Šef plačancev označil Putina za "popolnega kretena"? ​Ukrajinska vojska naj bi pregnala Ruse z obrobja Bahmuta

M.R.
10.05.2023 16:10

Prvi mož ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je izrekel nekaj krepkih besed na račun ruskega predsednika Vladimirja Putina. Označil ga je za "popolnega kretena" in ga primerjal z likom "srečnega dedka".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jevgenij Prigožin
Profimedia

Pretekli teden je Jevgenij Prigožin opozarjal, da se bo skupina Wagner umaknila iz brutalnih bojev za mesto Bahmut, pri tem pa se je pritoževal, da ruski obrambni minister Sergej Šojgu in poveljnik ruskih sil v Ukrajini Valerij Gerasimov nista zagotovila dovolj streliva njegovim enotam. Pozneje je sicer izjavo o umiku preklical. 

Včeraj pa je objavil nov posnetek, ki je bil očitno uperjen proti Vladimirju Putinu. "V skladiščih kopičijo topniške granate, česar pa nihče ne ve. Namesto da bi granate uporabili za ubijanje nasprotnika in tako zavarovali življenja naših vojakov, jih pustijo, da umirajo - srečni dedek pa misli, da je to zanj dobro. Če se bo izkazalo, da ima prav, potem naj bog blagoslovi vse. Vendar pa se lahko samo sprašujem, kako bomo dobili vojno, če se bo slučajno izkazalo, da je ta dedek popolni kreten," je povedal. 

Prigožin sicer Putina ni omenil z imenom, a tudi nikoli ni okleval pri kritikah visokih ruskih funkcionarjev, piše Daily Mail, ki namiguje, da je bila izjava namenjena prav ruskemu predsedniku. 

Bahmut
Reuters/Adam Tactic Group

Video je bil objavljen kmalu po ruski proslavi ob dnevu zmage v Kremlju, ki jo je vodil prav Putin. Nedolgo za tem pa je Prigožin objavil še posnetek, v katerem se je norčeval iz Putina, rekoč, da je celotna brigada ruske vojske zapustila svoje položaje v bližini Bahmuta in pustila njegove plačance brez orožja na prvi bojni liniji. 

Bahmut
Reuters/Adam Tactic Group

"Včeraj smo prejeli ukaz, ki nakazuje nekaj pomembnih zadev. Če bomo zapustili svoje položaje, se bo to obravnavalo kot izdajstvo. Če ne bo streliva, bomo odšli. Nato pa se bomo mi spraševali, kdo je izdajalec domovine," je dejal. 

Hud udarec ruski vojski potrdil tudi Kijev

​Danes se je oglasil tudi predstavnik ukrajinske vojske Sergij Čerevatij, ki je dejal, da so razmere v Bahmutu še naprej težke in da je bila Moskva prisiljena uporabiti redno vojsko, saj da so bile izgube na strani Wagnerjevcev enostavno previsoke. Po njegovih besedah naj bi ukrajinska vojska prizadela hud udarec 72. ruski motorizirani brigadi pri Bahmutu, a da je še ni v popolnosti uničila. Obe brigadi (72. ruska motorizirana in Wagnerjevci) ostajata še naprej glavni tarči ukrajinske vojske, je še dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta