(SVET) V Italiji znova visok porast smrti zaradi koronavirusa, v Franciji umrlo 1100 ljudi

A.L., M.R., STA
24.03.2020 07:23

Več držav, med njimi najhuje prizadeta Italija, je v prizadevanjih za zajezitev pandemije koronavirusne bolezni uvedlo še strožje ukrepe. A število okuženih in smrtnih žrtev še naprej narašča po vsem svetu. Na Kitajskem sicer od nedelje niso zabeležili nobene nove domače okužbe. V svetu medtem skušajo razviti cepivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravniki in medicinsko osebje v bolnišnici v Rimu.
EPA

21.00

V Franciji že 1100 smrtnih žrtev covida-19

Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 je v Franciji doseglo 1100, je sporočil vodja francoskih zdravstvenih služb Jerome Salomon. V zadnjem dnevu so našteli še 240 novih smrtnih žrtev, je povedal. Strokovni svetovalni odbor francoske vlade je medtem ocenil, da bi ukrepi za zajezitev virusa v Franciji lahko veljali tudi šest tednov. Kot je še sporočil Salomon, so doslej v Franciji zabeležili 22.300 okužb s koronavirusom. 10.176 okuženih rabi pomoč v bolnišnici, 2516 pa jih je na intenzivni negi.
Strokovnjaki že opozarjajo, da je število okuženih močno podcenjeno, saj testirajo samo še tiste, ki kažejo hujše simptome bolezni. Salomon je tudi opozoril, da številka smrtnih žrtev obsega le tiste, ki so zaradi covida-19 umrli v bolnišnicah, ne pa tudi npr. v domovih za ostarele. Te številke bodo dobili v prihodnjih dneh, je povedal.
19.00

V Španiji v zadnjih 24 urah 514 smrti zaradi covida-19

V Španiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 v zadnjih 24 urah umrlo 514 oseb. Skupno je covid-19 v tej državi Iberskega polotoka zahteval 2696 smrti. V državi so potrdili skoraj 4000 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih španskega ministrstva za zdravje se je število okužb v primerjavi s ponedeljkovimi podatkih povečalo za 20 odstotkov, in sicer na 39.673 potrjenih okužb z novim koronavirusom, število smrtnih primerov pa za 23,5 odstotka.
Med okuženimi je po podatkih ministrstva kar 5400 zdravstvenih delavcev. To je kar 13 odstotkov vseh potrjenih primerov okužb.
18.40

V Italiji znova visok porast smrti zaradi koronavirusa: 743 v enem dnevu

V Italiji je novi koronavirus v zadnjih 24 urah znova zahteval rekordno število smrtnih žrtev. Našteli so jih kar 743, kar je spet nov visok porast smrtnih žrtev po dveh dneh umirjanja trenda. Skupno se je število umrlih zaradi covida-19 v Italiji povzpelo na 6820. Število potrjenih okužb s koronavirusom se je medtem zvišalo s 50.418 na 54.303.
Skupno se je število umrlih zaradi covida-19 v Italiji povzpelo na 6820. Število potrjenih okužb s koronavirusom se je medtem zvišalo s 50.418 na 54.303, je danes sporočila italijanska civilna zaščita.
17.50

V Nemčiji doslej več kot 150 smrti in 32.400 okužb z novim koronavirusom

V Nemčiji so potrdili več kot 32.400 okužb z novim koronavirusom ter več kot 150 smrtnih primerov koronavirusne bolezni 19. Največ primerov beležita deželi Severno Porenje-Vestfalija in Bavarska. V Severnem Porenju-Vestfaliji so doslej potrdili več kot 9000 okužb, na Bavarskem več kot 6300. Sledi dežela Baden-Württemberg z več kot 5800 potrjenimi primeri okužb z novim koronavirusom.

Francoski reševalci s pacientom, ki so ga premestli iz Strasboura v nemški Pforzheim.
Reuters

Putina opozorili, da v Rusiji ne vedo za razsežnosti epidemije

Moskovski župan Sergej Sobjanin, ki vodi posebno rusko skupino za boj proti koronavirusu, je opozoril ruskega predsednika Vladimirja Putina, da v državi nimajo prave slike razsežnosti epidemije novega koronavirusa. Predsednika je pozval k okrepitvi prizadevanj za preprečevanje širjenja virusa, zlasti k povečanju testiranja ljudi. Doslej so v državi s 144 milijoni prebivalcev, ki meji tudi na Kitajsko, uradno zabeležili le 495 primerov okužb s koronavirusom. O smrtnem primeru še niso poročali. 
Putin je zatem v Moskvi obiskal novo infekcijsko kliniko, kjer je doniral posebno zaščitno obleko, sestal pa se je tudi z vodjo klinike Denisom Procenkom. Tudi on je predsednika opozoril, da bi Rusijo lahko čakal italijanski scenarij, da bi hitro prišlo do velikega števila hudih primerov in smrti. Še posebej ogrožena je prav Moskva, je dejal zdravnik. Putin pa je dejal, da bo Rusija okrepila prizadevanja za zajezitev širjenja okužb.
16.20

Na Nizozemskem zaradi novega koronavirusa letos brez mature

Nizozemska je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedala maturo in zaključne izpite za dijake, ki letos končujejo srednješolsko izobraževanje. Na Nizozemskem so šole zaradi pandemije zaprte od 16. marca. Uspešen zaključek zadnjega letnika srednješolskega izobraževanja bo letos na Nizozemskem odvisen izključno od ocen, ki jih bodo dijaki prejeli v letošnjem šolskem letu.
16.15

Poljska uvaja prepovedi gibanja in združevanja ljudi

Poljska vlada pod vodstvom Mateusza Morawieckija je danes v boju proti širjenju koronavirusa uvedla nove restriktivne ukrepe, med njimi prepoved druženja več kot dveh ljudi, prebivalcem pa je tudi odredila, da morajo ostajati doma. "Z ukrepi bomo kupili nekaj časa. Za vse nas, da se bodo bolnišnice bolje pripravile in da bomo pripravili več bolniških postelj," je dejal Morawiecki. Ukrepi bodo v veljavi do 11. aprila

Italijanski zdrastveni delavec v zaščitni opremi pri pacientu s koronavirusom.
Reuters

V BiH covid-19 zahteval drugo žrtev

V Bosni in Hercegovini poročajo o drugi smrtni žrtvi covida-19. Umrl je 53-letni moški iz Konjica, ki je imel kronične bolezni. V državi so v zadnjih 24 urah poročali o 13 novih okužbah, skupno 150. O novih okužbah poročajo tudi iz drugih držav na Balkanu, Romunija pa s sredo zaostruje ukrepe. V BiH so največ okužb zabeležili na območju Banjaluke, skupno 71, je povedal minister za zdravje Republike srbske Alen Šeranić. Samo ena oseba je v težkem stanju. Od ponedeljka zvečer so postopno začeli uporabljati šotorska naselja blizu mejnih prehodov, kjer bodo v karanteni tisti, ki bodo vstopili v BiH.

V Severni Makedoniji 148 potrjenih okužb

Ministrstvo za zdravje v Severni Makedoniji je sporočilo, da so v zadnjih 24 urah potrdili 12 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega sedem v Skopju. Skupno so jih doslej potrdili 148. Ena oseba je doslej ozdravela, dve pa sta umrli. Največ okuženih je v prestolnici Skopje, skupno 88.

26 novih primerov okužb na Kosovu

Na Kosovu so potrdili skupno 61 primerov okužb. 26 novih primerov so ugotovili v okviru testiranj sto ljudi, ki so bili v tesnih stikih z okuženimi. Do danes so skupno testirali 690 ljudi. Doslej je umrla ena oseba, 82-letni moški iz Podujeva.

Srbija 152 okuženih v bolnišnicah

V Srbiji so potrdili še 54 novih primerov okužbe, skupno 301. Do 15. ure so testirali vzorce 94 ljudi, od katerih jih je bilo 54 pozitivnih, so danes sporočili z ministrstva za zdravje.

Kitajska strokovnjaka fotografirata na beograjskem sejmišču, kjer oblasti pripravljajo postelje za namestitev okuženih z virusom sars-cov-2.
EPA

V Kataloniji tiskajo respiratorje s 3D printerji, v bolnišnicah bodo s petkom, znanje želijo deliti s svetom

V Kataloniji so javne in zasebne institucije zgradile prvi prototip za 3D tiskanje bolnišničnih respiratorjev za spoprijemanje s posledicami globalne pandemije koronavirusa. Več -> TUKAJ.
14.50

Letalski prevozniki zaradi pandemije ob 252 milijard dolarjev prihodkov

Letalske družbe bodo zaradi pandemije koronavirusa letos izgubile 252 milijard dolarjev prihodkov, v najnovejši oceni opozarja mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA.

Letala družbe American Airlines
Reuters

Kurz želi okrepiti število testiranj za koronavirus

Avstrijska vlada pod vodstvom Sebastiana Kurza želi močno okrepiti testiranje prebivalstva za novim koronavirusom. Na dan si želijo testirati tudi 15.000 ljudi, je dejal danes Kurz. Razmišljajo tudi o podaljšanju omejevalnih ukrepov, ali sedanji delujejo, pa bo mogoče resneje oceniti v petek, je povedal.
Najpomembnejši cilj poleg zmanjšanja stikov med ljudmi je "testiranje, testiranje, testiranje", je dejal Kurz. Želijo vzpostaviti kapacitete, da bi lahko izvajali hitre teste na več sto tisoč ljudi. "Ti testi sicer nimajo enake kakovosti, kot ti, ki jih uporabljamo zdaj. A je to edina možnost, da testiramo več sto tisoč ljudi, ne pa zgolj nekaj," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal avstrijski kancler.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz na današnji novinarski konferenci.
Reuters

V Iranu zaradi covida-19 doslej umrlo 1934 ljudi

Iran je zabeležil še 122 novih smrtnih primerov koronavirusne bolezni 19, s čimer se je število smrtnih primerov covida-19 povzpelo na 1934. Iran tako ostaja med najbolj prizadetimi državami zaradi pandemije novega koronavirusa.

Pokopališče v Teheranu
Reuters

Na Islandiji prva potrjena smrtna žrtev covida-19

Islandija je danes potrdila prvo smrt zaradi koronavirusne bolezni 19. Umrla je več kot 60 let stara ženska, ki je imela tudi kronično bolezen, so sporočili iz islandskega univerzitetnega kliničnega centra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Islandski mediji so v preteklosti poročali o smrti avstralskega turista, pri katerem so potrdili okužbo z novim koronavirusom, vendar ni imel značilnih bolezenskih znakov za covid-19. Zdravniki morajo vzrok njegove smrti še ugotoviti.
Na Islandiji so minuli konec tedna napovedali nov sklop ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Med drugim so zaprli podjetja, od danes je prepovedano javno zbiranje več kot 20 oseb. Srednje šole in univerze so na otoku zaprte od 16. marca, še naprej pa so odprte osnovne šole ter vrtci.
Na Islandiji, ki ima 360.000 prebivalcev, so doslej potrdili 588 primerov covida-19. Opravili so 10.301 test na koronavirus, kar pomeni, da so testirali skoraj tri odstotke prebivalcev.
12.30

WHO: Novi podatki o koronavirusu za Italijo prvo znamenje upanja

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vidi prva znamenja upanja, da so strogi ukrepi omejevanja gibanja v Italiji učinkovali. Število novih okužb in število smrtnih žrtev je v zadnjih dveh dneh rahlo upadlo. A po besedah tiskovne predstavnice WHO Margaret Harris je še prezgodaj govoriti o preobratu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Uslužbenec WHO v Afriki. 
Reuters

V Španiji v zadnjih 24 urah 514 smrti zaradi covida-19

V Španiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 v zadnjih 24 urah umrlo 514 oseb. Skupno je covid-19 v tej državi Iberskega polotoka zahteval 2696 smrti. V državi so potrdili skoraj 4000 okužb z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Po podatkih španskega ministrstva za zdravje se je število okužb v primerjavi s ponedeljkovimi podatkih povečalo za 20 odstotkov in sicer na 39.673 potrjenih okužb z novim koronavirusom, število smrtnih primerov pa za 23,5 odstotka.
Število okuženih in mrtvih se v Španiji povečuje kljub karanteni, ki so jo tamkajšnje oblasti uvedle 14. marca. Predvidoma jo bodo podaljšali do 11. aprila, kar naj bi danes potrjeval španski parlament.
11.15

Nemčija: Brez sledu izginilo naročenih šest milijonov zaščitnih mask

Tudi Nemčija za učinkovito spopadanje s pandemijo novega koronavirusa nujno potrebuje zaščitne maske. Te je naročila tudi nemška vojska, a se je za šest milijonov zaščitnih mask izgubila vsakršna sled, danes na spletni strani poroča nemški Spiegel.
Maske, po podatkih Spiegla gre za maske vrste FFP2, bi morale v Nemčijo prispeti 20. marca, a so poniknile neznano kam na enem od letališč v Keniji. Tako nemški zdravniki kot bolnišnice bi maske nujno potrebovali.
Izdelovalca mask, Spiegel ne navaja za katero podjetje gre, so nemški pristojni organi že pozvali, naj pojasni okoliščine dogodka. Dodaja, da Nemčija zaradi dogodka ne bo utrpela finančne škode, saj je bilo predvideno, da bi maske plačali šele, ko bi prispele v državo. Koliko naj bi dobava šestih milijonov mask stala, Spiegel ne poroča.
Krizni štab nemške vojske je v preteklosti sprejel odločitev, da bo nabava zaščitnega materiala za nemško ministrstvo za zdravje za spopadanje z novim koronavirusom potekala prek nemškega urada za nabave. Prek njega država običajno kupuje oborožitev za nemško vojsko.
Od takrat je Nemčija sklenila več pogodb z izdelovalci zaščitne opreme v skupni vrednosti 241 milijonov evrov.
Kakšne bodo posledice izginotja mask v Keniji, je težko oceniti. Tako nemško ministrstvo za obrambo kot zdravje se uradno še nista odzvala na poročanje Spiegla. V obrambnem ministrstvu so izginotje sicer potrdili.
Poznavalci menijo, da posledice ne bodo nezanemarljive. Nemčija je sicer doslej naročila zaščitne maske v dvomestnem milijonskem številu, a da v celoti izpade ena od prvih večjih pošiljk "je več kot nadležno", so ocenili.
Posel z zaščitni maskami v času pandemije novega koronavirusa cveti. Poznavalci zaradi tega domnevajo, da je izdelovalec mask po skleniti dogovora z Nemčijo prejel boljšo ponudbo in jih prodal drugemu ponudniku. Možno je tudi, da so pošiljko na letališču ukradli in jo preprodali v Keniji.
11.05

V Italiji še tri ruska letala s pomočjo za boj proti novemu koronavirusu

V bližini italijanske prestolnice Rim so pristala še tri ruska letala iljušin il-76 s pomočjo Italiji v boju proti novemu koronavirusu. Na krovu je bila oprema za diagnosticiranje in razkuževanje, je danes potrdilo rusko ministrstvo za obrambo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

Na Hrvaškem 361 okuženih, 46 več kot v ponedeljek popoldne

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je danes potrdil, da so na Hrvaškem doslej potrdili 361 okužb z novim koronavirusom, kar je 46 več kot v ponedeljek popoldne. V bolnišnicah je na ventilatorjih šest oseb. Pet ljudi je ozdravelo. V samoizolaciji je približno 1300 ljudi, ki so bili v neposrednem stiku z okuženimi.
Čeprav je 46 novih okužb v manj kot enem dnevu največje zvišanje števila primerov na Hrvaškem po prvem primeru, ki so ga zabeležili 25. februarja, je Beroš izrazil zadovoljstvo, ker je okuženih od ponedeljka manj, kot so pričakovali. Kot je dodal, je na ventilatorjih šest oseb, kar je eden več kot v ponedeljek. Stanje vseh obolelih je stabilno.
Beroš je na današnji redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite tudi povedal, da so doslej testirali več kot 3000 vzorcev zaradi suma okužbe. Kot je dodal, je povprečna starost obolelih s covidom-19 nekaj več kot 49 let. Med obolelimi je 56 odstotkov moških in 44 odstotkov žensk.
Med obolelimi je nekaj manj kot 13 odstotkov starih med 60 in 70 let ter šest odstotkov starih med 70 in 80 let. Večina bolnikov s covidom-19 je srednjih let. Gre za ljudi, ki so potovali v tujino in so se tam tudi okužili, so še pojasnili.
Največ okuženih so zabeležili v Zagrebu, in sicer 163. V istrski županiji so doslej potrdili 34 primerov okužbe, v primorsko-goranski in varaždinski po 28.
Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Tihomir Capak pričakuje, da se bo število okuženih povečalo, ker je v samoizolaciji skoraj 1300 ljudi, ki so bili v neposrednem stiku z okuženimi.
Člani štaba so znova pozvali prebivalce, naj ostanejo doma. Opozorili so, da bodo vse kršitelje ukrepov v okviru samoizolacije kaznovali, ne glede na to, da nekatere pravosodne institucije trenutno ne delujejo povsem.
10.45

Evroposlanci pozivajo k evakuaciji migrantskih centrov na grških otokih

Evroposlanci pozivajo k evakuaciji prenatrpanih migrantskih centrov na grških otokih zaradi tveganja spričo novega koronavirusa. V pismu, objavljenem v ponedeljek, vodja parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine Juan Fernando Lopez Aguilar opozarja, da 42.000 migrantov v centrih, zgrajenih za 6000 ljudi, nima možnosti socialne distance.
Pismo je naslovljeno na evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča.

Migrantski kamp Moria na Lezbosu. 
Reuters

Na Tajskem zaradi novega koronavirusa od četrtka izredne razmere

Na Tajskem bodo zaradi pandemije novega koronavirusa od četrtka dalje v veljavi izredne razmere. Tajski premier Prayut Chan-o-cha je v današnjem televizijskem nagovoru pojasnil, da bodo vključevale kombinacijo "zakonitih sil in zahtev za sodelovanje", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

Na Otoku zaradi kopičenja toaletnega papirja opozarjajo pred zamašenimi cevmi

Zaradi kopičenja toaletnega papirja ob izbruhu novega koronavirusa so tudi na Otoku številni ostali brez in se morajo zateči k alternativam, kar lahko privede do zamašenih cevi in onesnaževanja. Britansko vodovodno-komunalno podjetje je že opozorilo ljudi, naj v školjke ne mečejo vlažilnih robčkov ali časopisnega papirja, poroča britanski BBC.
Britansko vodovodno-komunalno podjetje Northumbrian Water je pred dnevi opozorilo, da gospodinjstva v straniščne školjke splakujejo vlažilne robčke, kuhinjske papirnate brisače in časopisni papir. Čeprav podjetje razume, da morajo ljudje v sili improvizirati, so lahko posledice katastrofalne tako za domove kot okolje, so opozorili.
Če so že primorani uporabljati alternative, naj jih odvržejo v koš za smeti, je svetoval eden od vodilnih predstavnikov podjetja Northumbrian Water Simon Cyhanko.
"Razumemo, da je nekatere ljudi prizadelo pomanjkanje toaletnega papirja in nimajo druge izbire," je dejal. Opozoril je, da ni prijetna izkušnja, ko so domovi poplavljeni zaradi zamašenih straniščnih školjk.
Pri podjetju so še dodali, da sta bili lani skoraj dve tretjini zamašenih straniščnih školjk posledica vlažilnih robčkov in da se cevi najpogosteje zamašijo v gospodinjstvih in ne kasneje v sistemu.
9.50

Italijanske oblasti kljub upadu števila novih smrtnih žrtev ostajajo previdne

Italijanske zdravstvene oblasti kljub upadu števila novih smrtnih žrtev v zadnjih dneh ostajajo previdne. "Na podlagi teh podatkov si še ne bi smeli delati iluzij," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril vodja instituta za zdravje Silvio Brusaferro.

Nadzorna točka na Siciliji
EPA

Belgija lani uničila zalogo zaščitnih mask, zdaj bi jih krvavo potrebovali

V Belgiji so le nekaj mesecev pred izbruhom pandemije novega koronavirusa uničili šest milijonov zaščitnih mask, ki bi jih sedaj krvavo potrebovali. Belgijska vlada ob uničenju namreč ni poskrbela za novo zalogo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Zaščitne maske je Belgija kupila leta 2009 za boj proti prašičji gripi. Lani so jih uničili zaradi pretečenega roka trajanja. Hkrati se je belgijska ministrica za zdravje Maggie De Block takrat zaradi varčevanja odločila, da jih ne bodo nadomestili z novimi, je objavil belgijski tednik Le Vif, sklicujoč se na protokol enega od nedavnih srečanj belgijskega kriznega štaba.
Po poročanju Le Vifa so bile uničene maske vrste FFP2. Kot ob tem navaja dpa, naj bi šlo za edine maske, s katerimi je moč preprečiti okužbo z novim koronavirusom.
V Belgiji, ki ima 11,4 milijona prebivalcev, imajo po uradnih podatkih najmanj 3743 primerov okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 88 ljudi.
9.15

Kuba zaradi novega koronavirusa uvaja karanteno za turiste, zapira meje

Kuba bo v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa danes uvedla karanteno za vse turiste, ki so še na otoku, je v ponedeljek sporočil premier Manuel Marrero. Z današnjim dnem Kuba tudi delno zapira meje za en mesec, svojim državljanom pa prepoveduje potovanja v tujino, poročajo tuje tiskovne agencije.
"Vsi turisti, ki so še v hotelih, bodo izolirani (...) ne smejo zapustiti hotela, dokler ne najdejo leta za vrnitev v domovino," je v televizijskem nagovoru še dejal premier. Po njegovih besedah je bilo v ponedeljek na Kubi še 32.500 tujih turistov, med njimi okoli 9400 v zasebnih namestitvah. Te bodo premestile v hotele v državni lasti. Turizem je sicer ena najpomembnejših gospodarskih panog na Kubi.
Z današnjim dnem Kuba tudi delno zapira meje za en mesec. Tujci lahko državo zapustijo, ne smejo pa več vstopati vanjo. Marrero je še napovedal, da bodo na otoku zaprli skoraj vse hotele.
Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je po premierjevem sporočilu več turistov pohitelo na letališče v Havani. Številna letala so že polna, mnoge letalske družbe pa v času pandemije odpovedujejo polete.
Kubanski državljani od danes ne bodo smeli več potovati v tujino. Kot je pojasnil Marrero, so se za ta ukrep odločili, ker je v zadnjem času veliko Kubancev potovalo v države, ki jih je prizadela pandemija, tam nakupilo blago in ga potem preprodajalo na Kubi. Se bodo pa kubanski državljani in tisti s stalnim bivališčem v državi lahko vrnili na Kubo.
Za en mesec bodo na Kubi zaprli šole. Prepovedan bo najem avtomobila, izleti so odpovedani.
Na Kubi so doslej potrdili 40 primerov okužbe z novim koronavirusom, en italijanski turist je za koronavirusno boleznijo 19 umrl.
8.15

Španski vojaki v zapuščenih domovih za ostarele našli tudi mrtve varovance

Španski vojaki, ki sodelujejo v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so v nekaterih domovih za ostarele našli varovance, za katere ni nihče srbel. Nekaj starejših je bilo celo mrtvih v svojih posteljah, je sporočilo špansko ministrstvo za obrambo. Špansko tožilstvo je o primerih že uvedlo preiskavo.

Španska vojaka v Madridu
Reuters

S koronavirusom se po ZDA hitro širijo tudi številne prevare

Tako hitro kot se po ZDA širijo okužbe z novim koronavirusom se širijo tudi prevare, povezane z njim. Ministrstvo za zdravje ZDA opozarja, da so priljubljena tarča spet starejši, ki so tudi najbolj ranljiva skupina v pandemiji. Prevaranti jim ponujajo zdravila in opremo po "ugodnih" cenah ali skušajo priti do njihovih osebnih podatkov.
Generalni inšpektor ministrstva za zdravje ZDA poroča, da prevaranti kličejo po telefonu, pošiljajo elektronska sporočila ali celo pridejo na dom. Prodajajo lažna zdravila ali obljubljajo potrebščine, da pridejo do osebnih podatkov, s katerimi potem ropajo račune upokojencev ali pa zvezni sklad za pokojnine in zdravstvo starejših, medicare.
Takšne prevare starejših so v ZDA običajne tudi v normalnih razmerah, proračun pa stanejo več milijard dolarjev letno. V času pandemije pa so se prevare še okrepile.
Na Floridi prevaranti kličejo upokojence in trdijo, da je predsednik ZDA Donald Trump ukazal, naj se testirajo, vendar pa jim morajo pred tem posredovati svojo številko za medicare, pa tudi druge podatke.
Na srednjem zahodu upokojencem ponujajo posebne pakete za starejše in ponujajo sredstva za dezinfekcijo, mimogrede pa kradejo zasebne informacije. Drugje po ZDA pa po telefonu ponujajo nakup zdravil proti koronavirusu, čeprav ta še ne obstajajo. Tudi Trump je v ponedeljek na novinarski konferenci dejal, da so zaprli eno od prevarantskih spletnih strani, ki ponujajo lažna zdravila.
7.35

V Južni Koreji narašča število vnešenih okužb z novim koronavirusom

V Južni Koreji so v zadnjih 24 urah zabeležili 76 novih okužb z novim koronavirusom, skupno doslej 9037, je sporočil tamkajšnji center za nadzor in preprečevanje bolezni. Ob tem je opozoril, da narašča število okužb, vnešenih iz tujine. V zadnjih 24 urah se je povečalo s 47 na 67. V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo devet ljudi, skupno 120.
Med smrtnimi žrtvami prevladujejo starejši bolniki, ki so pred tem že imeli kakšno kronično bolezen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
V ponedeljek so v Južni Koreji potrdili 64 novih okužb, kar je najmanjši porast okužb po 25. februarju. S 76 novimi primeri v zadnjih 24 urah je število okuženih preseglo 9000.
Število okuženih, ki so prispeli iz tujine, v Južni Koreji še naprej narašča. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 20, kar je največ v enem dnevu doslej. V Južni Koreji zato velja dvotedenska karanteno za vse, ki prihajajo iz Evrope, tudi če nimajo simptomov okužbe.
Južnokorejske zdravstvene oblasti so medtem končale obsežno testiranje med 210.000 privrženci verske sekte Shincheonji, kjer je žarišče epidemije, poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap. Približno 60 odstotkov potrjenih okužb je namreč povezanih z omenjeno versko sekto v mestu Daegu na jugu države. Med vsemi novimi primeri okužbe so jih v tem mestu zabeležili 31.

Japonska in Mok o novem terminu OI v Tokiu, Pound potrdil prestavitev

Japonska vlada in Mednarodni olimpijski komite bosta začela s pogovori o novem terminu olimpijskih iger v Tokiu, danes poroča časnik Sankei, ki se sklicuje na vire iz krogov blizu vlade. Kot poročajo agencije, naj bi bile igre prestavljene za največ eno leto. Že v ponedeljek je prestavitev potrdil tudi nekdanji podpredsednik Moka Richard Pound.
Japonski premier Shinzo Abe in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach bosta imela prvi telefonski pogovor o iskanju novega datuma že danes.

Reuters

Trump podpisal izvršni ukaz proti kopičenju zaščitne zdravstvene opreme

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek na novinarski konferenci dejal, da je podpisal izvršni ukaz proti kopičenju zaščitne zdravstvene opreme proti koronavirusu. Sporočil je tudi, da se je prva dama ZDA Melania Trump testirala za koronavirus, test pa je bil negativen.
Pravosodni minister ZDA William Barr je dejal, da je ministrstvo že sprožilo preiskave podjetij in posameznikov, ki kopičijo maske, ventilatorje, rokavice in drugo zaščitno zdravstveno opremo ter dvigujejo cene. "Če sedite na skladišču z maskami, vam bomo prišli trkat na vrata," je dejal Barr.
Trump je pred novinarsko konferenco tvitnil, da Američani azijskega izvora v ZDA niso krivi za koronavirus, in jih je potrebno zaščititi. Potem, ko že nekaj dni namesto koronavirus uporablja izraz kitajski virus, je opazil, da narašča število verbalnih in fizičnih napadov na Azijce po ZDA.

Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump in podpredsednik Mike Pence
Reuters

V kitajskem Wuhanu bodo odpravili omejitve potovanj

V kitajskem mestu Wuhan, kjer je epidemija novega koronavirusa najprej izbruhnila, bodo 8. aprila po več kot dveh mesecih odpravili prepoved potovanj, so danes sporočile kitajske oblasti. V preostalem delu province Hubei bo ukrep začel veljati v sredo. Na Kitajskem so sicer danes zabeležili 79 novih primerov okužb, umrlo je sedem ljudi.
Samo stanovalci, ki so zdravi, bodo lahko od polnoči zapustili provinco Hubei, kjer je virus decembra izbruhnil, v Wuhanu pa bodo omejitve ukinili z 8. aprilom, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile kitajske oblasti.
Na Kitajskem so sicer danes zabeležili 79 novih primerov okužb, med katerimi je velika večina uvoženih iz tujine. Umrlo je sedem ljudi, vse smrti so zabeležili v Wuhanu, je sporočila kitajska zdravstvena komisija.
Med novimi primeri okužb so jih 74 odkrili pri tistih, ki so prispeli iz tujine. To je skoraj dvakrat več kot v ponedeljek. Število okužb iz tujine se je tako na Kitajskem povzpelo na 427. Oblasti se bojijo morebitnega drugega vala okužb, medtem ko naj bi bila epidemija v državi pod nadzorom.
Mnoga mesta so sprejela stroga pravila glede karantene novih prihodov. Od ponedeljka se morajo vsi mednarodni leti, namenjeni v Peking, najprej ustaviti na drugem kitajskem letališču, kjer potnike pregledajo.
Na Kitajskem so doslej zabeležili več kot 81.000 primerov okužb, koronavirusna bolezen 19 pa je na Kitajskem zahtevala 3.277 življenj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta