlenih.

9.40

V Domu sv. Jožefa v Celju in Domu Nine Pokorn pri Žalcu nove okužbe

V Domu sv. Jožefa v Celju in Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu so se ponovno pojavile nove okužbe s koronavirusom tako pri stanovalcih kot pri zaposlenih. V celjskem domu je tako okuženih 44 stanovalcev in 18 zaposlenih. Na Grmovju pa je okuženih 13 stanovalcev in osem zaposlenih.

Kot je za STA povedal vodja Doma sv. Jožefa v Celju Jože Planinšek, se šest okuženih stanovalcev zdravi v bolnišnici, ena stanovalka je za določen čas odšla domov, pet okuženih stanovalcev pa je zaradi pridruženih bolezni umrlo.

8.00

Koronski SOS: Ob okrnjenih zdravstvenih storitvah poskrbljeno za nujna stanja

Zdravstveni sistem trenutno obremenjuje predvsem skrb za bolnike s covidom-19, a to ne pomeni, da so ostale zdravstvene storitve obstale. Njihovo izvajanje je sicer okrnjeno, vendar je po zagotovilih pristojnih poskrbljeno za vsa življenjsko ogrožajoča stanja. V najnujnejših primerih bolniki pomoč najdejo na urgenci. 

Katere zdravstvene storitve se izvajajo?

Minister za zdravje Tomaž Gantar je z odredbo prekinil izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev in nenujnih operativnih posegov, kadar njihova opustitev nima neposrednih negativnih posledic za bolnikov. Bolnišnice tako prilagajajo število specialističnih pregledov, prekinile so tudi operacije, razen tistih s stopnjo nujno in zelo hitro.

Izjeme so onkološke storitve ter obravnave nosečnic in novorojencev, cepljenja in medicina športa. Delujejo tudi zdravniki na primarni ravni, prav tako je dovoljeno opravljanje storitev pedikure, saj je ta po navedbah državne sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajde Cuderman izjemnega pomena za preventivno nego starejših.

Zaradi nenehno spreminjajočih se epidemioloških razmer v bolnišnicah in težav s pomanjkanjem kadra je v primeru, da smo naročeni na pregled oz. poseg, smiselno spremljati objave v medijih ali spletne strani zdravstvenih zavodov glede morebitnih sprememb organizacije.

Ob hujših poškodbah, nenadnem slabem počutju in drugih življenjsko ogrožajočih stanjih pomoč nudijo službe nujne medicinske pomoči. Bolnike tam obravnavajo po posebnih protokolih, da glede na nujnost zdravstvenega stanja zagotovijo obravnavo vsem, tudi bolnikom s sumom na ali potrjeno okužbo z novim koronavirusom.

Kako se naročiti na pregled pri zdravniku?

Zaradi epidemiološke situacije se na preglede pri zdravnikih ni več mogoče naročati osebno, temveč le na daljavo. To je mogoče prek telefona ali elektronske pošte. Nekateri izvajalci omogočajo naročanje in urejanje administrativnih storitev, kot je izdaja receptov za receptov za kronično terapijo, napotnic in naročilnic za medicinske pripomočke, pa tudi bolniškega staleža, prek spletne aplikacije doZdravnika.si.

Če zaradi kakršnegakoli razloga na morete priti na pregled ob dogovorjenem terminu, zdravstveni delavci pozivajo, da to predhodno sporočite v ambulanto. V vašem terminu lahko morda sprejmejo nekoga drugega. Prav tako priporočajo, da vsi, ki so bolj vešči uporabe spletnih orodij, uporabijo te in tako razbremenijo telefonske linije, ki jih večinoma uporabljajo starejši.

Bolnikom, ki osebnega zdravnika ne dobijo na telefon, zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore svetuje, naj pokličejo vodstvo zdravstvenega doma. "Tam so dolžni poskrbeti, da se opravijo osnovne zdravstvene storitve," je pojasnila.

Kako ravnati ob obisku zdravstvene ustanove?

V zdravstvenih ustanovah (z izjemo nujne medicinske pomoči) sprejemajo le predhodno naročene bolnike. Ti se morajo držati ure pregleda in, če je le mogoče, priti na pregled sami. Ob prihodu v zdravstveno ustanovo je treba predložiti izpolnjen vprašalnik o zdravstvenem stanju, si razkužiti roke in nositi masko. Pri vhodu zdravstveno osebje bolnikom izmeri telesno temperaturo.

Kdaj poklicati nujno medicinsko pomoč na telefonsko številko 112?

Na številko 112 pokličemo pri težkih bolezenskih stanjih in stanjih, ki neposredno ogrožajo človeško življenje.

To so na primer težko dihanje, bolečina v prsnem košu ali zgornjem delu trebuha, izguba zavesti, neodzivnost, nepojasnjeni napadi ali krči, nenadna vrtoglavica, slabost ali spremembe vida, nepojasnjen hud glavobol, krvavitve, ki jih ne moremo ustaviti, izkašljevanje ali bruhanje krvi, samomorilsko obnašanje, večje opekline, alergijska reakcija, hujše poškodbe, izčrpanost zaradi več dni trajajoče povišane telesne temperature, preveliki odmerki drog ali zastrupitve ter poškodbe vratu ali hrbta.

Ob klicu na 112 je treba dispečerju posredovati podatke o tem, kdo kliče in kje se nahaja ter kakšne so zdravstvene težave ali poškodbe. Poleg svojih osebnih podatkov klicatelj posreduje tudi telefonsko številko, s katere kliče in na katero je dosegljiv v primeru potrebe po dodatnih informacijah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta