Tajni dokumenti: Šef Wagnerja naj bi bil pripravljen Ukrajincem izdati položaje ruskih vojakov

M.R.
15.05.2023 11:43

Prvi mož ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin naj bi se z ukrajinskimi silami dogovarjal glede predaje pomembnih informacij v zameno, da se ukrajinska vojska umakne iz Bahmuta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jevgenij Prigožin
Reuters

To kažejo ameriški tajni dokumenti, ki so bili objavljeni na družbenem omrežju Discord. Ko so Wagnerjevi vojaki januarja množično umirali v Bahmutu, naj bi se vodja te skupine plačancev Jevgenij Prigožin dogovarjal, da bi Kijevu predal informacije o položajih ruske vojske v Ukrajini, kar bi lahko ukrajinska vojska izkoristila za napad. 

Prigožin naj bi predlog podal svojim stikom v ukrajinski vojaško-obveščevalni upravi, s katerimi je med vojno tajno komuniciral, kažejo do zdaj javnosti neznani dokumenti ameriških obveščevalnih služb, ki so pricurljali na platformo za skupinski klepet Discord.  

Sicer se Prigožin že več zadnjih tednov javno prepira z ruskimi poveljniki, za katere trdi, da niso uspeli opremiti in oskrbeti njegovih sil, ki zelo pomembno prispevajo k vojaškim aktivnostim Moskve v Ukrajini. Hkrati pa je tudi zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki pa bi lahko po pisanju ameriškega časnika Washington Post Prigožinovo dogovarjanje s Kijevom ocenil kot izdajo. 

Objavljen dokument sicer ne razkriva, katere položaje ruskih enot naj bi bil Prigožin pripravljen razkriti nasprotniku. 

Dva ukrajinska uradnika sta potrdila, da je Prigožin večkrat komuniciral z ukrajinsko obveščevalno upravo HUR. Eden je dejal, da je Prigožin večkrat podal svojo ponudbo za Bahmut, a da jo je Kijev zavrnil, saj mu ukrajinski predstavniki ne verjamejo in menijo, da gre za neiskrene predloge. 

V intervjuju za Washington Post ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sicer ni želel potrditi kontaktov s Prigožinom. "To je vprašanje za vojaško-obveščevalne službe," je dejal. Zavzel se je proti objavljanju zaupnih informacij, saj verjame, da to koristi predvsem ruski strani. 

Ukrajinska vojska v bližini Bahmuta.
Reuters

Zasedbo Bahmuta je Prigožin najavljal do 9. maja letos, ko Rusija ob obletnici zaključka 2. svetovne vojne praznuje dan zmage, pred kratkim pa je javno grozil, da bo iz Bahmuta umaknil svojo vojsko, če ji Rusija ne bo dostavila streliva in druge opreme.

Prigožin naj bi z Ukrajinci komuniciral prek telefona, poleg tega pa naj bi se z njimi tudi osebno srečal v eni izmed afriških držav. Wagnerjeve sile namreč nudijo varnost več vladam na afriškem kontinentu. 

V enem dokumentu piše, da naj bi Prigožin povedal, da imajo ruski vojaki v Ukrajini težave z zalogami streliva. Ukrajinskim silam je svetoval, naj napadejo mejo s Krimom, ki ga je Rusija nelegalno priključila leta 2014. 

Prav tako v enem od dokumentov piše, da je šef ukrajinske vojaške službe Kirilo Budanov pričakoval, da bodo Rusi izkoristili podrobnosti Prigožinovih tajnih pogovorov s HUR in njegovih sestankov v Afriki. V dokumentu pa ni zapisano, ali Budanov sumi, da je Moskva seznanjena s pogovori med Prigožinom in častniki HUR. 

Ko je Prigožin izvedel za objavo teh tajnih dokumentov, je vse skupaj skušal reletivizirati. "Seveda, lahko potrdim to informacijo, nimamo česa skrivati pred tujimi posebnimi službami. Budanov in jaz sva še vedno v Afriki," je napisal na svojem kanalu na omrežju Telegram.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta