V raziskavi o razširjenosti covid-19 do danes še brez pozitivnga vzorca

A.L., M.R., STA
22.04.2020 07:34

Vlada je včeraj sprejela predlog popravkov prvega protikoronskega zakona ter predlog zakona o interventnem ukrepu zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu in ju poslala v DZ. Premier Janez Janša je v video nagovoru ob tem dejal, da je vlada s tem "zaokrožila in dopolnila finančno blazino za čas epidemije in zagotovila likvidnost slovenskega gospodarstva".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

16.30

V UKC Ljubljana 34 bolnikov s covid-19, v Celju 13, v Mariboru pa 28

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes na zdravljenju 34 bolnikov s covidom-19, v UKC Maribor 28, v Splošni bolnišnici Celje 13 in sedem v Univerzitetni kliniki Golnik, še navaja covid-19 sledilnik.
V UKC Maribor od 28 bolnikov s covidom-19 sedem potrebuje intenzivno terapijo. V domačo oskrbo so do zdaj odpustili 60 bolnikov s covidom-19, smrtne žrtve pa zabeležili štiri, zadnjo v soboto.
V Kliniki Golnik pa je od sedmih bolnikov s covidom-19 eden na intenzivnem oddelku.

Do danes v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa še brez pozitivnega vzorca

Med okoli 200 testiranimi vzorci v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji do danes še ni bilo pozitivnega preiskovanca, je sporočil predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Terenske ekipe ne poročajo o težavah, Petrovec pa vse vabljene poziva, da vabilo sprejmejo. Časa za to imajo do petka.
14.45

Zaposleni v ptujski bolnišnici: Zavedajo se resnosti razmer ter svojega poslanstva

Po torkovi izjavi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da okuženih oskrbovancev doma starejših občanov Ljutomer ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, ni jasno, kaj bo zdaj s selitvijo. 
Odzvali so se tudi zaposleni v ptujski bolnišnici, ki se zavedajo resnosti razmer ter svojega poslanstva, zato so se že na začetku epidemije v skladu z navodili ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravili ter izvajali vse varnostne postopke pri obravnavi bolnikov. Več -> TUKAJ.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Družbe članice Mednarodnega foruma znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb ob izbruhu pandemije aktivirale svoje razpoložljive moči

Mednarodni forum znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb, GIZ, se je skupaj z družbami članicami ter Evropsko federacijo inovativnih farmacevtskih družb in združenj, EFPIA, vključil v boj proti virusu COVID-19 na več ravneh. Družbe članice so svoje raziskave usmerile v iskanje učinkovitega zdravila in cepiva, hkrati pa nudijo sprotno pomoč zdravstvenim sistemom v lokalnih okoljih, in sicer v obliki blagovnih in finančnih donacij.
Družbe članice in Forum so v boju proti virusu COVID-19 v Sloveniji do sedaj prispevali okrog 853.000 evrov. Donacije so družbe članice in Forum prispevali tako v blagu - zdravila, zaščitna in medicinska oprema - kot v finančni obliki. Ob tem v Forumu poudarjajo, da se pomoč slovenskemu zdravstvu nadaljuje, saj je še kar precej prošenj, ki so jih prejele družbe članice Foruma, v postopkih potrjevanja.
"Družbe članice Mednarodnega foruma znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb, GIZ, so ob izbruhu pandemije nemudoma aktivirale svoje razpoložljive moči in usmerile svoja vlaganja v iskanje učinkovitega cepiva ter zdravil zoper koronavirus."
14.00

Socialni zavodi opozarjajo na odsotnost strategije spopadanja z virusom v domovih za starejše

Šest tednov od razglasitve epidemije novega koronavirusa v Sloveniji ministrstvo za zdravje še vedno ni oblikovalo enotne in strokovno utemeljene strategije za preprečevanje širjenja novega virusa v domovih za starejše, je danes opozorila Skupnost socialnih zavodov Slovenije. Domovi za starejše so ostali prepuščeni sami sebi, navajajo.

Fotografija je simbolična.
Profimedia

Izvedba mature po ocenah zdravstvenih strokovnjakov ni problematična in lahko poteka po načrtih

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje ocenjujejo, da z vidika zdravstvene varnosti in zaščite izvedba letošnje mature ni problematična in lahko poteka nemoteno po načrtih, je ob robu sestanka s predstavniki različnih organizacij povedala ministrica Simona Kustec. Pristojni za izvedbo mature imajo njeno polno podporo.
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je ob robu sestanka s predstavniki različnih skupin in organizacij v izjavi novinarjem poudarila polno podporo Državnemu izpitnemu centru ter državnima komisijama za poklicno in splošno maturo pri izvedbi letošnje mature. Ta bo kljub epidemiji novega koronavirusa potekala tako, kot je bilo načrtovano.
12.20

Kradli zaloge in jih na različnih spletnih straneh prodajali naprej: Iz UKC Ljubljana izginila zaščitna oprema, na delu policija

Ljubljanski kriminalisti so v sodelovanju s službo za korporativno varnost Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana preverjali izginotje zaščitne opreme, izhaja iz sporočila, ki ga je objavil UKC. Portal 24ur.com poroča, da naj bi zaradi kraje zaščitnih mask pridržali dve osebi. Zoper storilce bodo izpeljali tudi postopke v UKC. Več -> TUKAJ.

Robert Balen

Župani mestnih občin Slovenije s predlogi za sproščanje ukrepov

Župani mestnih občin so v torek razpravljali o predlogih v zvezi z drugim protikoronskim zakonom, sproščanju ukrepov in izvedbi čistilne akcije, ki bo 29. aprila. Med drugim predlagajo ponovno odprtje knjižnic, obratovanje mestnega javnega prometa po nedeljskem urniku in čimprejšnje postopno odpiranje vrtcev, je sporočilo združenje mestnih občin.
V smislu podpore zagonu gospodarskih aktivnosti župani menijo, da bi morala vlada omogočiti čimprejšnje postopno odpiranje vrtcev na način, da se omeji velikost skupin in določi prednostne kriterije za uporabo storitve predšolske vzgoje. Prav tako do odprtja šol predlagajo obratovanje mestnega linijskega prometa po nedeljskem urniku pod pogoji, ki jih je vlada določila za posebni linijski prevoz delavcev na delo.
11.55

Holmec spet odprt od jutra do večera: "V Avstriji dela vedno več ljudi"

Avstrija je zdaj podaljšala omejeno odprtje mejnega prehoda Holmec na ves dan - od 5. do 23. ure. "Meja je odprta, ker vedno več ljudi dela," je povedal pliberški župan Stefan Visotschnig. V podjetjih z veliko Slovenci -BMTS v Pliberku delno začenjajo s proizvodnjo 27. aprila, v Mahleju v Šmihelu pa že delajo v določenih delih proizvodnje. Več -> TUKAJ.

Tomaž Ranc

Vlada z likvidnostno pomočjo podjetjem in garancijsko shemo z obsegom dveh milijard

Vlada je po besedah vodje svetovalne skupine Mateja Lahovnika pripravila dopolnitve prvega protikoronskega paketa in drugi protikoronski paket. "V drugem cilja na hitro likvidnostno pomoč gospodarstvu," je izpostavil. Obseg garancijske sheme je trenutno določen v višini dveh milijard evrov.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1252891116539711489{/twitter}
Pri posojilih mikro, majhnih in srednjih podjetij bo po njegovih navedbah država jamčila do višine 80 odstotkov glavnice, pri velikih podjetjih pa do 70 odstotkov glavnice. Višina je omejena na 10 odstotkov letnih prihodkov, dodatni pogoj je, da mora podjetje sodelovati v verižnem pobotu terjatev, je povedal na današnji novinarski konferenci.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1252890357265772544{/twitter}
"S tem nase prevzema velik del tveganja. Računamo, da bodo poslovne banke temu primerno hitro in učinkovito zagotavljale likvidnostno pomoč," je dodal in povedal, da je država po vzoru drugih držav, predvsem Nemčije, oblikovala tudi garancijsko shemo. "Verjamemo, da bo delovala hitro in učinkovito," je zatrdil Lahovnik.
11.30

Kako močno je novi koronavirus prizadel lokalne ponudnike storitev v Sloveniji?

Med najbolj prizadetimi so ponudniki dogodkovnih storitev, med katere spadajo glasbene skupine in DJ-ji, catering ponudniki in gostišča, fotografi, animatorji. Povpraševanje po ločitvenih odvetnikih se je povišalo za kar 55,3 odstotka. Več -> TUKAJ.
11.00

Devet novih okužb in dve smrti

V torek so v Sloveniji opravili 1459 testov in potrdili devet okužb z novim koronavirusom, skupaj je potrjenih 1353 okužb, umrla sta še dva bolnika s covidom-19, skupaj 79, so objavili na vladnih straneh. Skupno število hospitaliziranih se že teden dni zmanjšuje in je 82, 24 bolnikov je na intenzivni terapiji, v domačo oskrbo so jih odpustili osem.
V Sloveniji so doslej opravili 44.435 testov.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1252894142427996160{/twitter}
Med zaposlenimi v zdravstvu je 159 okuženih, med oskrbovanci domov za starejše 291, je razvidno iz objave na spletnem covid-19 sledilniku. Doslej je bilo skupaj hospitaliziranih 326 bolnikov s covidom-19, odpuščenih v domačo oskrbo pa 210.
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes na zdravljenju 34 bolnikov s covidom-19, v UKC Maribor 28, v Splošni bolnišnici Celje 13 in sedem v Univerzitetni kliniki Golnik, še navaja covid-19 sledilnik.
V Sloveniji so v torek drugi dan zapored potrdili le devet dodatnih okužb z novim koronavirusom, in to ob dejstvu, da je bilo ta dan izvedenih največ testiranj doslej. Še naprej upada tudi število hospitaliziranih in bolnikov na intenzivnih oddelkih. Število umrlih pa se je približalo osemdesetim.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Računalniki in tablice za učence, zaščitne maske v domove za starejše

13.000 zaščitnih mask so podarili 13 domovom za ostarele. 
Primoz Pibernik/addiko Banka

Laboratorijske in druge praktične vaje na univerzah zaenkrat le na daljavo

Ker se študijsko leto počasi izteka, poskušajo univerze izvesti čim več pedagoškega procesa na daljavo. To vključuje obvezne laboratorijske vaje in druge praktične obveznosti, seveda kjer je ob upoštevanju zaščitnih ukrepov zaradi novega koronavirusa to možno. Ostale ne bodo izvedljive, vse dokler ne bo vlada sprostila omejitev.

Fotografija je simbolična.
Robert Balen

V Ljutomeru tri nove okužbe, kaj bo s selitvijo okuženih, ni jasno

Po torkovi izjavi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da okuženih oskrbovancev doma starejših občanov (DSO) Lutomer ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, ni jasno, kaj bo zdaj s selitvijo. Na občini pravijo, naj odloči stroka. Na Ptuju menijo, da je prevladal razum. V DSO so sicer torek potrdili še tri okužbe z novim koronavirusom.
Minister Gantar je bil v torek oster. Kot je dejal, se s pristojnimi v ptujski bolnišnici nima več kaj pogovarjati, če ne želijo razumeti, zakaj bi bila selitev potrebna, zato bo poiskal novo rešitev.
Na ljutomerski občini pa so danes povedali, da so bili v torek ob novici o selitvi okuženih na Ptuj presenečeni, saj na sestanku pristojnih v Ljutomeru istega dne o tem sploh ni bilo govora.
8.30

Inšpektorat doslej z globami zaradi nezakonitega delovanja desetih gostinskih obratov

Zdravstveni inšpektorat je pri nadzoru upoštevanja odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom izrekel globe zaradi nezakonitega delovanja desetih gostinskih obratov. Skupni znesek izrečenih glob znaša več kot 3300 evrov.
Inšpektorat preverja tudi morebitne kršitve v frizerskih in kozmetičnih salonih, vendar so "postopki zoper nosilce dejavnosti higienske nege še v teku".
7.10

Ministrstvo s stroko o protokolu izvajanja letošnje mature

Vodstvo ministrstva za izobraževanje se bo danes sestalo s predstavniki državnih izpitnih komisij za splošno in poklicno maturo (Ric), ravnateljev, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zavoda za šolstvo in centra za poklicno izobraževanje. Dogovorili se bodo o protokolu izvajanja letošnje splošne in poklicne mature, so sporočili z ministrstva.
7.00

Ministri bodo predstavili ukrepe iz novega protikoronskega zakona

Pristojni ministri bodo danes dopoldne začeli s predstavitvami rešitev in ukrepov vladnega predloga drugega protikoronskega zakona, ki naslavlja likvidnostne težave podjetij zaradi ukrepov za širjenje epidemije. Predstavili bodo tudi predlagane popravke prvega protikoronskega zakona. Predstavitve ministrov so napovedane še za četrtek in petek.

Matej Povše

Posli z zaščitno opremo: Pečečnik nabavil dražje rokavice

Ob nabavah zavoda za blagovne rezerve vse več vprašanj: zakaj je Joc Pečečnik nabavil nadstandardne in dražje rokavice, čemu 400 tisoč zaščitnih očal in kako naročeno blago presega kapacitete prevoza. Več -> TUKAJ.
6.30

Mariborska občinska podjetja in krizni dodatek: Največ odštela Snaga

Težave in pomisleki pri izplačevanju kriznih dodatkov: kako so jih izplačali v mariborskih občinskih podjetjih ali pa jih šele bodo. Aprilske plače so številnim zaposlenim v mariborskih občinskih podjetjih prinesle tudi tako imenovane krizne dodatke. Prejeti bi jih morali biti vsi tisti zaposleni, ki so od 13. do 31. marca normalno izvajali svoje delo in katerih plača ni večja od trikratnika minimalne plače (2821,74 evra bruto). Izplačilo dodatka je sicer podjetjem prineslo številne težave, pojavili so se tudi določeni pomisleki. Več -> TUKAJ.
6.10

Naval v trgovine, ki so znova odprle vrata: "Obisk primerljiv le še z odprtjem kakšnega novega centra"

Obisk trgovin, ki so znova odprle vrata, je bil izjemen. Ljudje so nekatere artikle nujno potrebovali. Bomo po epidemiji odmrznili svoje potrošniške navade ali bomo živeli z manj potrošništva? Več -> TUKAJ.
6.00

Uvoz poceni mesa povzroča težave v Sloveniji

V epidemiji koronavirusa so se precej spremenile razmere v kmetijstvu, kar se najbolj pozna pri spremembah v odkupnih kanalih za domačo govejo živino, katere prodaja se je praktično ustavila, zamude nastajajo tudi pri odkupu prašičev. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta