(SVET) WHO: Sprejeti morajo biti drzni ukrepi, testiranje lahko rešuje življenja

STA, M.R.
17.03.2020 07:54

Prvič od izbruha novega koronavirusa je v državah, z izjemo Kitajske, potrjenih prek 100.000 primerov okužb z novim koronavirusom. Največ jih je v Italiji, sledijo pa Iran, Španija, Južna Koreja, Nemčija, Francija in ZDA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

19.55

Macron, Merklova in Johnson z Erdoganom o migrantski krizi

Francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška kanclerka Angela Merkel in britanski premier Boris Johnson so danes preko videokonference govorili s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o migrantski krizi. Med drugim so govorili tudi o pomoči ljudem v sirski provinci Idlib, poročajo tuje tiskovne agencije.
Voditelji so govorili o migrantski krizi, pomoči ljudem v Idlibu in razmeram v Libiji, so sporočili iz Ankare. Dotaknili so se tudi možnosti skupnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa in evropsko-turških odnosov.
Iz urada francoskega predsednika so sporočili, da so se v enournem pogovoru strinjali glede pomoči civilistom v Idlibu. Razhajanja pa so bile glede migrantske krize in odnosih z zvezo Nato in Evropsko unijo.
Sprva so se nameravali voditelji sestati osebno v Istanbulu, a so srečanje zaradi izbruha novega koronavirusa raje opravili preko videokonference.
Erdogan se je prejšnji teden mudil v Bruslju, kjer se je na temo migrantske krize sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Turški predsednik je namreč pred tem migrantom, ki jih gosti v državi, odprl poti proti Evropi, nakar se je proti meji z Grčijo začelo premikati več tisoč ljudi.
19.20

Avstrija v Maroko po svoje državljane poslala letalo

Avstrija je danes poslala izredno letalo v Maroko. To bo še danes v domovino prepeljalo avstrijske turiste, ki so obtičali v tej severnoafriški državi. Poleg Avstrijcev bodo na krovu tudi drugi državljani Evropske unije, ki so zaprosili za vrnitev v EU.
Letalo naj bi na Dunaju pristalo predvideno okoli 21. ure. Na krovu je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA okoli 200 ljudi, ki so morali pred tem opraviti zdravstveni pregled. Ob vrnitvi jim svetujejo domačo karanteno.
V Maroku so obtičali tudi Slovenci. Pri STA še čakamo na odgovor zunanjega ministrstva, ali so se na izredno letalo avstrijske letalske družbe Austrian Arilines vkrcali tudi slovenski državljani.
EU je zaradi pandemije novega koronavirusa za 30 dni zaprla svoje zunanje meje. Številne države sedaj skušajo v domovino vrniti svoje državljane, ki so obtičali v tujini.
17.00

V karanteni tudi egiptovsko letovišče Hurgada

Z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa je v karanteni tudi egiptovsko letovišče ob Rdečem morju Hurgada. Egipt je sicer sprejel še več drugih ukrepov za zajezitev širjenja virusa, med drugim bodo od četrtka prepovedani vsi leti.
Oblasti egiptovske regije Rdeče morje, v kateri leži tudi Hurgada, so danes sporočile, da v regiji velja 14-dnevna karantena. To pomeni, da dva tedna ne sme nihče zapustiti regije in ne vstopiti vanjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Namen ukrepa je zagotoviti varnost in blaginjo državljanov, da se ne bi okužili z virusom, in varnost turistov, dokler ne zapustijo države, so navedli.
Hurgada, kjer je novi koronavirus zahteval prvo smrtno žrtev v Egiptu, je zelo priljubljena med turisti. Tja zaradi čiste vode, koralnih grebenov in edinstvenega morskega življenja radi celo leto prihajajo tudi potapljači. Karantena velja tudi za druga rdečemorska letovišča, kot je Marsa al Alam.
Egiptovska ministrica za zdravje Hala Zajed je v ponedeljek zvečer napovedala, da bodo v regijah, priljubljenih med turisti, v prihodnjih dneh uvedli karanteno. "Sprejeti so bili okrepljeni ukrepi, v prihodnji dneh pa bodo sprejeti še drugi, ki bodo omejili gibanje," je dejala.
Egipt je v okviru boja proti novemu koronavirusu, s katerim se je tam okužilo 166 ljudi, štirje pa so umrli, napovedal tudi, da bodo od četrtka prepovedani vsi poleti. Ostre ukrepe so napovedali tudi za tiste, ki širijo lažne novice o virusu. Grozi jim celo zaporna kazen, še navaja AFP.
16.00

Američani v treh zveznih državah kljub pandemiji novega koronavirusa volijo predsedniške kandidate

 V treh ameriških zveznih državah (Arizona, Illinois, Florida) kljub pandemiji novega koronavirusa danes potekajo strankarske volitve predsedniških kandidatov. Potekati bi morale tudi v Ohiu, vendar je guverner Ohia Mike DeWine ponoči zaradi pandemije prepovedal odprtje volišč v nasprotju z odločitvijo sodišča.
DeWine je šele v ponedeljek popoldne priporočil, da bi volitve prestavili in priznal, da sam za kaj takega nima zakonskih pooblastil. Pridružil se je tožbi državljanov, ki so zahtevali isto, vendar je sodišče menilo, da so prepozni. DeWine je potem čez noč odločil, da se volišča ne bodo odprla.
Volišča so se odprla v Arizoni, Illinoisu in na Floridi, vendar ne vsepovsod, ker so številni prostovoljni volilni delavci po lastni odločitvi raje ostali doma. Ameriške volitve so za normalno zahodno demokracijo tudi v normalnih razmerah nekaj posebnega, saj je sistem narejen za minimalno udeležbo.
Ko vlada večje zanimanje za volitve, se pred volišči vijejo dolge vrste ljudi, ki čakajo tudi po več ur, da oddajo svoj glas. To v času pandemije novega koronavirusa ni priporočljivo in volilni delavci se danes ubadajo tudi s tem, kako med ljudmi vzpostaviti dovolj veliko razdaljo, da se virus ne bi širil.
V okrožju Palm Beach na Floridi je udeležbo odpovedalo 800 volilnih delavcev, ki jih je nadomestilo približno sto, kar pomeni, da določena volišča ostajajo zaprta. Strankarske volitve sicer nimajo pretiranih udeležb in z večine volilnih mest v treh državah poročajo, da potekajo nemoteno.
V ZDA so sicer ponosni na to, da volijo tudi v izrednih razmerah in volitve preložijo le izjemoma. Nazadnje je odmevala preložitev strankarskih volitev županskega kandidata v mestu New York po terorističnih napadih 11. septembra, ko je bil porušen cel južni del Manhattna.
Novi koronavirus je postavil pod vprašaj nadaljevanje strankarskih volitev in tudi izvedbo konvencij demokratov in republikancev julija ter avgusta. Komu zapleti bolj koristijo, za zdaj še ni čisto jasno.
Republikanski predsednik ZDA Donald Trump, ki bo novembra predsedniški kandidat stranke, trenutno izgublja javno podporo zaradi prvotnega zmanjševanja nevarnosti novega koronavirusa, ki ga je razglasil za prevaro demokratov in medijev. Po dveh mesecih je zadevo vzel resno, razglasil izredne razmere in malenkost zmanjšal napadalnost na tviterju tako, da ima dovolj časa za popravni izpit.
Pri demokratih sta v tekmi ostala vodilni Joe Biden in Bernie Sanders, ki lahko zaradi novega koronavirusa, ki prinaša preložitev volitev in zmanjšuje udeležbo, svojo kandidaturo ohrani vse do konvencije. Razdeljenost demokratov bi lahko tako kot leta 2016 na koncu pomagala Trumpu.
Največ bo po splošnem mnenju analitikov odvisno od tega, kako hitro si bo ameriška ekonomija do novembra opomogla od recesije, v katero jo potiska pandemija. Če se bo nadaljevala, lahko pride do zapletov zgodovinskih razsežnosti, kot je tudi odpoved predsedniških volitev.
15.00

WHO: Sprejeti morajo biti drzni ukrepi

Evropska podružnica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je danes pozvala države v Evropi, naj bodo bolj drzne pri svojih ukrepih za zajezitev novega koronavirusu. Regionalni direktor Hans Kluge je prepričan, da bi morale države sodelovati in se učiti ena od druge za boljše obvladovanje razmer. "Evropa je v središču prve pandemije novega koronavirusa in vsaka država, brez izjem, mora sprejeti drzne ukrepe, da ustavi ali upočasni širjenje virusa," je dejal Kluge.
"Glede na izkušnje Kitajske in drugih je jasno, da je lahko pogosto testiranje in pregledovanje stikov v kombinaciji s socialno izolacijo učinkovito pri preprečevanju širjenja okužb ter rešuje življenja," je dodal.
Opozoril je, da je trenutno veliko evropskih držav že v fazi, ko so se oblikovali prvi skupki okužb oz. je virus že prisoten v družbi. "Izbruh napreduje različno hitro v različnih državah glede na demografijo in druge dejavnike," je pojasnil.
Okužbe z novim koronavirusom so doslej potrdili v 146 državah po svetu. Zaradi bolezni covid-19 je umrlo več kot 6500 ljudi. Tretjino vseh primerov okužb so doslej potrdili v Evropi, piše na Twitterju evropska podružnica WHO.
{twitter}https://twitter.com/WHO_Europe/status/1239901653735784456{/twitter}
12.30

Wuhanski zdravniki opozarjajo: Testirajte, testirajte, testirajte!

Zdravniki iz kitajskega Wuhana, kjer je decembra lani izbruhnil novi koronavirus, evropske kolege svarijo pred ponavljanjem napak, kakršne so pri soočanju z virusom delali sami. Izpostavili so predvsem pomanjkljivo zaščitno opremo. Tudi oni so pozvali k čim obsežnejšemu testiranju na novi koronavirus. Več -> TUKAJ.
11.10

Švedska zapira srednje šole in univerze, vrtci in osnovne šole odprti

Švedski premier Stefan Lofven je zaradi novega koronavirusa priporočil srednjim šolam in univerzam, naj v sredo zaprejo svoja vrata ter preidejo na izobraževanje na daljavo. Osnovne šole in vrtci bodo za zdaj še ostali odprti.
Vodja švedske agencije za javno zdravje Johan Carlson je pojasnil, da po mnenju agencije še ni napočil čas za zaprtje osnovnih šol in vrtcev, čeprav se novi koronavirus vse bolj širi. Če bo do zaprtja prišlo, bo po Carlsonovih ocenah to trajalo več mesecev.
Ostale skandinavske države - Danska, Norveška in Finska - so zaradi novega koronavirusa že zaprle vse šole in vrtce. Na Islandiji pa so se odločili za zaprtje univerz, osnovne šole in vrtci ostajajo odprti.
11.05

Volkswagen bo začasno zaprl tovarne v Evropi

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen (VW) bo zaradi pandemije novega koronavirusa konec tedna začel zapirati svoje tovarne po Evropi. Obrati bodo verjetno zaprti dva ali tri tedne, je danes napovedal glavni izvršni direktor VW Herbert Diess.
Proizvodnja se bo do konca tega tedna ustavila v tovarnah VW v Španiji, na Portugalskem in na Slovaškem ter v tovarnah Lamborghinija in Ducatija v Italiji, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Diess.
"Večina ostalih tovarn v Nemčiji in drugod po Evropi se bo začela pripravljati na ustavitev proizvodnje, ki bo verjetno trajala dva do tri tedne," je dodal Diess.
10.40

Avstrija zapira manjše mejne prehode s Slovenijo

Avstrija bo ob polnoči zaprla večje število manjših mejnih prehodov s Slovenijo, na večjih mejnih prehodih, kot so Karavanke, Šentilj, Gornja Radgona in Ljubelj, pa ostaja promet nespremenjen, je na Twitterju sporočilo slovensko zunanje ministrstvo.
Poleg navedenih bodo odprti še mejni prehodi Kuzma, Jurij, Trate, Radelj, Gederovci, Korensko sedlo, Holmec in Vič, je na Twitterju sporočila avstrijska veleposlanica v Ljubljani Sigrid Berka.
{twitter}https://twitter.com/STA_novice/status/1239848567721910272{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/SigridBerka/status/1239838401353973760{/twitter}
Ljudje lahko dom zapustijo le, če morajo na delo, kupiti hrano ali pomagati drugim. Prepovedano je tudi druženje več kot petih ljudi. Lahko pa gredo v naravo. Zaprte so tudi šole in univerze. Odprte so le trgovine z osnovnimi življenjskimi potrebščinami.
10.35

Madžarska zapira mejne prehode

Madžarska je zaprla meje za potniški promet. Izjema velja za dnevne migrante z obmejnih območij in madžarske državljane, ki se vračajo v domovino. Za tovorni promet meja ostaja odprta.
Prepovedane so vse javne prireditve in dogodki, kulturne in druge ustanove so zaprte, od ponedeljka so zaprte tudi šole in vrtci. Restavracije, kavarne in trgovine so odprte do 15. ure. Premier Viktor Orban poziva starejše od 70 let, naj ostanejo doma.
Na Madžarskem so doslej potrdili 50 primerov okužbe z novim koronavirusom in eno smrtno žrtev.
Strokovnjaki so kritični, da v državi izvajajo premalo testov za novi koronavirus in da ni javno dostopnih podatkov o tem, iz katerih delov države so okuženi.
10.30

Ikea v Nemčiji zapira vse trgovine

Švedski pohištveni velikan Ikea bo danes zaprl vseh 53 trgovin v Nemčiji. S tem želi omejiti širjenje koronavirusa in zaščititi zaposlene, so danes sporočili iz nemške podružnice. Spletna trgovina bo obratovala naprej.
Kot je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal vodja poslovanja Ikee v Nemčiji Dennis Balslev, imajo kot velika trgovska družba dolžnost ukrepati. Ikeine trgovine v Nemčiji bodo zaprte do nadaljnjega. Še naprej pa bo delovala spletna trgovine in tudi svetovanje strankam.
10.15

WHO: Brez obsežnega testiranja ne bomo premagali koronavirusa

Namestnik generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Bruce Aylward je dejal, da je učinkovita karantena bistvena za boj proti novemu koronavirusu, vendar mora ta ukrep spremljati obsežno testiranje.
"Da bi dejansko ustavili virus, so morali na Kitajskem hitro testirati vsak sum okužbe, takoj izolirati vsakogar s potrjeno okužbo ali sumom, nato pa za 14 dni zapreti v karanteno vse tesne stike, da bi lahko ugotovili, ali je kdorkoli od njih okužen," je dejal v pogovoru za revijo New Scientist. "To so bili ukrepi, ki so ustavili prenos na Kitajskem, ne pa velike omejitve potovanj in zapore," dodaja. Več -> TUKAJ.
9.55

Kmalu bo zaprtih 27 mejnih prehodov med Slovenijo in Hrvaško

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je napovedal nove ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa na mejah. V sodelovanju s slovenskimi organi bo kmalu Hrvaška zaprla 27 prehodov med državama, napoveduje minister. "Ne potujte v tujino, enako velja za vstop na Hrvaško," je dejal. Več -> TUKAJ.
Sicer so na Hrvaškem v zadnjih 24 urah potrdili devet novih primerov okužb. Skupaj jih je tako 65, opravili pa so 1014 testiranj. Težjih primerov do zdaj nimajo. 
9.30

Znanstveniki ugotovili, kako se imunski sistem odziva na koronavirus

Znanstveniki v Avstraliji so ugotovili, kako se človekov imunski sistem bori proti novemu koronavirusu. Odkrili so štiri vrste imunskih celic, ki delujejo pri tem, kar bi jim lahko olajšalo tudi razvoj cepiva proti koronavirusu. Zdaj bodo začeli raziskovati še, zakaj je imunski odziv pri težjih primerih slabši. Več -> TUKAJ.
8.25

V Avstriji že štiri žrtve, sprejeti vse ostrejši ukrepi

Naši severni sosedi so zabeležili že štiri žrtve novega koronavirusa. Četrta žrtev je bila ženska, stara manj kot 50 let, ostale tri žrtve pa so bile starejše od 60 let. Z današnjim dnem so tudi v Avstriji zaprti lokali in restavracije in tudi Avstrijci so množično praznili trgovine.  Več -> TUKAJ.
8.20

Idris Elba pozitiven na koronavirus

Britanski filmski igralec Idris Elba je na Twiiterju objavil, da je okužen s koronavirusom in da je v samoizolaciji. Simptomov za zdaj še nima. Za tem je več studiev sporočilo, da ustavljajo snemanja po svetu. Studio Warner Bros je ustavil snemanje četrtega dela Matrice.
{twitter}https://twitter.com/idriselba/status/1239617034901524481{/twitter}
8.05

V Južni Koreji znova manjši porast okužb s koronavirusom

Po več dneh upadanja se je v Južni Koreji število novih primerov okužbe s koronavirusom znova nekoliko povečalo. Od ponedeljka so zabeležili 84 novih okužb. Žarišče novih okužb ni več mesto Daegu na jugovzhodu države, temveč mesto Seongnam južno od prestolnice Seul.
Po podatkih pristojnih oblasti so tokrat prvič zabeležili več novih okužb v Seulu in provinci Gyeonggi kot v Daeguju in okolici, kjer so do zdaj zabeležili več kot 80 odstotkov vseh okužb v Južni Koreji. V državi je bilo do zdaj na testu za novi koronavirus pozitivnih 8320 oseb, bolezni covid-19, ki jo povzroča virus, pa je podleglo 81 ljudi.
7.40

Na Kitajskem le en domač primer okužbe

S Kitajskem prihajajo vzpodbudne novice, saj so v zadnjem dnevu tam zabeležili le en domač primer okužbe. Je pa okuženih še 20 novih ljudi, ki so prišli iz tujine. Oblasti se bojijo, da bi lahko uvoženi primeri lahko ogrozili napredek, ki so ga naredili v boju za zajezitev virusa.

Američani kupujejo orožje

Naval na trgovine zaradi pandemije novega koronavirusa v ZDA ne velja le za razkužilna sredstva in toaletni papir, ampak se Američani obilno zalagajo tudi z orožjem in strelivom. Zakonite trgovine z orožjem po ZDA poročajo o dolgih vrstah kupcev.
Prodaja raste tudi na svetovnem spletu. Podjetje Ammo.com poroča o za 68 odstotkov večjem povpraševanju. Orožarska organizacija Nacionalna orožarske zveza (NRA) pozdravlja rast prodaje in se veseli tega, da po orožju povprašujejo tudi demokrati in tisti, ki so ga prej zavračali.
V mestu New York je orožje prepovedano. Izjema so policisti in tisti redki z dovoljenjem, zato ga imajo samo še kriminalci, ki ga kupujejo na črnem trgu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta