(SVET) Sanchez predlaga podaljšanje karantene v Španiji do 9. maja, v Turčiji skoraj 3500 zdravstvenih delavcev okuženih s koronavirusom

A.L., STA
22.04.2020 08:14

Avstrija je včeraj napovedala nadaljnje rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, načrt v tej smeri bo do konca tedna prav tako predstavila Italija. Kljub nadaljevanju pandemije so glede odpravljanja omejitev tega neučakani tudi marsikje v ZDA. Obenem se pojavljajo svarila, da bi pandemija lahko poslabšala lakoto po svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

15.05

Pandemija novega koronavirusa spreminja tudi ramazan

Pandemija novega koronavirusa bo letos spremenila tudi ramazan, muslimanski sveti postni mesec. Več kot 1,5 milijarde muslimanov po vsem svetu, pozvanih k očiščenju telesa in duha, se posti med sončnim vzhodom in zahodom, vsak večer pa z družino in prijatelji obedujejo, molijo v mošejah in se družijo pozno v noč.
12.30

V Turčiji skoraj 3500 zdravstvenih delavcev okuženih s koronavirusom

V Turčiji so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 3474 zdravstvenih delavcih, umrlo jih je 24, so danes sporočili iz turške zdravniške zveze (TTB). Med temi okuženimi je 1307 zdravnikov, umrlo jih je 14, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
V Turčiji je covid-19 do torka zahteval več kot 2200 življenj, potrdili so več kot 95.000 primerov okužbe.

Reuters

Amazonovi zaposleni s stavko zahtevali boljše pogoje v času pandemije

Več sto zaposlenih v Amazonovih skladiščih v ZDA je v torek stavkalo, saj jim delodajalec po njihovih navedbah ne zagotovi varnih delovnih pogojev v času pandemije novega koronavirusa. V družbi očitke zavračajo. To ni prva stavka Amazonovih delavcev v času pandemije, v naslednjih dneh pa se družbi obeta še ena.

Na turistični križarki pred Japonsko s koronavirusom okuženih 34 članov posadke

Na italijanski ladji za križarjenje, ki je zasidrana na jugozahodu Japonske, kjer je na popravilu, so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 34 članih posadke, so danes sporočile lokalne oblasti. Vseh 34 potrjenih ima blažje simptome, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Na ladji Costa Atlantica so v ponedeljek potrdili prvo okužbo, danes pa so potrdili okužbo še pri 33 ljudeh, so sporočili iz vlade v prefekturi Nagasaki.
11.00

Sanchez predlaga podaljšanje karantene v Španiji do 9. maja

Španski premier Pedro Sanchez je danes v španskem parlamentu dejal, da njegova vlada načrtuje podaljšanje karantene v državi, ki so jo uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa, do 9. maja. Dodal je, da bodo omilitve ukrepov izvedli počasi in postopoma, da bi tako zagotovili varnost državljanov, na spletni strani poroča Reuters.

EPA

Evropski poslanci za posebni sklad za podporo medijem in kreativni dejavnosti

Evropski poslanci so se zavzeli za ustanovitev posebnega sklada za podporo medijem v luči pandemije novega koronavirusa. Ustanovitev sklada so zahtevali člani odbora za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta v pismu, ki so ga naslovili komisarjema za notranji trgi ter inovacije in mlade, Thierryju Bretonu in Mariji Gabriel.
V pismu evropski poslanci opozarjajo, da so potrebni dodatni ukrepi EU, s katerimi bi zagotovili, da bo evropska pomoč prišla do medijev in kulturnih panog.
9.05

Netflix v času koronavirusa s 16 milijoni novih naročnikov

Podjetje za spletno prikazovanje filmov in televizijskih serij Netflix je v prvih treh mesecih letošnjega leta v primerjavi s prvim četrtletjem lani povečal število svojih naročnikov po svetu za 16 milijonov na skupaj 183 milijonov. Dobiček se je v istem času skoraj potrojil na 709 milijonov dolarjev.

Reuters

V Švici bi lahko že oktobra začeli cepiti proti covidu-19

V Švici bi lahko že oktobra začeli z množičnem cepljenem proti covidu-19, je prepričan imunolog Martin Bachmann. Pričakuje namreč, da bi lahko testiranje cepiva, ki ga je razvil s sodelavci, pospešili. Švicarski regulator Swissmedic je potrdil, da so v stiku z Bachmannom glede cepiva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
"Časovnica je zelo optimistična, ampak ni čisto za lase privlečena," je dejal tiskovni predstavnik Swissmedica Lukas Jaggi.
8.05

Ameriški senat potrdil novi proračunski paket pomoči zaradi koronavirusa

Ameriški senat je v torek soglasno potrdil 483 milijard dolarjev vreden paket pomoči gospodarstvu in bolnišnicam za boj proti novemu koronavirusu. Potrditi ga mora še predstavniški dom kongresa, na koncu pa ga bo podpisal še predsednik ZDA Donald Trump. V zakonu pa ni denarja za zvezne države.
8.00

Določena zdravila proti covidu-19 niso varna za bolnike z nekaterimi živčno-mišičnimi boleznimi

Bolniki z živčno-mišičnimi boleznimi so lahko zaradi covida-19 zelo ogroženi, zato je pomembno, da se tveganju za okužbo izognejo, opozarjajo na nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Svetujejo jim, da z jemanjem zdravil brez posveta z zdravnikom ne prenehajo, opozarjajo pa, da nekatera zdravila, ki se uporabljajo proti covidu-19, niso varna za vse.

Reuters

Trump bo pomagal New Yorku pri zagotavljanju opreme za testiranje za koronavirus

Ameriški predsednik Donald Trump je po srečanju z newyorškim guvernerjem Andrewom Cuomom v Beli hiši dejal, da bo sodeloval pri zagotavljanju dodatnih zmogljivosti za testiranje za koronavirus. V zvezni državi New York je bilo do torka zvečer okuženih več kot 258.000, zaradi koronavirusne bolezni 19 pa je umrlo več kot 19.000 ljudi.

Reuters

Kitajski znanstveniki odkrili 19 novih mutacij novega koronavirusa

Kitajski znanstveniki so odkrili več kot 30 različnih mutacij novega koronavirusa, od tega 19 novih. Prvič so potrdili, da lahko pri določenih mutacijah nastane sev, ki je bolj smrtonosen od drugega. Po navedbah kitajskega centra za bioinformatiko je bilo doslej po svetu odkritih že 4300 mutacij virusa sars-cov-2.
Kitajska profesorica Li Lanjuan in njeni kolegi z univerze v provinci Zhejiang so proučevali vzorce virusa, ki so jih odvzeli 11 bolnikom s covidom-19 v bolnišnici v mestu Hangzhou. Odkrili so 33 različnih mutacij, od tega 19 novih.
6.55

Ko še cerkev uboga državo

Predsednik Aleksander Vučić je v koronakrizi morda sprejel drastične ukrepe, ki so mu jih prišepnili tudi Kitajci, a videti je, da se bo Srbija najhujšemu izognila in ukrepe že rahlja. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta